Wuyts: "Mocht de Vuelta eind deze week stoppen, dan ga ik voor Roglic"

  Primoz Roglic.

  Er is in de Vuelta al stevig met de kaarten geschud, maar na 9 lastige dagen is het nog niet duidelijk wie op 15 september in Madrid met het rood mag pronken. Commentator Michel Wuyts wikt en weegt. 

  "Ik begin stilaan rekening te houden met Pogacar"

  "Deze Vuelta ligt in de lijn van de vorige edities en die waren amusant tot zeer amusant", opent Michel Wuyts zijn analyse op de eerste rustdag. "We zijn nu 9 dagen ver en we staan met 4 jongens binnen een zeer kort bestek. En dan komt er nog een jonge kerel van 20 aan. Als de spankracht blijft duren, dan zit het snor."

   

  Die knaap van 20 jaar is Tadej Pogacar (UAE), die gisteren de helse etappe in Andorra won. "Hij is in zijn eerste profjaar meteen begonnen met winnen, onder meer in Californië. Je moet goed zijn om dat klaar te krijgen. Ik dacht dat zijn seizoen er ook min of meer op zou zitten, maar bij UAE moeten ze gezien hebben dat hij klaar was voor zijn eerste grote ronde."

   

  "Hij staat niet zo ver in het klassement. En zonder die collectieve val in de ploegentijdrit zou hij nog dichter gestaan hebben. Ik begin stilaan rekening te houden met hem. Hij is sterk, vinnig en venijnig. En hij rijdt zeer geslepen. Hij doet geen trap te veel en kiest de juiste momenten uit."

   

  "Pogacar zal nog vaak in de clinch gaan met Remco Evenepoel. Voeg daar nog Pavel Sivakov en andere Colombianen bij. Vooral enkele aantrekkelijke allrounders zijn de overstap aan het maken. Dat zal vooral pijn doen bij de gevestigde waarden, want die zullen sneller moeten inpakken dan ze gedacht hadden."

  "Valverde wikt en beschikt bij Movistar"

  Movistar heeft nog twee ijzers in het vuur: leider Nairo Quintana en wereldkampioen Alejandro Valverde. "Valverde is zonder enige twijfel de chef. Hij staat zelfs boven het management. Ik denk niet dat er één ploegleider is die iets te zeggen heeft aan Valverde."

   

  "Valverde zegt hooguit een half zinnetje en daar wordt naar geluisterd. Ik denk ook niet dat manager Unzué veel te zeggen heeft aan Valverde. Alle andere Spaanse ploegen zijn genekt door de affaire Fuentes, bij Movistar was dat niet het geval door de figuur Valverde."

   

  "Men had toen al door dat hij als kapstok zou kunnen blijven fungeren voor die ploeg. Hij heeft hun geschiedenis uitgetekend en doet dat nog altijd, nu al 16 jaar. Men kan niet naast hem. Valverde wikt en beschikt. Quintana moet dus onderdanig zijn en slim wezen."

   

  "Ook voor mij is het bij Movistar een zootje. Wat er gebeurd is op de slotklim met Marc Soler (de vluchter moest wachten op Nairo Quintana en gaf zijn kansen op dagsucces zo uit handen), is ongezien. Hij moest weer buigen voor een kopman."

   

  "Valverde verdient dat respect nog altijd. Hij wint met klasse, nog altijd. Maar anderzijds barricadeert hij ook jongeren. Hij kan nog altijd zeggen dat dat met recht en reden is, want hij wint en zij niet. Het is zeer dubbel."

  "Roglic zal minimaal 2 minuten nemen op concurrentie"

  Wie is na 9 etappes de favoriet voor de eindzege? Michel Wuyts: "Mocht men mij zeggen dat de Vuelta stopt aan het einde van de tweede week, dan zeg ik Primoz Roglic. In de tijdrit in Pau zal hij minimaal 2 minuten pakken op zijn naaste belager, dat zou Valverde moeten zijn."

   

  "Klimmers zoals Quintana en Miguel Angel Lopez zullen er 2,5 tot 3 minuten verliezen. En dat is een groot probleem, want in het hooggebergte zijn ze aan elkaar gewaagd."

   

  "Maar je hebt ook een vorm van kwetsbaarheid gezien. Ik hoop dat de concurrentie de schade beperkt op Roglic en dat ze dan met uitgekiende plannetjes nog iets terugdoen. Het terrein is er voor." 

  Over Teuns: "Probeer een rit te winnen en denk aan het WK"

  Bij de Belgen staat Dylan Teuns nog altijd op de 10e plaats in het klassement. Moet hij blijven mikken op een eindnotering of moet hij voor ritzeges gaan?

   

  "Hij is nog met beide zaken bezig en dat zou ik niet volhouden. Ik zou zeggen: kies er een paar etappes uit. Vergeet het klassement en denk ook aan het WK."

   

  "Hij ligt in de bovenste schuif bij zijn ploegleider en bondscoach Rik Verbrugghe. Ik denk dat Teuns weet dat hij meegaat naar Yorkshire. Maar Verbrugghe heeft al gezegd dat hij liever wil dat Teuns rustig uitrijdt in de laatste week. Daar volg ik hem in."

   

  "Hij doet het nu à la Gilbert: door je af te peigeren op zoek gaan naar een hoger vormpeil, in het besef dat supercompensatie je dan kan helpen. Maar hij hoeft zich niet uit elkaar te trekken voor een top 10-plaats. Probeer een rit te winnen en leg er dan de riem af."

  Vuelta a España
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
  2/>Benidorm - Calp199.6 kmN. QuintanaRoche
  3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
  4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
  5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
  6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmJe. HerradaTeuns
  7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
  8/>Valls - Igualada166.9 kmN. ArndtEdet
  9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarN. Quintana
  10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
  11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
  12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
  13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
  14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
  15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
  16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
  17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
  18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
  19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
  20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
  21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic