• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De 8 van Vandegoor: "Ik verbied de Belgen om op kop van het peloton te rijden"

  Het WK wordt op 29 september gereden.

  De Belgische weelde voor het WK van 29 september is bijzonder groot. Maandag licht bondscoach Rik Verbrugghe al een tipje van de sluier op over wie zijn Belgisch shirt mag proberen in te ruilen voor de regenboogtrui. Radiocommentator Christophe Vandegoor geeft zijn 8 namen vandaag al vrij.

  Kies zelf je 8 namen voor Yorkshire:

  Kruip in de koker van de bondscoach: wie stuur jij naar het WK? Vorm op deze pagina je selectie.

  De 8 namen van Christophe Vandegoor:

  "Belgen moeten ontzag creëren bij de tegenstand"

  Een verrassing is het niet, maar ook voor Christophe Vandegoor zijn Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel momenteel de grote favorieten. "Door hun prestaties mogen alle andere kandidaten tijdens de wedstrijd rustig de andere kant opkijken en Frankrijk en Nederland de koers laten dragen", stelt onze verslaggever.

   

  "Mocht ik bondscoach zijn, dan zou ik de Belgen verbieden om zich op kop van het peloton te laten zien. Ze moeten zeker niet de vlucht van de dag onder controle houden, zoals gebeurd is in Qatar. Toen bleven alle favorieten in het wiel van de Belgen en had "de koers hard maken" geen enkel effect. Nederland en Frankrijk lijken me collectief niet indrukwekkend: laat hen maar 250 km op kop rijden."

   

  Als de Franse en Nederlandse favoriet hun voorjaarsbenen terugvinden, zullen ze wellicht moeilijk te kloppen zijn. Hoe kunnen de Belgen dat toch doen? "Door vertwijfeling te zaaien en ontzag te creëren bij de tegenstand. Mocht ik bondscoach zijn, dan doe ik dat door met mijn sterkst mogelijke ploeg aan de start te verschijnen."

   

  "Dan neem je mannen mee die in vroege en latere ontsnappingen mee kunnen en durven, maar die de laatste tijd ook gewonnen hebben. Zij kunnen dan voor twijfel en onrust zorgen bij de favorieten."

   

  "Je hebt niet veel helpers nodig. Zoals José De Cauwer terecht zei: profs zijn ervaren genoeg om gedurende bijna 300 km uit de wind te blijven en weinig energie te verbruiken."

   

  "Speel dus met 6 à 7 pionnen, allemaal "kopmannen", en probeer na 150 kilometer voor verdeling te zorgen. Stuur een Vanmarcke of Stuyven mee, mannen die in vorm zijn waarvan de tegenstand denkt: verdorie, dat is een gevaarlijke man."

  Neem mannen mee die in vroege en latere ontsnappingen mee kunnen en durven, maar die de laatste tijd ook gewonnen hebben. Zij kunnen dan voor twijfel en onrust zorgen bij de favorieten.

  Christophe Vandegoor

  "Benoot, de onzichtbare sluipschutter"

  Het tactische plaatje is duidelijk, maar welke namen kleeft Christophe Vandegoor daar dan op? "De selectie van Philippe Gilbert staat buiten elke discussie. Kijk maar hoe hij opnieuw scoort in de Vuelta. Hij werkt perfect toe naar het WK en is mentaal en fysiek ijzersterk."

   

  Ook Greg Van Avermaet "heeft altijd zijn plaats in een WK-selectie". "Als kopman als het kan, in dienst van anderen als het moet. Als ik zie hoe fel hij bergop aan het trainen is met een hoogtestage in Zwitserland, dan doet dat denken aan 2016, toen hij olympisch kampioen werd op een parcours dat in principe te zwaar was voor hem. De (stille) motivatie om wereldkampioen te worden moet dus enorm groot zijn."

   

  Jasper Stuyven, Tiesj Benoot en Yves Lampaert krijgen ook goed nieuws van onze gelegenheidsbondscoach. "Stuyven is een van de beste allrounders in België. Hij is slim en voelt vaak de juiste tactiek aan. Hij kan een rol spelen op meerdere vlakken."

   

  "Benoot is geen winnaarstype, maar dit zware parcours leent zich wel voor hem, omdat er kansen zijn om selectie door te voeren. En dan kan Benoot een overlever zijn die je er niet zomaar afrijdt. Net omdat hij bij de concurrentie niet als de pure winnaar en killer wordt beschouwd, stijgen zijn kansen. Benoot, de onzichtbare sluipschutter."

   

  "En Lampaert is een ijzersterke coureur. Punt. Hij kan drinkbussen halen als het moet. Hij kan een gat dichten als het moet. En hij kan zelfs sprinten mocht hij overleven."

  Tiesj Benoot op het WK in Innsbruck.

  "De laatste namen: een keuze op gevoel en minder op argumenten"

  Dan resten er nog twee rugnummers: "Ik geef Laurens De Plus een WK-selectie voor zijn opzienbarend seizoen. Hij zal er op vele vlakken nuttig kunnen zijn. Hij kan wringen als het moet en zweeft op mentaal vlak, toch niet onbelangrijk. Zo'n kerel zal de positieve sfeer alleen maar ten goede komen."

   

  "Voor de 8e plaats heb ik lang getwijfeld tussen Ben Hermans, Tim Wellens en Oliver Naesen. Het wordt Hermans, omdat hij in het tweede deel van het seizoen veel heeft gewonnen en afgewerkt. In Oostenrijk, Utah en Italië. Weliswaar niet tegen de wereldtop, maar winnen is winnen."

   

  "En bovendien heeft Hermans op kampioenschappen altijd getoond dat hij in vorm is. Hij heeft zich altijd laten zien. Maar dit is een keuze op gevoel en minder op argumenten, want Wellens en Naesen horen ook thuis in de selectie."

  Laurens De Plus op de Spelen in Rio.