Van der Poel: "Regenboogtrui gaat boven de olympische titel"

  Mathieu van der Poel

  Mag Mathieu van der Poel zich binnenkort ook wereldkampioen op de weg noemen?

  Voor Mathieu van der Poel is een wereldkampioenschap winnen het hoogste goed. "Olympisch goud is uniek, maar een jaar in de WK-trui koersen vind ik nog net iets specialer", vertelt de 24-jarige alleskunner, die de komende maanden zijn grote uitdager Wout van Aert moet missen in het veldrijden.

  "Noem me gerust een WK-favoriet"

  Na een succesvolle zomer op z'n mountainbike, met onder meer de Europese titel, is Mathieu van der Poel opnieuw op z'n wegfiets gekropen. "Dat loopt goed. Ik ben twee weken aan het opbouwen met duurtrainingen. Ik was eerst van plan om naar de Sierra Nevada te trekken, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor een hoogtetent in eigen huis", vertelt hij.

   

  Komend weekend rijdt Van der Poel nog de Ronde van Groot-Brittannië als voorbereiding op het WK. Op zondag 29 september staat hij in Yorkshire als favoriet aan de start.

   

  "Ik ben al vaker aan een wedstrijd begonnen waar ik alleen maar kon verliezen. Dat betekent dat ik goed gepresteerd heb. Ze mogen me zeker favoriet noemen, maar op dat parcours zijn we met veel renners die kunnen winnen."

   

  "Er hebben er best wat indruk gemaakt de voorbije weken. Alaphilippe bijvoorbeeld vond ik echt indrukwekkend in de Tour."


  Met 290 kilometer op het programma wordt het wereldkampioenschap een marathonwedstrijd. "Ik zal moeten afwachten", lacht Van der Poel, "want het wordt een slopende koers. En in Groot-Brittannië is het vaak draaien en keren over smalle wegen. Dat is tenminste toch het beeld dat ik heb. Makkelijke kilometers worden het alleszins niet daar."

   Er hebben er best wat indruk gemaakt de voorbije weken. Alaphilippe bijvoorbeeld vond ik echt indrukwekkend in de Tour.

  Mathieu van der Poel

  "Regenboogtrui specialer dan olympische titel"

  Op z'n mountainbike mikt Mathieu van der Poel volgend jaar op olympisch goud in Tokio. De regenboogtrui op de weg schat hij nog hoger in: "Olympisch goud is uniek, daar droomt iedereen van, maar een jaar in de WK-trui koersen vind ik nog net iets specialer."

   

  Of Van der Poel verovert ze gewoon allebei? "Dat is erg optimistisch. Wie weet", lacht de 24-jarige alleskunner, die volgend voorjaar min of meer hetzelfde programma rijdt.

   

  "Deze keer wel met Parijs-Roubaix erbij. Of ik daarna opnieuw in de Amstel aan de start sta, weet ik nog niet. De combinatie met Roubaix schijnt moeilijk te zijn. Als het lukt, graag natuurlijk."

  Mathieu van der Poel

  21 april 2019: Mathieu van der Poel is net over alles en iedereen gesprint in de Amstel Gold Race.

  "Veldritseizoen van minder belang"

  Volgend weekend mogen de crossfans hun hartje al ophalen met de veldrit in Eeklo. Om Mathieu van der Poel aan de start te zien, moeten ze geduld oefenen tot eind oktober.

   

  "Omdat ik eerst nog andere wedstrijden heb", legt hij uit. Na het wereldkampioenschap in Yorkshire trek ik naar Tokio voor de olympische testwedstrijd in het mountainbiken. Daarom pik ik iets later in."

   

  Met welke ambitie kruipt Van der Poel over enkele weken op zijn crossfiets? "Een veldritseizoen is minder belangrijk geworden voor mij", geeft hij toe, "maar de regenboogtrui prikkelt me altijd. Daar maak ik opnieuw het grote doel van."

  "Wil niet de 5.000e zijn die Wout belaagt met berichten"

  Wout van Aert zal deze winter niet of nauwelijks crossen. Hij werkt volop aan z'n comeback na een akelige val in de Ronde van Frankrijk.

   

  "En dat vind ik erg jammer voor onze sport", reageert Mathieu van der Poel. "Met hem erbij hadden we een mooi veldritseizoen kunnen voorschotelen. Zeker na zijn prestaties op de weg."

   

  "Ik cros liever als mijn grootste concurrent meefietst", is de wereldkampioen duidelijk. "Uit zulke zeges haal ik het meeste voldoening."


  "Zelf heb ik hem nog niet gesproken. Hij heeft al genoeg over zijn blessure moeten praten. Ik wil niet nummer 5.000 zijn die hem ermee belaagt. We horen mekaar zeker nog wel eens en hopelijk staat hij er snel weer."

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel

  Dit beeld krijgt u dit seizoen niet of nauwelijks te zien.

  "Ik heb WK Fortnite zelfs gevolgd"

  Tot slot nog enkele korte vragen:

   

  Hoeveel Belg zit er in jou?

  Mathieu van der Poel: "Een derde. Mijn moeder is Française, mijn vader Nederlander en ik woon al heel mijn leven in België."

   

  Vind je het lastig dat je zo populair bent?
  Van der Poel: "Ik kan er goed mee om, vind ik. Ik probeer vriendelijk te zijn en mezelf te blijven."

   

  Speel je nog vaak Fortnite?

  Van der Poel: "Eigenlijk wel. Ik blijf verslaafd aan het spel (lacht). Ik heb zelfs het WK Fortnite gevolgd. Daar valt pas veel geld mee te verdienen. Helaas ben ik niet goed genoeg. Ik oefen wel heel veel."

  VIDEO: Het interview met Mathieu van der Poel