Carl Maes: "Als je naar haar tabelhelft kijkt, is voor Mertens alles mogelijk"

  Mertens zal haar eerste kwartfinale op de US Open spelen.

  Elise Mertens speelt komende nacht haar kwartfinale op de US Open. Ze neemt het op tegen de Canadese Bianca Andreescu (WTA-15). Tenniscoach Carl Maes wikt en weegt de kansen van onze landgenote. "Ik zou Andreescu toch in de favorietenrol duwen."

  We vallen meteen met de deur in huis. Mogen we al dromen van een finaleplaats? "Dat is gevaarlijk, want dat schept verwachtingen", vindt Carl Maes. "Maar als je naar haar tabelhelft kijkt, is die wel positief. Haar kwartfinale wordt een echte test, maar de mogelijke halve finale oogt wel makkelijker tegen Bencic (WTA-12) of Vekic (WTA-23). Alles is dus wel mogelijk."

   

  "Ik denk dat Mertens sowieso dit toernooi nog niet de allermoeilijkste tegenstanders heeft gehad. Er zijn er enkele uitgeschakeld. Daar heeft ze een beetje geluk mee gehad. Dit wordt eigenlijk de eerste keer dat ze tegenover iemand staat die op papier beter is."

   

  "Maar wat me wel tevreden stelt, is de vlotheid waar ze die matchen mee gewonnen heeft. Ze raast door de tabel. Ik wou twee keer gaan kijken, maar ben twee keer te laat gekomen. Ze maakte het zo snel af. Ze is dominant met haar opslag en forehand."

   

  Is dit dan de beste Elise Mertens? Maes: "Ze zit wel dicht bij haar beste niveau. De vraag is of ze dat kan volhouden. Als dat zo is, dan heeft ze een goeie kans."

  Mertens zit dicht bij haar beste niveau. Als ze dat kan volhouden, heeft ze een goeie kans.

  Carl Maes

  Tegen de revelatie van 2019

  Wat voor een speelster is Bianca Andreescu? "Ze is op haar 19e toch de revelatie van het seizoen. Ze heeft al twee grote toernooien gewonnen. Het is een heel agressieve speelster en een van de speelsters die het hardst kan uithalen. En ze heeft een goed gevoel, een goeie touch."


  "Mertens heeft ook aan haar agressiviteit gewerkt, maar ze zal de match moeten winnen op ervaring en op het feit dat ze misschien wel regelmatiger is dan de Canadese. Mertens heeft heel veel ervaring met speelsters die het initiatief nemen. Op dat vlak heeft ze veel kilometers op de teller. Het wordt een heel aantrekkelijke wedstrijd."


  Hoe schat hij de kansen in voor de kwartfinale? "Ik zou Andreescu toch meer in de favorietenrol duwen. Ook omdat het voor haar als Canadese een beetje een thuismatch is. De toernooien die ze gewonnen heeft, waren ook op hardcourt in Noord-Amerika, maar ik hoop dat de underdogrol Elise goed uitkomt."

  Bianca Andreescu is de favoriete vannacht.

  Volg kwartfinale Elise Mertens vanavond vanaf 1u live

  Carl Maes.