De 10 geboden van Paul Herygers voor het nieuwe veldritseizoen

  Onze cross-kenner Paul Herygers serveert de 10 geboden voor het nieuwe veldritseizoen.

  Onze cross-kenner Paul Herygers serveert de 10 geboden voor het nieuwe veldritseizoen.

  Zondag begint in Eeklo het nieuwe veldritseizoen. Het wordt een seizoen vol vraagtekens door de specifieke situaties rond de twee tenoren van de afgelopen jaren. Co-commentator van Sporza Paul Herygers biedt u daarom een houvast in onzekere tijden. Zijn tien geboden.

  1. Een goed wegseizoen is geen vereiste voor een veldrijder

  "Door de prestaties van Mathieu van der Poel en Wout van Aert worden andere crossers misschien op een ander been gezet, maar eigenlijk is een wegprogramma niet de basis van een crosser. Het mag natuurlijk, maar het is geen vereiste. Ik heb trouwens het gevoel dat de meeste crossers dat beter begrepen hebben dan vorig jaar. Dat is hoopgevend voor het nieuwe seizoen."

   

  "Van jongens als Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout of Eli Iserbyt hebben we deze zomer weinig gehoord, maar ik denk dat zij perfect weten wat ze aankunnen. Sven Nys was ook geen veeldoener in de zomer. Hij koos het zekere voor het onzekere. Zondag op de eerste cross in Eeklo zullen we meteen weten wie goed is en wie niet."

  2. Goede prestaties op de weg kunnen voor verwarring zorgen

  "Tim Merlier wint het BK op de weg. In de sprint nog wel. We wisten dat hij snel is, maar het afwerken op zo'n moment? Het is nu afwachten of hij voltijds veldrijder blijft of gaat combineren. Ook Toon Aerts, vierde in de Ronde van België, en Quinten Hermans waren opnieuw goed op de weg."

   

  "Maar mentaal helpen die prestaties niet om een stap vooruit te zetten in de cross. Integendeel. Het kan alleen maar verwarring zaaien."

  3. "Best of the rest" zal pieken naar Wout en Mathieu-loze periode

  "Het seizoen zal spannender zijn zonder Mathieu en Wout. Mannen met kwaliteit schuiven zonder die twee al twee plaatsen op en rijden voor het podium. Eventueel voor de overwinning. Dat smaakt altijd enorm goed. Renners zullen het niet van de daken schreeuwen, maar ik denk dat er veel bezig zijn hun seizoen zo in te delen dat ze in het begin goed zullen zijn."

   

  "Het zal dubbel zijn zonder Mathieu en Wout. Spannender, maar of de andere renners dit kunnen opvangen... . Dit gaat ons een beeld geven van hoe de cross er op termijn zal uitzien. Het wordt afwachten. Voor de populariteit van de cross was het vorig seizoen nog geen code rood. Zolang de kijkcijfers goed zijn, overleeft de sport. Maar voor organisatoren blijft het financieel belangrijk dat mensen komen kijken."

  4. We moeten opnieuw de oude Laurens Sweeck krijgen dit seizoen

  "Toon Aerts zal na de cross in Eeklo snel weten of hij opnieuw hoge toppen kan scheren in de VS. Michael Vanthourenhout zal ook goed zijn, verwacht ik. Laurens Sweeck heeft vorig seizoen veel tegenslag gehad. Ik denk dat we dit seizoen de echte Sweeck gaan zien."

   

  "Een jaar als dit kan je je geen twee keer permitteren. Ik weet dat hij vorig jaar op een moment over zijn fiets sakkerde, maar ook met een nieuwe fiets bleven de prestaties uit. Sweeck is nu pas vader geworden en hopelijk doet dat hem helemaal openbloeien."

   

  "Bij de buitenlanders zou ik het niet weten. Ik kom toch gewoon uit bij de Belgen en onze Noorder buren. Lars van der Haar en Mathieu van der Poel." 

  5. De kwaliteiten van Pidcock zijn een gevaar voor zijn toekomst in de cross

  "Een nieuwe Sven Nys, Wout van Aert of Mathieu van der Poel zie ik niet meteen. Eli Iserbyt kan de toekomst worden, maar we moeten nog wat geduld hebben om te zien of hij kan doorbreken tot die absolute top."

