Transfer Deadline Day doorgelicht: "De klok tikt voor de Rode Duivels"

  V.l.n.r.: Aster Nzeyimana, Eddy Snelders, Frank Raes, Filip Joos en Youri Mulder.

  0 / 0

  Klokslag middernacht werden de poorten van de transfermarkt onherroepelijk gesloten. Veel clubs en makelaars waren dan ook nog tot de slotminuten in de weer om zaakjes te doen. Het panel van Extra Time bleef wat langer op post om de opvallendste verschuivingen te analyseren.

  Transfer Deadline Day in een notendop:

  Opvallendste transfers op slotdag

  PSG deed misschien de opvallendste transfer op de slotdag van de transfermarkt. Het verlost Inter van probleemkind Mauro Icardi, die zich in Milaan onmogelijk had gemaakt met zijn gedrag. "Paris Match en dat soort blaadjes wrijven zich in de handen, want Wanda Nara komt", zegt Filip Joos. "Ze is de vrouw én makelaar van Icardi. Ze hebben Inter gisteren aangeklaagd voor "mobbing" op het werk, omdat hij niet meer mocht mee trainen met de A-kern. Parijs en Wanda zal hoe dan ook problemen opleveren."

   

  Ook in Galatasaray was het nog een drukke dag: Radamel Falcao (Monaco), Florin Andone (Brighton) en Mario Lemina (Southampton) komen naar Istanbul. "Club Brugge is gewaarschuwd voor de Champions League", besluit Eddy Snelders. Al heeft Joos bedenkingen: "Het is toch vreemd dat je je topschutter, Mbaye Diagne, naar Brugge laat gaan, om de naam Falcao te kopen."

  "De klok tikt voor de Rode Duivels"

  De zomermercato was voor veel (ex-)Rode Duivels een belangrijke periode. Onder anderen WK-gangers Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thorgan Hazard, Vincent Kompany en Simon Mignolet kozen voor een nieuw avontuur. En opvallend veel ex-Rode Duivels zijn weer op de Belgische velden te bewonderen: Nacer Chadli, Kevin Mirallas, ...

   

  "Chadli, Mirallas en Defour willen hun carrière weer wat lanceren in België", zegt Eddy Snelders. "Ze waren alledrie uitgerangeerd en willen absoluut weer spelen. Simon Mignolet was het dan weer moe om op de bank te zitten." Filip Joos trekt er één conclusie uit: "De klok tikt voor de Rode Duivels. De generatie die derde werd op het WK kan zich nog tonen op het EK 2020, maar daarna..."

   

  Moeten we ons zorgen maken over de terugkeer van veel vedetten naar de Belgische competitie? "Het is goed dat de talenten nu begeleiding krijgen van de grote spelers", zegt Youri Mulder. "Saelemaekers heeft bijvoorbeeld wat aan Chadli. In Nederland zag je ook dat Daley Blind, die van Manchester United kwam, de jonge spelers bij Ajax hielp. En het is ook belangrijk dat ze aan spelen toekomen."

  Transfer Rode Duivels
  Eden Hazard Chelsea Real Madrid
  Thorgan Hazard Mönchengladbach Dortmund
  Romelu Lukaku Manchester United Inter
  Thomas Vermaelen Barcelona Vissel Kobe
  Dennis Praet Sampdoria Leicester City
  Benito Raman Düsseldorf Schalke 04
  Leandro Trossard KRC Genk Brighton & Hove Albion
  Leander Dendoncker Anderlecht Wolverhampton
  Youri Tielemans Monaco Leicester City
  Vincent Kompany Manchester City Anderlecht
  Nacer Chadli Monaco Anderlecht
  Hendrik Van Crombrugge Eupen Anderlecht
  Simon Mignolet Liverpool Club Brugge
  Kevin Mirallas Everton Antwerp

  Wat deden de Belgische topclubs?

  Club Brugge verwelkomde deze zomer maar liefst 9 nieuwe spelers op Jan Breydel. Met David Okereke, Percy Tau en Mbaye Diagne trok het een volledig nieuwe voorhoede aan. De grootste aanwinst? "Verdediger Simon Deli maakt voorlopig een heel goede indruk, al is hij soms wat nonchalant", zegt Eddy Snelders. "Okereke is een goede aanvaller, maar die moet nog bevestigen."

   

  Ook Antwerp roerde zich stevig op de transfermarkt: onder meer Steven Defour, Kevin Mirallas en Manuel Benson trekken het shirt van The Great Old aan. "Het is toch knap dat Antwerp die transfers doet na de Europese uitschakeling", zegt Joos. "Ze hebben zich over die enorme ontgoocheling heen gezet en hun ambitie getoond. Ik vond Benson bij Moeskroen heerlijk om naar te kijken. Daar werd hij wel vaderlijk behandeld en dat zie ik Bölöni niet doen." 

   

  Faris Haroun raakte, in tegenstelling tot Hairemans, niet meer weg bij Antwerp. "Ik vind het een geluk voor hem dat hij niet naar Gent moet", zegt Snelders. "Er zijn al zoveel middenvelders in Gent. Maar ik begrijp zijn boosheid wel."

  Ik vind het een geluk voor Faris Haroun dat hij niet naar AA Gent moet.

  Eddy Snelders

  Anderlecht doet niet onder voor concurrent Club Brugge en trok ook 9 nieuwkomers aan. "Er zitten wel meer vraagtekens bij", werpt Snelders op. "Samir Nasri is niet fit en Luckassen sukkelde lang met een blessure bij PSV." Aster Nzeyimana ziet ook een positieve transfer: "Kemar Roofe is een beweeglijke spits, heel vervelend om tegen te spelen."


  Landskampioen Genk vangt het vertrek van onder anderen Leandro Trossard, Josep Aidoo en Roeslan Malinovski op met zeven inkomende transfers. "Ianis Hagi en Benjamin Nygren zijn er absoluut nog niet klaar voor", zegt Joos. "Maar Patrik Hrosovsky wel. Dat is een absolute meerwaarde. Hij lost het probleem op het middenveld op."

   

  In Luik kwam een volledig nieuw elftal toe voor Standard. "Er hangt veel af van Felipe Avenatti en Obbi Oularé", klinkt het. "Ik denk toch: geef me Razvan Marin terug voor vijf of zes van de transfers van Standard", zegt Joos. 

   

  Ook AA Gent haalde een lading nieuwkomers binnen om de visie van coach Jess Thorup te kunnen uitvoeren. "Owusu valt heel goed mee", zegt Joos. "Ook Laurent Depoitre maakt het op dit moment waar. Lustig heeft veel routine. Ngadeu is aan de bal minder goed dan Deli van Club, maar je maakt er toch een ommetje voor. Als ze ook Haroun nog hadden overgenomen, kon Gent twee elftallen opstellen. Ze zijn heel sterk bezet. Het is een mooie ploeg om naar te kijken."

  Bekijk hier de volledige nabespreking van Transfer Deadline Day