Zij moesten blijven: wie zijn de verliezers van de transferperiode?

  Neymar, Eriksen, Batshuayi, Bale en Dembélé: zij geraakten niet weg deze zomer.

  Gisteren viel het doek over de transferperiode in de Europese voetbalcompetities. Naast Faris Haroun (Antwerp) zagen ook enkele internationale sterren op de valreep een transfer door de neus geboord. Wie zijn de verliezers van deze transferperiode? Een overzicht.

  Neymar (PSG)

  Dé transfersaga van deze zomer komt op naam van Neymar da Silva Santos Junior (27). De Braziliaanse vedette van PSG leek uitgekeken op 'La ville lumière' en drong lang aan op een terugkeer naar La Liga.

   

  Neymar droomde van een comeback bij FC Barcelona, de club van zijn hart, maar de Catalanen -ondanks verregaande interesse- konden de vraagprijs van PSG niet matchen. Ook Real Madrid beschikte niet over voldoende financiële middelen om de Braziliaan binnen te hengelen. Zo blijft Neymar dit seizoen gewoon waar hij is: in Parijs. De noodzakelijke, maar aartsmoeilijke Operatie Verzoening gaat zo alsnog van start.

  Ousmane Dembélé (FC Barcelona)

  Ousmane Dembélé (22) werd in de zomer van 2017 met grote trom binnengehaald door FC Barcelona. De jonge Fransman kon de verwachtingen evenwel nooit écht inlossen (18 doelpunten in 65 matchen) en transformeerde tot een zorgenkind.

   

  Met de komst van Atletico Madrid-spits Antoine Griezmann  en de geruchten rond een terugkeer van Neymar leek de exit van Dembélé een feit, maar geen enkele club was bereid om de wisselvallige Fransman een reddingsboei toe te werpen. Wie weet schenkt Dembélé zijn Catalaanse werkgever dit seizoen wel waar het al een tijdje naar snakt, de Champions League, en zijn de plooien binnen het jaar weer volledig gladgestreken.

  Gareth Bale (Real Madrid)

  Ook Gareth Bale (30) zal het slot van deze transferperiode met gemengde gevoelens gevolgd hebben. De Welshman leek op een dood spoor te zitten bij Real Madrid, maar door een overvolle ziekenboeg -onder meer kersvers Galactico Eden Hazard ligt in de lappenmand- moest de Koninklijke toch weer een beroep doen op Bale.

   

  Real-coach Zinédine Zidane draaide noodgedwongen zijn kar ("Ik reken toch weer op Bale"), en sindsdien lijkt Bale zichzelf ietwat te hebben teruggevonden, met twee goals en een assist in drie wedstrijden. De vraag blijft echter of de Welshman ook ná de terugkeer van Hazard en Marco Asensio in de gratie blijft staan bij Zidane.

  Christian Eriksen (Tottenham)

  Ook Christian Eriksen (27) lonkte deze zomer naar een transfer. De Deense middenvelder "wilde iets nieuws proberen" en dweepte met voetbalgrootmachten Real Madrid, Juventus en PSG, maar tot een daadwerkelijke overgang kwam het voor de technische begaafde spelverdeler niet.

   

  Bij Tottenham verwees coach Mauricio Pochettino zijn sterspeler door al die transferbesognes naar de bank, maar in de Londense derby tegen Arsenal dit weekend mocht Eriksen plots toch weer opdraven. De Deen bedankte voor het vertrouwen en scoorde al na tien minuten de openingsgoal. Geen vroegtijdige scheiding dus tussen Eriksen en Tottenham, wel een voortzetting van wat stilaan een verstandshuwelijk wordt.

  Michy Batshuayi (Chelsea)

  Voor Michy Batshuayi (25) is de transferperiode met een sisser afgelopen. De Rode Duivel kreeg in de voorbereiding wel kansen, maar kon Chelsea-coach Frank Lampard niet voldoende overtuigen. Batshuayi komt in de pikorde pas op plek drie, na Olivier Giroud en Tammy Abraham.

   

  Na uitleenbeurten aan Dortmund, Valencia en Crystal Palace hing er even een terugkeer naar de Jupiler Pro League in de lucht voor Batshuayi, maar de spits met een Standard-verleden lachte de interesse van RSC Anderlecht weg. Een seizoen op de bank dreigt voor de goedlachse Rode Duivel.

  Paul Pogba (Manchester United)

  Het huwelijk tussen Manchester United en Paul Pogba (26) was nooit echt gelukkig, en daarom wilde de peperdure Fransman maar al te graag andere horizonten verkennen. De vroege sluiting van de transfermarkt in de Premier League (8 augustus) gooide echter roet in het eten van Pogba, want bij een vertrek kon Manchester United geen vervanger meer halen.

   

  Daar een lucratief bod van belangrijkste gegadigde Real Madrid uitbleef, zal de rijzige Fransman nog een seizoen in Engeland moeten uitzitten. Zonder maatje Romelu Lukaku, die wél een uitweg vond bij Inter Milaan, wordt het misschien wel een heel lang jaar voor Pogba.

  Paulo Dybala (Juventus)

  Juventus-goudhaantje Paulo Dybala (25) stond sinds de komst van Cristiano Ronaldo naar Turijn niet langer alleen in de schijnwerpers, en dat zinde de Argentijnse artiest duidelijk niet.

   

  Dybala werd de voorbije weken dan maar bij diverse clubs als pasmunt aangeboden, maar noch Tottenham, Manchester United of PSG waren bereid een (paar van hun) sterspeler(s) te wisselen voor de groeibriljant uit Turijn. Zo heeft het lot dit jaar geen Premier League of Ligue 1 in petto voor Dybala, wel nog minstens een seizoen in de Serie A.

  Ook zij bleven uiteindelijk bij hun club

  • Ivan Rakitic (Barcelona)
   
  • Donny van de Beek (Ajax)
   
  • Victor Wanyama (Tottenham)
   
  • Jan Vertonghen (Tottenham)

  Deze sterren vonden wél een uitweg

  • Steven Defour (Burnley -> Antwerp)
   
  • Kevin Mirallas (Everton -> Antwerp)
   
  • Mauro Icardi (Inter Milaan -> PSG)
   
  • Romelu Lukaku (Manchester United -> Inter Milaan)
   
  • Alexis Sanchez (Manchester United -> Inter Milaan)
   
  • Henry Mchitarjan (Arsenal -> AS Roma)