"De VS is momenteel niet de grote favoriet op het WK basketbal"

  Jayson Tatum en Marcus Smart, twee spelers van Team USA.

  Jayson Tatum en Marcus Smart, twee spelers van Team USA.

  Op het WK basketbal in China begint vrijdag de tweede ronde. Wat is er in de eerste week allemaal gebeurd en wat mogen we nog verwachten in de eindfase van het toernooi? Sporza vroeg het aan Pascal Meurs, coach aan de Europrobasket-academie in Valencia en ook analist bij NBA-wedstrijden op Eleven Sports.

  Wie WK basketbal zegt, zegt Team USA. De NBA-sterren domineren al jaren de grote toernooien, maar daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. De grote namen à la LeBron James of Stephen Curry hadden immers geen zin in dit WK. "De Verenigde Staten zijn zeker te kloppen", heeft ook Pascal Meurs vastgesteld.

   

  "In de voorbereiding werden ze al verslagen door Australië en in de 1e ronde wonnen ze met slechts 1 punt verschil van Turkije. Dat toont toch wel de kwetsbaarheid van de Amerikanen aan."

   

  "Zeker onder de ring is de VS behoorlijk zwak, al zie ik ze als team nog wel groeien dit toernooi. Vergeet ook niet dat ze met Gregg Popovich misschien wel de beste coach uit de NBA-geschiedenis op de bank hebben zitten. In het begin van een toernooi heb je bij de Amerikanen ook altijd wat onderschatting van het internationale basketbal. Ze zullen nog beter worden, al twijfel ik of dat voldoende zal zijn om het WK te winnen."

  "Servië heeft al het meeste indruk gemaakt"

  "Op basis van de 1e ronde zijn de Verenigde Staten zeker niet de grote favoriet om wereldkampioen te worden", gaat Pascal Meurs voort. "Momenteel zie ik naast de VS nog 3 titelkandidaten: Servië, Australië en Spanje. Ook Litouwen is altijd een gevaarlijke outsider."

   

  "Van die favorieten heeft Servië tot nog toe het meeste indruk gemaakt. Het is de te kloppen ploeg op dit WK. Ze teren fel op hun grote centers, die heel sterk zijn onder de ring. Daarnaast hebben ze met Bogdanovic (Sacramento) een geweldige outside shooter, die indrukwekkend speelt. Ook Jokic (Denver) haalt een ongezien niveau."

   

  "De resultaten van Spanje waren nog niet indrukwekkend, maar Spanje is een diesel. Het is een al wat oudere ploeg met veel ervaren spelers, zoals Fernandez of Marc Gasol. Als het erop aankomt, schakelt die ploeg nog een versnelling hoger."

   

  "Spanje is altijd een land om rekening mee te houden richting finale. Met Sergio Llull hebben de Spanjaarden ook een speler die bewust niet naar de NBA gaat, maar wel barst van het talent. Hij zal zeker nog heel belangrijk worden dit WK."

  "Jammer dat Amerikaanse supersterren hebben afgezegd"

  Wie dit WK nog niet zijn stempel kon drukken, is de Griek Giannis Antetokounmpo, nochtans de MVP van de NBA. "Dat heeft te maken met het verschil in regels tussen NBA en FIBA", weet Pascal Meurs

   

  "In de NBA mogen verdedigers maar 3 seconden in de bucket (de gekleurde zone rond de ring tussen vrijworplijn en achterlijn, red) staan. Bij de FIBA bestaat die regel niet. Zo kunnen teams hun defensie veel beter afstellen op Antetokounmpo, die vooral sterk is als hij naar de ring gaat."

   

  In tegenstelling tot de Amerikaanse NBA-sterren is Antetokounmpo er wel bij in China. "Ik vind dat wel jammer dat al die supersterren hebben afgezegd", zegt Meurs. "Het is ook een beetje arrogant naar het internationale basketbal toe. Als je de beste van de wereld wilt zijn, is het WK toch de plek om dat te tonen."

   

  "Dat ze zich deze zomer willen sparen na een zwaar seizoen, is een wat flauw excuus. Spelers als Antetokounmpo of Gasol hebben ook een heel seizoen gespeeld en doen wel de opoffering om op het WK te spelen."