"Als ook Inter-fans oerwoudgeluiden laten horen, moet Lukaku ook reageren"

  Romelu Lukaku

  Zal Romelu Lukaku ook zijn eigen fans terugfluiten als ze over de schreef gaan?

  De racistische geluiden van de Cagliari-fans aan het adres van Romelu Lukaku blijven de gemoederen beroeren. De fans van Cagliari krijgen nu steun uit onverwachte hoek, namelijk van de fans van Inter. "Lukaku zal hier met zijn hoofd niet bij kunnen. En ik ook niet", zegt psycholoog Jef Brouwers.

  "Lukaku is iemand die nood heeft aan menselijkheid"

  "Die brief van de ultra's van Inter is onbegrijpelijk", zegt psycholoog Jef Brouwers (foto onder), die vaak met Romelu Lukaku samenwerkte bij de Rode Duivels. "Lukaku zal daar zelf ook niet met zijn hoofd bij kunnen, net als ik."

   

  "Dergelijke zaken worden altijd gerelativeerd. Er wordt enorm naar de verschillen tussen de mensen gekeken en als je daar dan iets over zegt, wordt dat vaak toegeschreven aan de overgevoeligheid van die persoon."

   

  "Als de Inter-fans straks hetzelfde doen als de fans van Cagliari, dan moet Lukaku ook reageren en zeggen dat dit ook niet kan. Maar hij moet de wereld niet proberen te redden, hij wil gewoon zijn eigen wereld intact houden."

   

  "Lukaku is iemand die nood heeft aan menselijkheid, aan positiviteit. Dat heeft hij vaak niet gekregen in zijn carrière. Daarom vond ik ook dat hij met zijn warme karakter nooit naar de Premier League had mogen gaan."

   

  "In Engeland werd hij nogal snel bekeken als iemand die té gevoelig, té rap gefrustreerd is. Hij gedijt niet in een maatschappij waar een slechte prestatie niet geduld wordt. In een warme omgeving zoals bij Inter heeft hij zich meteen aangepast."

  "Het begint bij de politici die we verkozen hebben"

  Volgens Brouwers is het niet uitsluitend een probleem uit het voetbal. "We hebben beleidsvoerders en politici verkozen die dat soort dingen ook zeggen. Daar begint het. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat de mensen die het beleid voeren de haat uit hun woorden halen. Want dat nodigt uit om de anderen altijd als andere te zien. Terwijl er veel meer is dat ons bindt."