Schotte selecteert: "Laat Evenepoel maar disciplinair ongehoorzaam zijn"

  Remco Evenepoel op het WK bij de junioren vorig jaar.

  De voorbije dagen hebben onze wielermannen hun achttal voor Yorkshire gekozen. Renaat Schotte sluit de rij, maar onze reporter vindt het "vreselijk" om te kiezen. "Wat is dit een ondankbaar spelletje. Ik moet bijna vogelpik spelen."

  De 8 namen van Renaat Schotte:

  "Teuns? Je hoeft geen slapende honden wakker te maken"

  "Ik zou echt niet graag in de schoenen van Rik Verbrugghe willen staan", zucht Renaat Schotte, "al is het anderzijds ook een luxepositie. Het zijn allemaal winnaars en dat is uitzonderlijk."

   

  "Greg Van Avermaet is mijn eerste kopman. Hij blijft de eerste Belg op de wereldranglijst en dat telt voor mij nog altijd. Hij is een certitude voor de finale. Hij heeft dit seizoen alleen nog maar in Valencia en Yorkshire gewonnen. Die laatste regio is natuurlijk leuk. Als hij dat gevoel meeneemt, zit het al goed. Hij kan doen wat Gilbert in 2012 gedaan heeft: niet veel winnen en dan toch wereldkampioen worden."

   

  "Mijn tweede kopman is niet Philippe Gilbert zoals iedereen zou denken, maar wel Dylan Teuns. De manier waarop hij de Vuelta rijdt, liegt niet. En we vergeten allemaal makkelijk dat hij vorig jaar op het WK de laatste Belgische overlever was, die ook nog door een verkeerde versnellingskeuze werd genekt."

   

  "De Vuelta is eigenlijk maar een opstapje, pure voorbereiding op het WK. Het voorjaar was minder, de Tour is geweldig gelukt met de zege op La Planche des Belles Filles en het WK was het 3e  doel van Teuns. Als hij in orde is, dan is hij een van de kopmannen."

   

  "Dat hoeft misschien niet op die manier uitgesproken te worden. Dat is dan tactisch ook verantwoord, want je hoeft geen slapende honden wakker te maken. De buitenwereld kan maar beter geloven dat Gilbert de absolute kopman is en daar kan Teuns dan misschien van profiteren."

  Teuns vorig jaar op de lastige omloop in Innsbruck.

  "Ik vond Gilbert niet zó sterk in de Vuelta"

  Philippe Gilbert is de 3e naam op de lijst. "Ik zie hem als de beschermde renner die oorlog kan maken. Met permissie, maar ik vond hem donderdag niet zó sterk in de Vuelta, ondanks zijn ritwinst. Die zege was natuurlijk fantastisch, maar op het einde gaf hij nog tijd prijs. De allerbeste Gilbert zou daar nog verder weggereden zijn van de tegenstand."

   

  "Ach, kopman of beschermde renner: het zijn allemaal dure woorden. Het zijn allemaal pionnen op het schaakbord die je op het juiste moment moet inzetten. De gebruikelijke WK-puzzel en het schaakspel zullen dit jaar nog moeilijker zijn, want er zijn zoveel mogelijkheden."

  Gilbert versnelt naar de wereldtitel in 2012.

  "Evenepoel kan andere landen flink doen panikeren"

  Een kleine verrassing: Renaat Schotte stuurt Remco Evenepoel wél naar het WK, voor de tijdrit én de wegrit. "In tegenstelling tot wat iedereen en zijn ploeg propageert, neem ik hem wel mee. Laat hem maar proeven van het WK en oorlog maken. Laat hem bij manier van spreken disciplinair ongehoorzaam zijn."

   

  "Hij kan andere landen serieus doen panikeren, zoals je ook zag in de Ronde van Duitsland. Als hij in een groepje zit, dan zal er grote onrust zijn bij de andere landen. Hem alleen al om die reden meenemen is op tactisch vlak een enorme zet. Ze zullen niet weten wat ze met hem moeten doen als hij in een ontsnapping zit."

   

  "We branden hem ook niet op door hem naar het WK te sturen of we verkorten er zijn carrière niet mee. Als hij niet goed is, dan geeft hij op. Wat maakt dat uit? Remco is een eerstejaarsprof."

   

  "Het probleem is dat hij nu al de status van Tom Boonen gekregen heeft. We neigen hem dan anders te behandelen. Als hij volgend jaar op het WK een belangrijke rol wil, dan moet je hem nu al ervaring laten opdoen."

  Evenepoel zet het peloton in Duitsland onder druk.

  "Naesen zal zich wegcijferen als hij minder is"

  "En nu volgt de ondankbare taak. Vreselijk", blaast Renaat Schotte. "Ik moet bijna vogelpik spelen. Je kunt voor elke renner argumenten aandragen en bijna geen tegenargumenten inbrengen. Ik vind dit een vreselijk en absurd spelletje en heb daarom veel respect voor het werk van de bondscoach."

   

  "Als verslaggever aan de zijlijn geef ik dan goed nieuws aan Jasper Stuyven, die zijn sprint achter de hand heeft, aan Yves Lampaert, die in een ontsnapping gevaarlijk is, aan Tim Wellens, die meer winnaar is dan andere Belgen en aan Oliver Naesen, die in veel tactische plannetjes kan worden uitgespeeld en zich zonder probleem zal wegcijferen als hij minder is."

  Lampaert ging met Naesen al een kijkje nemen naar de WK-omloop.

  "1 lijn? Iedereen koppelt de titel van Boonen aan de achtervolging van Van Petegem"

  "Het zijn bijna allemaal kopmannen die in een of ander scenario wereldkampioen kunnen worden", rondt Renaat Schotte af. "Dat hebben we de voorbije jaren niet gehad en dat zullen we de komende jaren waarschijnlijk niet hebben."

   

  "Of we al die Belgen dan op 1 lijn krijgen? Het zijn allemaal verstandige gasten. Zelfs als ze zelf geen wereldkampioen worden, hebben ze er belang bij dat een andere Belg het WK wint."

   

  "Ploegmakkers die hun steentje bijdragen worden altijd in de hulde betrokken. Kijk naar Peter Van Petegem en Tom Boonen. Iedereen koppelt de titel van Boonen aan de achtervolging van Van Petegem in Madrid. Dat zal altijd op hem afstralen."

   

  "Als je niet werkt voor de andere mannen in de selectie, dan wreekt zich dat. Dan gooi je eigenlijk je eigen ruiten in. Dat "1 lijn-aspect" wordt vooral uitvergroot door de buitenwereld. Het zijn en blijven profs."

  Boonen, De Cauwer en Van Petegem bij het WK in 2005 in Madrid.

  Lees ook: