• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wijnants: "Bij verlies in Duitsland wacht Oranje nog lange strijd"

  " "

  In maart won Duitsland in Nederland met een goal van Schulz (14) in de 90e minuut: 2-3.

  Duitsland–Nederland is veruit de meest interessante affiche die komend weekend wordt gespeeld in de voorronde van EURO 2020. De twee buren staan nu al voor de 4e keer in een jaar tegenover elkaar. Stef Wijnants schetst de situatie in beide landen en hoopt dat bondscoach Ronald Koeman zich zal gedragen.

  Situatie in groep

  Duitsland heeft zich herpakt na een werkelijk desastreus 2018, toen het op het WK in Rusland na de eerste ronde al naar huis gestuurd werd en vervolgens enkele maanden later degradeerde uit de Nations League. Zo’n vernedering hadden de Duitsers nog nooit meegemaakt.

   

  Bondscoach Joachim Löw mocht alsnog blijven en haalde de grove borstel door de selectie. Oudgedienden als Hummels, Müller en Boateng werden onder luide kritiek definitief bedankt voor de Mannschaft. Der "Umbruch" (het inpassen van jongeren) leidde wel meteen tot succes. Duitsland won zijn eerste 3 kwalificatiematchen: 2-3 in Nederland, 0-2 in Wit-Rusland en 8-0 tegen Estland.

   

  Nederland versloeg in maart eerst Wit-Rusland met 4-0, maar ging enkele dagen later in de laatste minuut met 2-3 onderuit tegen Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman moet nu eigenlijk in Hamburg winnen als het nog groepswinnaar wil worden.

   

  Bij een nederlaag zal Oranje alles uit de kast moeten halen om Noord-Ierland van de tweede plaats te houden. De Noord-Ieren noteren voorlopig 12 op 12 en gaan resoluut aan de leiding, maar zij moeten nog telkens een dubbele confrontatie afwerken tegen Duitsland en Nederland. De top 2 verdient een EK-ticket.

  Groep CGroep C klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1Duitsland 21871030723
  2Nederland 19861124717
  3Noord-Ierland 138431913-4
  4Wit-Rusland 48161416-12
  5Estland 18071226-24

  Selecties zonder grote wijzigingen

  In de selectie van de Mannschaft zijn nu nog slechts 2 spelers van de succesploeg van 2014 over. Toni Kroos (29) en Manuel Neuer (33) zijn tegen Nederland van de partij. Zij zullen zeker tot EURO 2020 aan boord blijven.

   

  Dat betekent dat de erg secure doelman van FC Barcelona, Marc-André ter Stegen, ook nu niet aan spelen zal toekomen. Neuer kwam na zijn voetblessure sterk terug bij Bayern en de nationale ploeg en bovendien is hij aanvoerder van Duitsland.

   

  Vooraan moet Löw de afwezigheid van de geblesseerde Leroy Sané opvangen. Keuze heeft hij genoeg met Werner, Gnabry, Brandt, Havertz, Reus en Waldschmidt. Hij moet enkel de juiste combinaties of koppels kunnen vormen.

   

  Bij Oranje zijn er geen grote verschuivingen. Jasper Cillessen in doel, Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt in defensie, Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum op het middenveld en Memphis Depay in de aanval vormen het hart van de ploeg, die in juni de finale van de allereerste Nations league verloor van Portugal.

   

  Beide landen spelen zonder een ouderwetse nummer 9, want zowel Memphis Depay als Timo Werner spelen meestal vanaf de zijkant. Ze steken wel in supervorm en vinden in het seizoensbegin vlot de weg naar de goal. Depay scoorde al 4 keer in 4 duels voor Olympique Lyon, Werner trof voor Leipzig al 5 keer raak in 3 matchen.

  " "

  Frenkie de Jong (Barça) en Matthijs de Ligt (Juve).

  Megatransfers, maar niet bij Duitse internationals

  Bij Oranje zijn er nogal wat internationals die de voorbije mercato van club wisselden. Ajax rekende zich rijk bij de verkoop van Frenkie de Jong (Barcelona) en Matthijs de Ligt (Juventus).

