Reconstructie van de Neymar-soap: "De koppige Dembélé heeft beslist"

  Neymar en Dembélé.

  Het leek de voorbije maanden slechts een kwestie van tijd en centen: Neymar zou PSG verlaten en zou terugkeren naar FC Barcelona, de club die hij 2 jaar geleden verlaten had voor meer dan 200 miljoen euro. De wekenlange soap kreeg voor bijna alle partijen een wrange nasmaak: Neymar bleef uiteindelijk waar hij zit. Waarom? In een reconstructie legt de Franse sportkrant L'Equipe de sleutel in de handen van Ousmane Dembélé. 

  De band met Tuchel

  Flashback naar de zomer van 2017, waar de boekhouder van FC Barcelona overuren draait en duizelig wordt van de bedragen die betaald én ontvangen worden. PSG tikt Neymar op de kop en legt meer dan 220 miljoen euro op tafel. 

   

  FC Barcelona wacht niet lang om dat bedrag al opnieuw te spenderen. Ousmane Dembélé is een van de spelers die het vertrek van de Braziliaanse superster moeten opvangen. De Franse twintiger verlaat Borussia Dortmund voor meer dan 100 miljoen euro.

   

  Bij Dortmund had Dembélé meermaals zijn visitekaartje afgegeven onder coach Thomas Tuchel. De Duitser is nu trainer van PSG. Het is dan ook geen verrassing dat net Tuchel in augustus bij de clubbazen Dembélé naar voren schuift als pasmunt bij de deal rond Neymar.

  Tuchel en Dembélé in 2017 bij Dortmund.

  Speelvogel en diamant

  Tuchel en Dembélé bleven na hun gezamenlijke vertrek in 2017 bij Dortmund nog geregeld in contact met elkaar, zo schetst L'Equipe. Dembélé, intussen 22 jaar, verteert zijn overstap naar het grote Barça niet altijd even vlot.

   

  Een diamant, dat zeker. Een speelvogel, dat ook. Tuchel weet hoe hij zijn voormalige poulain moet masseren: een schouderklopje als hij zijn flitsen aan Camp Nou heeft laten zien, een vaderlijke aai als Dembélé weer de krantenpagina's siert met zijn fratsen in plaats van met zijn voeten.

   

  Aangezien Neymar en PSG deze zomer op elkaar uitgekeken zijn en Tuchel nog altijd dol is op Dembélé, legt hij ook een concrete onderhandelingspiste op het bureau van zijn Parijse bazen. Laat Neymar maar naar Camp Nou terugkeren, wij ontfermen ons wel over Dembélé, die een schakel in de miljoenendeal moet worden.

  PSG-coach Tuchel.

  Revalidatie 's namiddags? Revalidatie 's ochtends

  Zowat alle partijen lijken zich in deze constructie te kunnen vinden, maar één schakel houdt het been stijf: Ousmane Dembélé himself. De Fransman - toptalent en woelwater in één lichaam - benadrukt dat Barcelona de club van zijn dromen is. "Hier moet, wil en zal ik slagen", is zijn credo.

   

  Om Dembélé toch zachtjes richting Parijs te duwen, wordt hem gemeld dat de deal met Neymar er toch zal komen, of Dembélé nu in Spanje blijft of niet. De concurrentie voorin nog wat moordender maken? Dembélé is not impressed. 

   

  Na de competitienederlaag tegen Bilbao op 16 augustus op de eerste speeldag liggen de kaarten weer anders. Dembélé loopt een blessure op en ligt 5 weken in de lappenmand. Volgens L'Equipe probeert Barça die blessure aan te grijpen om wat manoeuvreerruimte te scheppen. Revalidatie 's namiddags? Komt toch maar 's ochtends in alle vroegte.

  Dembélé liep een blessure op tijdens de eerste competitiematch van het seizoen.

  De woorden van Ronaldo

  Ondanks zijn jeugdige leeftijd en zijn ietwat wispelturige karakter laat Dembélé zich niet van de wijs brengen. De Fransman kijkt in de spiegel en is halsstarrig: Barcelona en geen andere club.

   

  Om het grote gelijk van Dembélé te staven laat de entourage van de Fransman de kans niet liggen om een anekdote uit de kleedkamer van Juventus geregeld op te rakelen.

   

  Volgens vertrouweling Mehdi Benatia komen de volgende woorden van Cristiano Ronaldo: "Wie na Messi en ik zal vechten om de Gouden Bal? Mbappé, Neymar, Hazard en... Dembélé." De Fransman gaat dat gevecht voorlopig dus nog in het shirt van Barcelona aan.