VIDEO: Een dag in het spoor van het Max Verstappen-legioen

  Max Verstappen

  Nederlandse Formule 1-fans reizen Europa rond voor Max Verstappen.

  De laatste jaren slaat de oranjekoorts ook toe in de Formule 1. Dat heeft alles te maken met de Nederlandse lefgozer Max Verstappen. Wij dompelden ons zondag onder in "Max Mania" tijdens de Grote Prijs van België, op de camping en op het circuit.

  Verstappen-bussen en -vrachtwagens op de camping

  Dankzij de successen van Max Verstappen in de opstapcategorieën, z'n aanvallende racestijl en z'n overwinningen kleuren de Formule 1-tribunes meer en meer oranje. Vooral in Europa palmen de Nederlanders de circuits in.

   

  De originele "Max Verstappen-tribune" staat nog altijd in Spa. De Grote Prijs van België is voor onze noorderburen de perfecte uitvalsbasis om hun oranjegekte te botvieren. Ruim de helft van de kaartjes in de Ardennen ging naar Nederlanders. 

   

  De fanclubs tellen steeds meer leden en organiseren overal grote en gekke feestjes: op het circuit en op de campings. De meest opvallende is die van de "F1-vrienden Limburg".

   

  "Wat begon met een bestickerde camper is uitgegroeid tot een feestterrein met een eigen deejaybooth, een bar, een restaurant en toiletten", vertelt mede-organisator Arjen Brouwers, die het groot ziet. De fanclub komt in Spa zelfs aangereden met bussen en vrachtwagens in Verstappenkleuren, allemaal zelf ontworpen.

   

  In Spa komen de "F1-vrienden Limburg" bijna een week voor de race aan. Elke avond bouwen ze een stevig feestje. "We zijn hier met 50 leden, maar op een gegeven moment stonden we hier met 300 of zelfs 400 fans op ons domein te feesten, echt geweldig. We zijn een bende feestvarkens", lacht Brouwers. "En dat merken ze op elk circuit."

   

  De Verstappen-fans zijn ondertussen een community. Over heel Europa komen we mekaar tegen. Brouwers: "En dat voor een jongetje van 21."

  Applaus voor betreurde Anthoine Hubert

  Zaterdagavond sloeg de sfeer om bij de F1-vrienden uit Limburg. "Na het nieuws over het overlijden van F2-coureur Anthoine Hubert was de sfeer weg", getuigt Bas van Bodengraven, die vorig seizoen elke Formule 1-race in Europa bezocht.

   

  De organisatie van de GP in Spa en het management van Max Verstappen riepen de fans op om ingetogen te vieren op en naast het circuit. De deejay in de Verstappen-tribune speelde rustige dansnummers in plaats van Nederlandse schlagers.

   

  Van Bodegraven: "Met een aantal fanclubs hebben we besloten om in de 19e ronde (19 was het nummer van de overleden Hubert, red.) recht te staan en te applaudisseren."

  Successupporters meteen weg na crash

  Het moment waar alle Verstappen-fans naar uitgekeken hadden, viel snel in het water. In de eerste bocht van de race kwam grote held Max in contact met Kimi Räikkönen. Twee bochten later was zijn race voorbij.

   

  Voor een deel van de fans het sein om in te pakken en de camper weer richting Nederland te rijden. "Successupporters", zegt Sebastiaan Rios. "Ik supporter nu wel voor Albon, de nieuwe teamgenoot van Verstappen."

   

  De meeste Verstappen-supporters keken de race wel uit in de tribune. Na het zwaaien van de finishvlag liepen ze het circuit op waar de gelukkigen een aantal souvenirs zoals een stukje voorvleugel of een stuk rubber van een Formule 1-band konden meenemen.

   

  Op de camping rechtten de meeste fans opnieuw de rug en begonnen ze aan hun laatste ingetogen feestje op Spa van dit jaar. Volgend jaar staan ze er opnieuw. Met Verstappen als winnaar van de Grote Prijs van België?