5 redenen om straks naar de Memorial te (gaan) kijken: "Komt dat zien!"

  Lyles en Thiam

  Noah Lyles en Nafi Thiam zijn 2 blikvangers op de Memorial.

  Vanavond is er weer het jaarlijkse hoogfeest van de Belgische atletiek met de 43e Van Damme Memorial. Sporza heeft daar gewoontegetrouw veel aandacht voor en zendt de finale van de Diamond League ook uit op tv en online. Onze commentator Kris Meertens geeft u alvast 5 goeie redenen/atleten om zeker te (gaan) kijken.

  Nafi Thiam - hoogspringen (19.45u)

  Kris Meertens: "Na het afhaken van Usain Bolt is voor het Belgische publiek Nafi Thiam zonder enige twijfel de grootste wereldster in de atletiek. En dat is zeer begrijpelijk, want wat Thiam keer op keer presteert, is formidabel. Ze is niet alleen de beste meerkampster ter wereld, ze strijdt ondertussen ook voor het podium in het ver- en hoogspringen."

   

  "Tijdens de vorige Memorials sprong ze mee in de subtop, maar nu kan ze in de wedstrijd van het hoogspringen de tsarin van de discipline - Maria Lasitskene - het vuur aan de ranke schenen leggen. Als het niet te koud is, verwacht dat ik dat Thiam over 2 meter gaat."

  Jonathan Sacoor - 400 meter (20.03u)

  Kris Meertens: "De tweede Belg die de verplaatsing naar Brussel zeer de

  moeite maakt, is Jonathan Sacoor. Ik zag de wereldkampioen bij de junioren op de 400 meter op het BK 1 honderdste tekortkomen voor het WK-minimum, de sterke wind heeft hem de das omgedaan. (Hij wordt sowieso gedelibereerd.)"

   

  "Op de Memorial neemt hij het op tegen de sterkste Amerikanen ter wereld. De 400 meter is in de VS een “prestigenummer” onder het motto: “Echte atleten lopen 400!”
  Als je afgaat op de seizoenstijden wordt hij negende en laatste, maar hij zal zich wel naar de middenmoot knokken. De slanke Sacoor tussen al die gespierde donkere atleten is op zich al een prachtig beeld."

  Noah Lyles - 200 meter (20.37u)

  Kris Meertens: "De ster van de avond wordt wellicht Noah Lyles. De jonge Amerikaan is niet alleen de beste sprinter ter wereld, hij heeft ook een groot showgehalte. Hij kan dus zowel als atleet als entertainer in de voetsporen treden van de onvergelijkbare Usain Bolt."

   

  "Dat is ook wat de hele atletiekwereld hoopt, want  het afscheid van de Jamaicaan laat nog altijd diepe sporen na. In het Koning Boudewijnstadion vindt Lyles een piste naar de gading van zijn supersnelle benen. Vanuit de wonderlijke baan 7 kan hij misschien het fabuleuze Diamond League-record van Johan Blake (19"26 in Brussel 2011, red) benaderen."

  Shelly-Ann Fraser-Pryce - 100 meter (20.12u)

  Kris Meertens: "De vrouwen sprinten op 100 meter en daar is het uitkijken naar de kleine Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce. In de schaduw van Bolt vergaarde ook zij wereld- en olympische titels. Zij was ook gestopt om moeder te worden en nu is ze helemaal terug aan de absolute top. Om de concurrentie van de alsmaar sneller wordende Britse Asher Smith te pareren, zal ze heel snel voorbij de hoofdtribune moeten spurten."

  Jakob Ingebritsen - 1.500 meter (21.18u)

  Kris Meertens: "Wij hebben jarenlang kunnen genieten van de broers Borlée,
  de Noren genieten volop van de Ingebrigtsens . De 3 broers zijn wereldtoppers op 1.500 en 5.000 meter. Aan de Heizel lopen 2 van de 3 broers de 1.500 meter tegen enkele razendsnelle Kenianen. Kan  de 18-jarige Jakob, vorig jaar dubbel Europees kampioen op 1.500 en 5.000 meter, het Afrikaanse geweld achter zich houden? Komt dat zien, straks op de 43e Memorial!"

  Uitsmijter: Belgen voor Doha

  Het lijstje Belgische geselecteerden voor het WK in Doha later deze maand is nog erg kort. De Memorial is voor velen de allerlaatste kans. We denken dan naast Sacoor en de broers Borlée aan Camille Laus (400 meter), Renée Eykens (800 meter), Ismael Debjani (1.500 meter), Soufiane Bouchikhi (5.000 meter), Fanny Smets (polsstokspringen) en Philip Milanov (discuswerpen).

  Belgen die naar WK Doha gaan (27/9-6/10):

  Mannen:
  - Isaac Kimeli (5.000m)
  - Robin Hendrix (5.000m)
  - Ben Broeders (polsstok)
  - Thomas Van Der Plaetsen (tienkamp)
  - Belgian Tornados (4x400m)

  Vrouwen:
  - Anne Zagré (100m horden)
  - Paulien Couckuyt (400m horden)
  - Hanne Claes (400m horden)
  - Claire Orcel (hoogspringen)
  - Nafi Thiam (zevenkamp)
  - Belgian Cheetahs (4x400m)
  Gemengd:
  - Belgian mixed team (4x400m)

  Live op Sporza:

  Volg de Memorial Van Damme op alle kanalen van Sporza:

   

  - op tv: vanaf 19.20u op Canvas

   

  - op radio: flitsen op Radio 1 vanaf 19u

   

  - op sporza.be: livestream en liveverslag