Ex-wereldkampioen Freire: "Belgie moet Evenepoel meenemen naar WK"

  Freire is onder de indruk van de winnaar Remco Evenepoel.

  Bondscoach Rik Verbrugghe heeft nog wat puzzelwerk aan zijn WK-ploeg. Wie moet er mee naar Yorkshire? Wij liepen tijdens de Vuelta drievoudig wereldkampioen Oscar Freire tegen het lijf en vroegen het hem. "België is de grote favoriet", vindt de Spanjaard.

  In de Ronde van Spanje is Oscar Freire vooral onder de indruk van Roglic. "In principe is Primoz Roglic de grote favoriet. Maar ook hij kan natuurlijk een slechte dag hebben of pech en zo alles verliezen. Maar hij lijkt zich goed te voelen en heeft een sterke ploeg."

   

  En Alejandro Valverde, op zijn 39e? "Dat is moeilijk. Hij heeft altijd al mooie resultaten gereden in deze ronde, maar er is nu een hele generatie nieuwe renners. Er zijn heel wat Colombianen die goed zijn in de bergen. Maar het is niet onmogelijk. Hij is nu tweede in het klassement en dat wil natuurlijk wel iets zeggen."

   

  Veel renners bereiden zich uiteraard voor op het WK in Yorkshire. Wie is de favoriet van Freire? "Als je naar de winnaars van de voorbije WK's kijkt, dan zijn dat altijd grote namen. Het zal een beetje afhangen van het parcours. Wie er kans maakt? De winnaar van de etappe van gisteren, Philippe Gilbert, natuurlijk ook Peter Sagan. En dan zijn er de nieuwe renners zoals Mathieu van der Poel. Voor hen is dit een grote kans."

  "Een WK zal voor Evenepoel altijd leerrijk zijn"

  België zal aan de start staan met heel wat kanshebbers met Gilbert, Van Avermaet, Naesen, ... "De tactiek bepalen is dan moeilijk voor een bondscoach. Alles hangt af van de finale, van de vorm van de dag. In principe is België wel de grote favoriet op het WK."


  "Remco Evenepoel moet wel mee, zonder twijfel. Evenepoel is een heel goeie renner. Dat heeft hij bewezen in de jeugdcategorieën en nu ook bij de profs. Het is een winnaar. De Clasica San Sebastian winnen in je eerste jaar, dat kan alleen hij."

   

  "Hij is nog heel jong dus een WK zal altijd leerrijk zijn. Het zal hem helpen in zijn ontwikkeling. Of hij nu vooraan meedoet of niet, het is altijd goed voor een jonge renner om het eens mee te maken."

   

  Freire haalde zijn eerste wereldtitel op zijn 23e. "Ik was jong, maar niet zo jong als Evenepoel. Tegenwoordig doen jonge renners het heel goed en dat is deels omdat het wielrennen veranderd is. Voor ze prof worden trainen ze al als profs. Je moet geen 27 of 28 meer zijn om prof te zijn. Er zijn renners van 22 jaar die al op topniveau presteren. Maar Evenepoel is nog een pak jonger en hij wint al, dat is wel uitzonderlijk."