"3 sterren voor OHL, Westerlo, Virton en Union; 1 ster voor Lokeren"

  Karel Fraeye analyseert voor sporza.be elke speeldag in 1B.

  Karel Fraeye analyseert voor sporza.be elke speeldag in 1B.

  Het nieuwe schooljaar begint nog maar pas en wij delen al een eerste rapport uit. Want hoe staat het in 1B? Onze analist Karel Fraeye nam de transferpolitiek van de clubs onder de loep en maakt na 4 speeldagen in de Proximus League een eerste balans op: het sterren-overzicht.

  3 sterren : OH Leuven, Westerlo, Virton en Union

  Westerlo had zijn huiswerk vrij snel klaar. Het nam afscheid van een aantal basispionnen en trok zeer gericht spelers aan die in de mentaliteit en het duidelijke concept van Bob Peeters passen.

   

  De nieuwe eigenaars brachten rust, een stukje ambitie, maar vooral meer professionalisme in de club. Dat komt duidelijk allemaal ten goede van de prestaties op het veld. De balans in de kern is er, enkel in de breedte kunnen de Kemphanen nog kwaliteit gebruiken. 

   

  Union had de zwaarste taak: de Brusselaars moesten niet alleen topspeler Percy Tau, topschutter Niakaté, maar recentelijk ook nog eens Selemani vervangen. Dat zijn een pak goals, assists en automatismen die het Dudenpark verlieten.

   

  Maar een netwerk van data-scouting vanuit Brighton hielp Union bij het aantrekken van een aantal nieuwe spelers. Niet de grote namen, maar wel interessante spelers die Union een frisse indruk geven. Ook al verloren de Brusselaars door hun nederlaag op Beerschot hun maximum, het lijkt erop dat ze andermaal klaar zijn een positieve rol te spelen in deze competitie. 

   

  De kern van OH Leuven lijkt op dit moment de meest evenwichtige en ook de sterkste van de reeks. Een brede bank, een mooie groep van ervaren, nuchtere spelers (o.a. Kotysch, Duplus, Hubert, Mercier) en een pak gretige, talentvolle twintigers (Henry, Myny, Maertens).  De mentaliteit in Leuven lijkt goed te zitten, gezien hun reactie na de nederlaag op Westerlo.

   

  De thuisoverwinning van Virton tegen Westerlo  bevestigt dat de Luxemburgers geen kneusje zullen zijn en genoeg in huis hebben om de degradatieplaatsen te ontlopen. Het team heeft duelkracht en voetballend vermogen samengebracht om het elke tegenstander op hun eigen kleine veld moeilijk te maken. 

  Proximus League regulierProximus League regulier klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1Westerlo 49281594453015
  2Virton 47271485442123
  3OH Leuven 46281410445405
  4Union 452811512433211
  5Beerschot 4327128731274
  6Lommel SK 272861392137-16
  7Roeselare 2628512113754-17
  8KSC Lokeren 202841682449-25

  2 sterren: Beerschot

  Stijn Vreven beschikt bij Beerschot over een uitstekende kern. Het grootste nadeel echter is dat een aantal bepalende spelers of geblesseerd is of aan het terugkeren is uit blessure en nog een aantal wedstrijden nodig heeft om op kruissnelheid te komen.

   

  De Antwerpenaren haalden best wat nieuwkomers met kwaliteit en lijken de grootste concurrent van OH Leuven, al zullen ze wedstrijden als in Roeselare (1-1 op speeldag 2) niet mogen herhalen. 

  Video-verslag van Beerschot-Union:

  1 ster: Roeselare, Lommel, Lokeren

  Lommel en Roeselare hebben echt wel een kwaliteitsinjectie nodig willen ze de degradatiestrijd ontlopen. Puur op organisatie en prima mentaliteit kan je in deze reeks niet meer overleven, dus verwacht ik bij de Limburgers nog wel een late kwaliteitsinjectie. 


  Beide ploegen hebben ook niet het voordeel van een grote aanhang die hen op cruciale momenten over de streep kan trekken.

   

  De voorbije dagen trok KSV Roeselare dan wel een blik met voornamelijk Braziliaanse nieuwkomers open, hun echte meerwaarde en of die ook voor 1B bepalend kunnen zijn, zullen we pas over een aantal weken kunnen beoordelen.  


  Met Jens Naessens en Rommens haalden ze in elk geval wel spelers in huis met de nodige ervaring met het voetbal in 1B.

   

  Lokeren had zich zijn entree in de Proximus League ongetwijfeld anders voorgesteld.

   

  Krijgers als Seth De Witte en Jelle Van Damme zullen hun team op sleeptouw moeten nemen, maar met - net als Lommel - slechts één gescoord doelpunt is het duidelijk dat in balbezit het schoentje wringt. Benieuwd of Lokeren nog een broodnodige spelbepalende figuur in balbezit kan toevoegen aan zijn kern. 

  Seth De Witte (Lokeren) na de 0-2 tegen OHL:

  Waar is de VAR?

  "De wedstrijden in 1B worden allemaal op het scherp van de snee gespeeld en vaak zijn details beslissend": u hoort het in zowat elke nabeschouwing van de trainers.

   

  Ook in het klassement ligt het puntenaantal dicht bijeen en de clubs in 1B moeten ook voldoen aan alle regels van de Pro League. Aanwezigheid van de VAR voor die slechts vier bijkomende wedstrijden per weekend in het Belgische profvoetbal kan dan toch niet uitblijven?

   

  En of die VAR nuttig was geweest afgelopen weekend! In Roeselare–Lommel werd de Limburgers tot tweemaal toe een terechte strafschop onthouden. Met 1-1 als eindstand was dat een bepalende tussenkomst.

   

  Maar ook op verplaatsing bij Virton had Westerlo recht op een strafschop. Die werd niet toegekend omdat de lijnrechter ten onrechte vlagde voor buitenspel. Eindstand 1-0 voor Virton, een cruciale tussenkomst van de VAR had hier gerechtigheid kunnen brengen.

   

  Het pleit in het voordeel van de trainers dat ze het cliché inroepen dat op het einde van het seizoen al deze beslissingen in balans liggen, maar de realiteit is vaak gewoon niet zo. 

  Karel Fraeye