• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Meert: "Misschien zouden de Borlées het WK in Doha beter overslaan"

  Dylan Borlée (l) en Kevin Borlée (r) hijgen uit na hun 400 meter.

  De 43e editie van de Memorial Van Damme werd geen voltreffer. De koude verhinderde echte topprestaties en geen enkele Belg haalde nog een WK-limiet, ook Kevin Borlée niet. Een teken aan de wand volgens Memorial-voorzitter Wilfried Meert. "Op een bepaald moment zegt het lichaam: stop, het is genoeg geweest."

  "Koudste Memorial uit de geschiedenis"

  Voor topprestaties op de Memorial moet ook het weer een beetje meezitten en net daar knelde gisteravond het schoentje. "De koude temperatuur heeft veel uitschieters verhinderd. Als ik zie welke tijden er ondanks de koude nog gelopen werden, dan vraag ik me af wat voor een vuurwerk het zou geweest zijn bij warm weer", zegt Wilfried Meert. "We beleefden waarschijnlijk de koudste Memorial uit de geschiedenis."

   

  Noah Lyles leek er niet al te veel last van te hebben. De Amerikaanse sprintbom onderstreepte met een overtuigende zege op de 200 meter nog maar eens zijn kwaliteiten. Wie kan hem afstoppen? "Niemand, hij is een formidabel talent. Hij zal niet alleen in Doha, maar vooral volgend jaar in Tokio naam maken."

   

  "Hij heeft ook het charisma dat Bolt had en dat elke sport nodig heeft. Mensen die niet alleen sterren zijn, maar ook met het publiek kunnen omgaan. Hij weet dat en is een showman."

  Meert is onder de indruk van Noah Lyles, de nieuwe ster van de atletiekwereld.

  "Beter mikken op mooi afscheid in Tokio met 4x400"

  Voor Kevin Borlée werd de Memorial een afknapper. Hij bleef op de 400 meter met 45"89 ruim boven de WK-limiet (45"30). "De Borlée-tweeling draait nu al 11 jaar mee aan de top. Eigenlijk hebben ze een decennium lang geen noemenswaardige blessures gehad, enkel een paar kleine zaken", zegt Meert.

  "Maar Kevin stond dit jaar een half jaar aan de zijlijn en nu is ook Jonathan geblesseerd. Je moet je afvragen of het lichaam niet zegt: stop, het is genoeg geweest. Misschien doen ze er beter aan om het WK in Doha over te slaan."

   

  "Het WK valt in een periode waarin ze normaal langzaam hun training beginnen voor het jaar nadien. Misschien zouden ze beter mikken op Tokio om daar echt mooi afscheid te nemen met de 4x400 meter. Voor jonge mensen als Sacoor zullen ze wel een ploeg sturen naar Doha, maar het zal niet onze topploeg zijn. Het zal twijfelachtig zijn of ze zich onmiddellijk kunnen plaatsen voor Tokio."

   

  Ook Jonathan Sacoor is individueel niet gekwalificeerd voor de 400 meter op het WK. Op de Memorial liep hij 45"72, op het BK was hij er wel dicht bij in 45"31. "Ik vind dat ze hem moeten delibereren, onze delegatie is niet zo groot. Een jongen die wereldkampioen is bij de junioren op een nummer dat altijd gedomineerd wordt door Amerikanen en Jamaicanen kan je een jaar later niet zeggen dat hij niet meemag, omdat hij één honderdste te kort komt. Dat zou waanzin zijn."

  Je kan aan Sacoor niet zeggen dat hij niet naar het WK mag, omdat hij één honderdste tekort komt. Dat zou waanzin zijn.