"Tigers wacht mooie toekomst, maar die moeten ze wel zelf maken"

  Yellow Tigers

  De Yellow Tigers sneuvelden in de 1/8e finales tegen Rusland.

  De Yellow Tigers grepen door de uitschakeling tegen Rusland naast de beoogde top 8 op het EK, maar toch overheerst een positief gevoel. "Qua prestatie kan ik me niet veel wedstrijden herinneren waarin het beter was", maakt commentator Marc Willems de balans op van het EK.

  Gisteren na de nederlaag van de Yellow Tigers ben ik in een Italiaans bistrootje in Bratislava nog een pasta gaan eten. Toen ik even later de staf van de Yellow Tigers tegenkwam zei iemand me, al dan niet schertsend: "Ik begrijp niet dat jij nog Italiaans wil eten!" Het zit sommigen nog hoog. Italië heeft door de vreemde nederlaag tegen Polen, er - gewild of ongewild - voor gezorgd dat de Yellow Tigers dit EK als 9e beëindigen.

   

  Vooraf sprak iedereen binnen de groep over een plaats in de top 8.  Dan moest er in de groepsfase één keer gestunt worden om tweede in de groep te worden.  Die stunt kwam er met de zege tegen Polen, maar Italië-Polen besliste er toch anders over.

   

  Het siert speelsters en staf dat ze toch de knop konden omdraaien. Niet makkelijk als je  bijna zeker bent om Slovakije te bekampen, met een reële kans op de kwartfinales. En dan was Duitsland in de kwartfinale niet onmogelijk. De weg naar de halve finales lag dus binnen bereik.

   

  Rusland heeft het onderste uit de kan moeten halen om de Yellow Tigers te kloppen. De eerste set werd door foutjes in extremis nog uit handen gegeven. En in set 4 hebben de Tigers ondanks een vroege achterstand Rusland tot op het einde doen bibberen. Maar het eindverdict is duidelijk: 3-1 en geen kwartfinales.

  "Ik kan me niet herinneren wanneer het beter was"

  "Het was een prachtige zomer, maar het had een exceptionele zomer kunnen zijn”, vat coach Gert Vande Broek het gevoel perfect samen. De zevende plaats in de Volley Nations League (met winst tegen een aantal toplanden) en de negende plaats op het EK (4 zeges en alleen verslagen door grootmachten Italië en Rusland).

   

  Het was inderdaad een prachtige zomer voor deze jonge groep. Als je niet alleen naar de resultaten kijkt, maar naar de prestatie op zich - met andere woorden de kwaliteit van het spel, de manier waarop we het de toplanden moeilijk maken - dan kan ik me uit het verleden niet veel wedstrijden herinneren waar het beter was.

  "Yellow Tigers zullen mooie toekomst zelf moeten maken"

  De Yellow Tigers zijn gemiddeld amper 22 jaar jong.  Er is dus nog veel marge én tijd voor progressie. Gert Vande Broek heeft altijd gezegd dat hij er met deze kern wil staan op het WK 2022.

   

  Ik sprak in Lodz en Bratislava met verschillende buitenlandse coaches, gewezen topspeelsters, journalisten en iedereen is het erover eens dat de Yellow Tigers een mooie toekomst wacht. Maar die toekomst zullen ze zelf moeten maken. 

   

  In de clubs zal volgend seizoen weer hard moeten gewerkt worden aan de tekortkomingen, volgende zomer wacht weer de uitdaging van de Volley Nations League.

   

  Francesca Piccinini, de voormalig Italiaanse topspeelster en op het EK cocommentator voor de RAI, zat tijdens de wedstrijden van de Yellow Tigers zichtbaar te genieten van de strijdlust en de technische kwaliteiten van de ploeg. "Jullie moeten veel samenspelen, vooral matchen op hoog niveau.  Dan zal het niveau van de Yellow Tigers ongetwijfeld nog stijgen."

  Marc Willems