Svilar kiest (voorlopig) België: "Als ik ooit echt moet kiezen, zullen we zien"

  Mile Svilar voor het eerst in het shirt van de Jonge Duivels.

  Mile Svilar heeft gisteren een eerste keer getraind met de selectie van nationaal beloftecoach Johan Walem. De doelman van Benfica weigerde de voorbije jaren te kiezen tussen België en Servië, maar nu is de 20-jarige er weer bij. "Toen ze me belden, was mijn keuze snel gemaakt."

  Svilar verdedigde in de jongere elftallen telkens de Belgische kleuren, maar werd de voorbije jaren ook bij Servië geciteerd, het land van zijn vader Ratko Svilar. Even weigerde de doelman van Benfica een keuze te maken, maar nu is hij toch weer een Rode Duivel. "De twee voorbije jaren wou ik me concentreren op mijn aanpassing in Portugal. Na deze periode ben ik erg gemotiveerd om te spelen voor de U21", zei de ex-doelman van de Anderlecht-jeugd.

   

  In Portugal loopt het niet allemaal van een leien dakje voor Svilar. Hij speelt er met het B-team van Benfica in de Portugese tweede klasse. "Ik train met de A-ploeg en in het weekend speel ik met de B-ploeg. Het gaat om echte en lastige wedstrijden in een echte competitie."

   

  Waarom kiest hij ervoor om nu weer bij België te spelen? "België is mijn thuis. Ik ben opgegroeid in Antwerpen. Mijn vrienden zijn hier. Ik heb altijd in de Belgische nationale jeugdploegen gespeeld. Toen keeperstrainer Filip De Wilde me drie weken geleden opbelde om me te vragen of ik wou komen, was mijn keuze snel gemaakt."

   

  "Als ik op een dag het voorrecht heb om te kunnen kiezen tussen de twee nationale ploegen, dan zullen we zien. Je weet nooit wat de toekomst in petto heeft. Het is altijd goed om voor België te spelen. De beste spelers van deze generatie zijn hier. Ik kan niet zeggen dat ik verwacht te spelen, maar ik zal er alles voor doen."

   

  Zijn concurrenten bij de U21 zijn Arnaud Bodart (Standard) en Jens Teunckens (Antwerp). België speelt vrijdag in Wales en dinsdag tegen Bosnië-Herzegovina in de EK-voorronde.