"Kern van Club is op CL-niveau, maar jeugd zal niet meer doorstromen"

  Een greep uit de aanvallende weelde bij Club Brugge.

  Een greep uit de aanvallende weelde bij Club Brugge.

  Club Brugge heeft zijn kern deze zomer flink gestoffeerd, de weelde bij blauw-zwart is dan ook groot. "Elke coach wil graag een dubbele bezetting, maar het is vooral de kwaliteit ervan die opvalt", vertelt voetbalcommentator Tom Boudeweel.

  Dankzij enkele lucratieve uitgaande transfers kreeg Club Brugge deze zomer ruim 60 miljoen euro in het laatje. Ongeveer de helft van dat bedrag werd gebruikt om de kern te versterken en te verbreden.

   

  "Op alle posities hebben ze nu minstens een dubbele bezetting. Dat is de droom van elke trainer. Maar wat vooral opvalt is niet zozeer de breedte van de kern, wel de kwaliteit ervan. Club Brugge kan twee volwaardige elftallen op 1A-niveau opstellen. Met dat "tweede team" word je misschien geen kampioen, maar misschien haal je er wel de top 6 mee", zegt Tom Boudeweel.

   

  "Vorig seizoen had je nog jonge kerels als Ngonge, die nog Champions League gespeeld heeft tegen Atletico. Dat is nu wel voorbij en dat is het negatieve aan deze situatie: qua jeugd zal er niemand meer doorstromen. De lat is met deze kern op CL-niveau gelegd en van de beloften is niemand sterk genoeg om nog door te stromen. Als de jeugdopleiding niet meegaat, kan er niemand meer doorbreken."

  Het negatieve aan deze situatie is dat er niemand meer zal doorstromen vanuit de jeugd.

  Tom Boudeweel

  "De verschillende types zijn de grote meerwaarde"

  Vooral in het aanvallende compartiment is de weelde groot bij Club Brugge. "Net als de voorbije jaren zetten ze zwaar in op flankspelers, zoals Izquierdo en Limbombe in het recente verleden. Voorin moet het verschil gemaakt worden. Dat de weelde daar ligt, is ook logisch. Verdedigers wissel je niet zo vaak", weet Tom Boudeweel.

   

  "Wat ook opvalt, is dat de keuze niet alleen ruim is qua kwantiteit, maar ook qua type. Philippe Clement kan kiezen uit heel veel verschillende types. Ik denk dat dat de grote meerwaarde is van de huidige kern. De trainer heeft verschillende wapens om mee aan de slag te gaan. Dat is een serieuze luxesituatie die maar weinig Belgische teams kunnen voorleggen."

  Voor een speler als Jelle Vossen is er eigenlijk geen plaats meer bij Club Brugge.

  Tom Boudeweel

  Enkele jongens zullen met de kruimels tevreden moeten zijn. "Voor een speler als Vossen is er eigenlijk geen plaats meer", denkt Boudeweel. "Als diepe spits hebben ze Okereke en Diagne en als tweede spits verwacht ik dat Clement eerder voor Schrijvers zal kiezen dan voor Vossen."

   

  "Ook Schrijvers moet trouwens al hopen dat er wat geroteerd wordt, al heeft Clement dat bij Racing Genk ook niet al te veel gedaan. Een spits wissel je ook niet snel en op het middenveld heb je de gouden driehoek Rits-Vormer-Vanaken. De concurrentie is heel zwaar."

   

  Hoe lang kan Clement zijn bank tevreden houden? "Hij heeft al bewezen dat hij een coach is die close is met zijn spelers. Clement is een babbelaar die iedereen betrokken wil houden. Op die basis zal hij ook voortwerken", verwacht Boudeweel.

   

  "Maar het wordt inderdaad belangrijk om iedereen tevreden te houden, want ze willen allemaal spelen. Clement zal snel weten wie er met de concurrentie om kan en wie niet."

  Philippe Clement staat dicht bij zijn spelers.

  Philippe Clement staat dicht bij zijn spelers.