   

  "Thomas Pidcock is een ander verhaal. Bij hem ben ik wel overtuigd dat het helemaal goedkomt. Hij heeft Parijs-Roubaix voor beloften gewonnen en doet goed mee in wedstrijden bij de profs. Bij hem speelt alleen ook een verhaal op de weg. Het zou kunnen dat hij opeens "adieu" zegt.

  6. Worst wordt de nieuwe Betsema als veelwinnaar

  "In de topcrossen worden de vrouwenwedstrijden vaak spannender dan bij de mannen. Een belangrijke vraag wordt wat er met Denise Betsema zal gebeuren. Ik denk dat Annemarie Worst nog meer op de voorgrond zal treden."

   

  "Vorig jaar had ze wat problemen met haar indeling, maar op het WK stond ze er opnieuw.  We moeten er zeker rekening mee houden dat zij de vervanger van Betsema kan worden als veelwinnaar."

  7. Cant doet zeker nog enkele jaren mee voor het allerhoogste

  "Het is een beetje zonde dat Sanne Cant afzegt voor de crossen in de Verenigde Staten, maar Cant heeft haar seizoensplan al een tijdje goed onder controle. In het begin van het seizoen heeft ze het vaak moeilijker, maar op de belangrijkste momenten staat ze er altijd."

   

  "De weg? Ik denk dat ze goed weet wat ze kan en niet kan. In het veldrijden schiet ze altijd raak, dus ik snap het wel dat ze niet te veel risico's neemt op de weg, waar de gevaren veel groter zijn."

  8. Een cross-seizoen zonder Wout is als een café zonder bier

  "Wat er met Wout van Aert is gebeurd in Frankrijk, is een dikke ramp. Hopelijk komt hij terug op hetzelfde niveau. Als dat nog mag gebeuren dit jaar, dan zal dat een wonderdag zijn. Ik hoop dat hij dit jaar nog veldritten zal rijden, maar ik kan het niet geloven. Ik zou zeggen: "neem je tijd. Alles om helemaal terug te keren"."

   

  "Een veldritseizoen zonder Wout van Aert is zoals... een café zonder bier zeker? We zullen er ons wel doorslaan, maar het is gewoon anders. Hij kan een wedstrijd mee kleur geven. Van Aert geeft nooit op. Als het niet is om te winnen, dan voor positie twee of drie. Altijd maar blijven geven. We gaan Van Aert wel missen. Daar kan je niet onderuit."

  9. Crossen is Mathieu zijn hobby, hij kan het zonder in het rood te gaan

  "Mathieu van der Poel heeft gewoon geen zwak moment. Hij wint in het mountainbike wat hij wil en hij geeft weg wat hij wil. Hij laat het WK schieten terwijl hij dat zeker kon winnen. Wat hij doet op de weg is haast ongezien. Na een zwaar crossseizoen de klassieke periode mee domineren en als kers op de taart de Amstel Gold Race winnen."

   

  "Cross is een hobby geworden, denk ik. Dat kan hij zonder in het rood te gaan. Waar hij start is het om te winnen. Ik denk niet dat hij verzadigd raakt. Graag winnen is een ziekte en als je er de kwaliteiten voor hebt, dan raak je snel verslaafd."

   

  "Het is weinig mensen gegeven om 12 maanden goed te zijn, maar hem wel. Mathieu is een fantast op het vlak van indeling. Ik heb lang gedacht dat zijn seizoen te lang zou duren en dat hij daarvoor een prijs zou betalen in het veldritseizoen. Maar als je het WK-mountainbike durft skippen, dan ben je sterk in keuzes maken. Het is nog nooit fout gelopen op gebied van overdaad."

  10. Vroeger waren crossers tweederangscoureurs, momenteel zijn ze 1e keus

  "In een ver verleden hoorde ik mensen zeggen dat veldrijders tweederangscoureurs waren. Nu zijn ze eerste keuze. Alles wat de naam veldrijder draagt en een aantal keer iets laat zien, wordt heel hoog ingeschat. Daar hebben Wout en Mathieu hun inbreng aan gehad."

   

  "Ik ken renners die nu spreken over veldrijden of mountainbike om aan hun explosiviteit te werken. Ik zeg dan niet in competitie, maar dat soort inspanningen is perfect te kopieren op training. Tourtochten waren al populair bij wegrenners, maar al die stages in het voorjaar...die zullen wel blijven bestaan, maar ik denk dat de meeste zich ook wel af en toe in het bos of in de duinen zullen wagen. Het kan zeker geen kwaad."