   

  Maar ook Cillessen (Valencia), Luuk de Jong (Sevilla), Tonny Vilhena (Krasnodar), Ryan Babel (Galatasaray) en Quincy Promes (terugkeer naar Ajax) verbeterden zich gevoelig. Het kan de sterkte in het elftal van Koeman enkel maar ten goede komen.

   

  In de Duitse pers verschenen er de afgelopen maanden talloze artikels over de nakende overstap van Timo Werner (23) van RB Leipzig naar Bayern Munchen. Werner bleef maar aarzelen en sprak er uitvoerig over met bondscoach Löw. Uiteindelijk verkoos hij verrassend in Leipzig te blijven om zichzelf en de club onder nieuwe coach Julian Nagelsmann op een hoger niveau te brengen.

   

  Ook Kai Havertz (20) ruilde Leverkusen voorlopig niet in voor het grote Bayern. Van alle internationals maakten enkel Nico Schulz (Hoffenheim) en Julian Brandt (Leverkusen) een overstap naar Borussia Dortmund.

  Timo Werner scoorde dit seizoen al 5 keer in 3 duels voor Leipzig.

  Boerenjaar in Nederlands voetbal

  Nederland kreeg als voetballand de voorbije jaren de ene klap na de andere. Oranje miste twee eindrondes (EK '16 en WK '18) en het clubvoetbal denderde in de Europese ranking naar beneden.

   

  Maar de voorbije 12 maanden is het eens zo trotse Oranje uit de doden opgestaan. Het Nederlandse elftal speelde de finale van de Nations League en versloeg onder meer grootheden Duitsland, Frankrijk en Engeland.

   

  Liverpool won dankzij een belangrijke inbreng van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum de Champions League, waarin ook Ajax heel Europa verbaasde met een halve finale. De Jong en De Ligt versasten voor respectievelijk 85 en 70 miljoen euro naar absolute topclubs.

   

  En Nederland mag ook met trots verkondigen dat het de beste speler van de wereld in zijn gelederen heeft. Virgil van Dijk werd vorige week door de UEFA boven Messi en Ronaldo verkozen tot beste speler op de Europese velden.

   

  Intussen hebben zich met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ ook 4 ploegen geplaatst voor het Europese clubvoetbal. Kortom, het Nederlandse voetbal komt weer boven water. Dit seizoen moet het jaar van de bevestiging worden met als hoogtepunt de kwalificatie van Oranje voor EURO 2020.

  Het achterwerk van Koeman

  De 44e interland tussen Duitsland en Nederland wordt in Hamburg gespeeld in het mythische Volksparkstadion. In de halve finale van het EK 1988 beleefde Ronald Koeman er een van de hoogtepunten uit zijn spelerscarrière. Voor het eerst sinds de verloren
  WK-finale van 1974 kon Oranje West-Duitsland verslaan na een penalty omgezet door Koeman en een doelpunt van Marco van Basten in de voorlaatste minuut (2-1).

   

  Voor veel Nederlanders was dit meer dan een overwinning. Het werd gezien als een soort van wraak. Wraak op de verloren WK-finale, maar ook wraak op de bezetting in de jaren 40. Zowat elke supporter met een aversie voor "de Duitser" rende euforisch de straat op.

   

  Ronald Koeman illustreerde de Hollandse vreugde ook op een ongehoorde manier. Na het ruilen van de shirtjes met de Duitsers liep de libero naar de Oranje-fans en veegde hij zijn billen af met het shirt van tegenstander Olaf Thon. Een diplomatieke rel werd net vermeden, maar de huidige bondscoach werd zelfs door zijn eigen vader op de vingers getikt.

   

  Intussen is Koeman een gelauwerde en gelouterde bondscoach en zal hij zelfs bij winst in "zijn" Volksparkstadion geen buitensporig gedrag vertonen. Hopelijk zijn ook de Duitse toeschouwers het "kontincident" vergeten.

  Stef Wijnants