Joos: "Italië slaagt er maar niet in om het racisme uit te roeien"

  Romelu Lukaku

  Lukaku werpt de fans van Cagliari een boze blik toe na zijn doelpunt.

  Romelu Lukaku heeft in zijn 2e match in Italië al meteen het duistere kantje van het calcio mogen meemaken. Op bezoek bij Cagliari stegen er oerwoudgeluiden op vanuit het thuisvak, vlak voor Lukaku zijn penalty moest trappen. Voetbalcommentator en Italiëkenner Filip Joos legt op Radio 1 uit waarom het racisme steeds de kop opsteekt in De Laars.

  De filmpjes zijn onmiskenbaar: wanneer Lukaku zich klaarmaakt om zijn penalty te trappen hoor je 10 of 20 of 100 - het aantal is moeilijk in te schatten - mensen oerwoudgeluiden, zeg maar apengeluiden, maken.

   

  Je kunt daar luchtig over gaan en zeggen: het zijn de apen zelf die het geluid maken. Maar het is niet de eerste keer dat dit gebeurt bij Cagliari. Kijk maar naar Moise Kean. Die is misschien niet helemaal toevallig naar Engeland getrokken, waar je 5 jaar stadionverbod krijgt als je nog maar de helft doet van wat er gisteren gebeurde.

   

  Italië is een fantastisch land, maar het slaagt er blijkbaar niet in dat racisme uit te roeien. Het voetbal heeft er al jaren een probleem. Mensen hechten er overdreven veel belang aan hun sport. Die kijken niet naar een wedstrijd, maar zijn overdreven geëxalteerd. Die snappen de ware orde van de dingen niet meer. Het is "maar" sport en dat hebben ze er nooit ingekregen. Dat hangt vast aan de opvoeding, thuis en op school.

  Het doelpunt van Lukaku en zijn kwade blik naar de fans

  "De neonazi's zijn in het Italiaanse voetbal geïnfiltreerd"

  Er bestaan prachtige boeken over de curva's, de spionkoppen in de bocht van het stadion. Vroeger was dat een soort Forum Romanum, met wisselende meningen van heel links naar heel rechts. Maar nu zijn ze bijna allemaal naar heel fel rechts opgeschoven.

   

  De neonazi's zijn in het voetbal geïnfiltreerd, niet zelden is er ook een link met drugs. Die harde kern heeft vaak een percentage op de shirtverkoop en clubs betalen hen om mee te gaan op verplaatsing, want dan hebben ze steun. Doen ze dat niet, dan kan er wel eens iets naars gebeuren. Het is rot tot op het bot.

   

  Er hangen overal camera's in het stadion, dus ik ben zeker dat die mensen geïdentificeerd kunnen worden. Wat de autoriteiten wel gedaan hebben, is tribunes die zich misdragen hebben voor enkele matchen sluiten. Maar die mensen kopen dan gewoon een kaartje voor elders in het stadion.

  "Misschien kan Lukaku met zijn populariteit iets in gang zetten"

  Romelu Lukaku reageerde gepast op de uitlatingen, eerst met zijn strenge blik na zijn doelpunt en daarna met zijn afkeuring op de sociale media. Bijna iedereen in Italië is pro Lukaku, want hij kan de spits zijn die Inter voor het eerst sinds lang weer in de titelrace houdt en die dus Juventus het vuur aan de schenen kan leggen. Misschien kan hij met zijn populariteit toch iets in gang zetten.

   

  Filip Joos