Peters en Broekx met vertrouwen naar Tokio: "Alles kan, maar podium is niet zeker"

  Hermien Peters en Lize Broekx dromen van een olympische medaille in Tokio.

  Hermien Peters en Lize Broekx dromen van een olympische medaille in Tokio.

  Het Belgische kajakduo Hermien Peters en Lize Broekx knalden tien dagen geleden op het WK in Szeged naar een olympisch ticket voor Tokio 2020. "Toen we over de meet kwamen, heb ik meteen gezegd: we gaan naar Tokio!"

  "Op het WK scheelde het ook niet veel met de 5e en de 6e plek"

  Voor Hermien Peters en Lize Broekx liepen de Europese Spelen eind juni in Minsk op een teleurstelling uit. Het duo had geen ideale voorbereiding achter de rug en kwam in de finale van de K2 500 meter kajak niet verder dan een zevende plek. "We zitten in de opbouw naar het WK in Szeged (Hongarije)", luidde het toen zelfzeker.

   

  Twee maanden later bleek hun vertrouwen gegrond te zijn. Peters en Broekx liepen dan wel net een WK-medaille mis in de finale van de K2 500 meter, ze sleepten wél hun gedroomde olympisch ticket in de wacht. Radiojournaliste Hermien Vanbeveren ging daarop eens peilen op training of de euforie bij de twee al enigszins is gaan liggen.

   

  "Het is alleszins een hele geruststelling om dat ticket al beet te hebben", vertelde Peters. "Nu kunnen we het olympisch jaar rustig voorbereiden. Er viel wel een last van onze schouders na de WK-finale. Toen we over de meet kwamen, heb ik meteen gezegd: we gaan naar Tokio!"

   

  "Dat we met een vierde plek op het WK ook een medaille in Tokio mogen ambiëren? Alles kan, maar een podiumplek is ook geen zekerheid. We stranden dan wel op een zucht van een WK-medaille, maar het scheelde ook niet veel met de vijfde en zesde."

  "Qua kracht is er nog veel marge"

  Ook Lize Broekx kijkt met een nuchtere blik vooruit op de olympische spelen. "Op het WK waren er ook verrassingen. Het enige dat we kunnen doen, is hard blijven werken. Als we nog willen verbeteren, moeten we nog flink zweten in het krachthonk. Qua kracht is er nog veel marge."

   

  "Ondertussen varen we al heel lang samen. Alles is zowat geautomatiseerd. De laatste twee jaar zitten we ook op dezelfde plek. Hermien zit van voor, ik van achter. Die plaatsindeling is belangrijk, want de voorste kajakker bepaalt de wedstrijdindeling.

   

  Het olympisch ticket voor de K2 (als duo dus), houdt voor Broekx en Peters ook meteen een individueel ticket in voor de K1. "Maar de focus ligt sowieso op de K2", aldus Broekx. "We willen wel meedoen met de individuele race, maar het zal allemaal afhangen van onze prestaties volgend jaar en of onze coaches ermee akkoord gaan."

  "Artuur is niet jaloers op onze kwalificatie"

  Artuur Peters, de broer van Hermien, kon zich met teamgenoot Sikkens vooralsnog niet plaatsen voor zijn tweede Olympische Spelen op een rij. "Maar hij heeft nog kansen", denkt Hermien.

   

  "Artuur is ook niet jaloers op onze kwalificatie, want hij mocht nipt wél meedoen aan de OS in Rio (in 2016, red.), terwijl wij toen net naast een ticket grepen. Hij is heel blij voor ons, en gaat er nu gewoon dubbel zo hard voor om er ook bij te zijn."

  Beluister het volledige interview met Peters en Broekx