• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Inter-ultra's verdedigen Cagliari-fans in brief aan Lukaku: "Geen racisme"

  "Geen racisme, maar manier om team te helpen", zo leggen fans het uit.

  De fans van Caglari slingeren oerwoudgeluiden naar Lukaku bij zijn penalty.

  Het laatste is nog niet gezegd over de oerwoudgeluiden die Romelu Lukaku naar zijn hoofd geslingerd kreeg in Cagliari, toen de spits van Inter zich klaarmaakte voor een penalty. De spionkop van Inter heeft nu een brief geschreven aan zijn luid bejubelde aanvaller om uit te leggen dat het niet om racisme gaat, maar om intimidatie om het eigen team te helpen.

  Lukaku zelf, zijn coach, de Serie A en commentator Filip Joos veroordeelden de racistische apengeluiden met klem. De eigen harde kern van Inter - de Curva Nord - ziet het evenwel anders. Zij postten gisteren een statement op hun Facebookpagina waarin ze de verdediging opnemen van hun collega's van Cagliari.

   

  Het bericht richt zich rechtstreeks tot de Rode Duivel: "Hi Lukaku, we schrijven je namens de Curva Nord, de mannen die je welkom heetten bij je aankomst in Milaan."

   

  "We vinden het echt jammer dat je dacht dat wat in Cagliari gebeurde, racistisch was. Je moet begrijpen dat Italië niet is zoals heel wat andere Noord-Europese landen waar racisme een ECHT probleem is."

   

  "We verstaan dat het voor jou racistisch overkwam, maar zo is het niet. In Italië maken we gebruik van sommige "manieren" om "onze ploeg te helpen". Zo willen we onze opponenten nerveus maken, niet uit racisme, maar om hen uit hun lood te slaan."

   

  "We zijn een multi-etnische supportersorganisatie en hebben altijd spelers van overal verwelkomd. Desalniettemin hebben we altijd die "manier" toegepast op spelers van andere teams in het verleden en we zullen dat in de toekomst wellicht ook blijven doen."

   

  "Wij zijn niet racistisch en de Cagliari-fans ook niet. Je moet begrijpen dat in alle Italiaanse stadions het publiek de eigen ploeg aanmoedigt, maar tegelijkertijd ook tegen de tegenstander schreeuwt. Niet wegens racisme, maar om hun eigen team te "helpen"."

   

  "Echt racisme is een heel ander verhaal en alle Italiaanse voetbalfans kennen dat onderscheid heel goed."

  We verstaan dat het voor jou racistisch overkwam, maar zo is het niet. In Italië maken we gebruik van sommige "manieren" om "onze ploeg te helpen".

  "Romelu, help ons alsjeblieft om racisme uit te klaren"

  Na de uitleg over het waarom van de actie volgde er nog een oproep aan Lukaku om de fans te helpen om racisme uit te klaren. "Wanneer je verklaart dat racisme een probleem is in Italië dat moet bestreden worden, steun je alleen maar de repressie tegen alle voetbalsupporters, ons inbegrepen. En zo creëer je mee een probleem dat er niet echt is, niet op de manier waarop het in andere landen gepercipieerd wordt."

   

  "We zijn erg gevoelig en omarmen alle mensen. We garanderen je dat er in onze organisatie veel supporters zitten van verschillende origine of fans die van andere delen van Italië komen die eveneens deze manier om de tegenstander te provoceren gebruiken. Ook al zijn ze van hetzelfde ras of komen ze van dezelfde regio."

   

  "Help ons alsjeblieft om uit te klaren wat racisme juist is en dat Italiaanse fans niet racistisch zijn. De strijd tegen ECHT racisme moet in de scholen beginnen, niet in de stadions. Fans zijn gewoon fans en ze gedragen zich in een stadion anders dan in het gewone leven."

   

  "Ik garandeer je dat wat ze doen of zeggen tegen een speler van de tegenstander van een andere origine niet is wat ze ooit zouden zeggen tegen iemand die ze in het echte leven zouden ontmoeten."

   

  "Italiaanse supporters mogen dan niet perfect zijn en we begrijpen je frustratie over deze uitlatingen, maar ze zijn zeker niet racistisch bedoeld."

   

  "Nogmaals... Welkom, Romelu", besluit de brief.  

  Fans zijn gewoon fans en ze gedragen zich in een stadion anders dan in het gewone leven.

  De integrale tekst van de Ultra's van Inter: