Dedecker over Iraanse judoka: "Dit devalueert het zilver van Casse"

  Saeid Mollaei

  "Hij heeft het spel goed gespeeld", zegt Jean-Marie Dedecker over het "toneeltje" van Mollaei.

  De Iraniër Saeid Mollaei heeft toegegeven dat hij zich op het WK judo opzettelijk heeft laten verliezen tegen Matthias Casse, opdat hij in de finale niet tegen de Israëliër Muki zou moeten uitkomen. Jean-Marie Dedecker leeft zowel met Casse als Mollaei mee.

  Israël en de omliggende landen in het Midden-Oosten leven al jarenlang op gespannen voet. Soms dringt zo'n conflict tot in de sportwereld door, zoals op het voorbije WK judo.

   

  "Meteen na de match was er al sprake van dat Mollaei zijn wedstrijd tegen Casse opzettelijk verloren had", zegt ex-judocoach Jean-Marie Dedecker bij De Wereld Vandaag. "Ik vind dat hij het spel wel heel goed heeft gespeeld, want hij heeft Matthias toch een paar keer in verlegenheid gebracht. Die moest zich een paar keer met zijn tenen aan de mat vastklampen om er niet vanaf te gaan."

   

  "Ik geloof wel dat hij zich opzettelijk heeft laten verliezen, maar ik vind het heel jammer, want dit devalueert toch de zilveren medaille van Matthias. Daar ben ik toch een beetje kwaad om."

   

  "Het is ook niet de eerste keer dat hij weigert tegen de Israëlier Muki te vechten. In het verleden kwam hij dan gewoon niet opdagen, maar sinds kort heeft de Internationale Judofederatie een reglement uitgevaardigd dat je dan geschorst wordt."

  "Mollaei moet sportasiel krijgen zodat hij naar de Spelen kan"

  Dedecker leeft ook mee met Mollaei. "Hij zit nu in Berlijn, omdat hij bedreigd zou worden in eigen land. Ze dreigen er ook mee om zijn familie te vermoorden als hij tegen die Israëliër zou vechten."

   

  "De internationale sportwereld zou moeten ingrijpen, vind ik, en Mollaei een soort sportasiel geven, zodat hij toch aan de Spelen kan deelnemen. Je kunt immers niet zomaar 1 jaar voor de Spelen van land overstappen. Terwijl Mollaei een van de topfavorieten is voor de gouden medaille."

  Matthias Casse verovert zilver op het WK judo