• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vermersch over dodelijke crash: "Tegen zo'n ongeval is geen enkele auto bestand"

  Anthoine Hubert overleed gisteren bij de zware crash in Spa.

  De GP F1 van Spa-Francorchamps van deze namiddag wordt overschaduwd door de dodelijke crash van gisteren in de F2-race. Anthoine Hubert overleefde de klap niet. F1-journalist Gert Vermersch: "Formule 1 en Formule 2 zijn ontzettend veilig geworden, maar de risico's blijven natuurlijk bestaan."

  "Uit deze crash kom je niet zonder kleerscheuren"

  Het Nieuwsblad-journalist Gert Vermersch schetst de omstandigheden van de vreselijke crash. "Hubert moest uitwijken voor een wagen die een beetje de controle kwijt was onderaan de Raidillon, de beruchte klim van het circuit in Spa."

   

  "Hubert verloor de controle over zijn auto, vloog met een hoge snelheid in de bandenstapel en heeft dan de pech gehad dat hij teruggekatapulteerd werd op de piste vlak voor het aanstormende peloton."

   

  "Hij is getorpedeerd door de Amerikaan Correa, die hem dwars in de flank heeft geraakt. Niet veel later is hij overleden aan zijn verwondingen."

   

  Hubert was kansloos bij de aanrijding. "Formule 1 en Formule 2 zijn ontzettend veilig geworden, maar de risico's blijven natuurlijk bestaan."

   

  "Tegen zo'n ongeval is geen enkele auto bestand, of het zou een tank moeten zijn. Maar uit deze crash kom je niet zonder kleerscheuren." 

  De crash werd gefilmd door een toeschouwer:

  "De moderne F1-fan is dit niet meer gewoon"

  In Spa-Francorchamps heerste gisterenavond een bedrukte stemming. "De moderne F1-fan is dit niet meer gewoon, om het nu even cru te stellen", zegt autosportjournalist Gert Vermersch.

   

  "Het laatste zware ongeval dat we ons herinneren is dat van Jules Bianchi in Japan in 2014. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Daarvoor was het eigenlijk al geleden van Ayrton Senna in 1994."

   

  "Deze F2-wagens zijn even veilig als de F1-wagens. Alle veiligheidsmaatregelen zijn overgenomen in de lagere categorieën."

   

  "Het is brute pech: als je stuurloos op de baan wordt gekatapulteerd, dan kun je niets doen. Voor hetzelfde geld mist Correa de wagen van Hubert en komen ze er zonder kleerscheuren vanaf."

   

  "Het probleem: de Raidillon is die ene blinde bergtop. De wagens die omhoog stormen, zien niet wat er bovenaan gebeurt. Als daar dan een wagen dwars over de weg staat... Correa heeft geen tijd meer gehad om te reageren."

  "Hij had nu gewoon de kans moeten krijgen om zich volledig te bewijzen"

  Wie was Anthoine Hubert? "Een beloftevolle Franse rijder die gesteund werd door Renault. Hij maakte kans op een zitje in de F1. Hij had het talent, maar had nu gewoon de kans moeten krijgen om zich helemaal te bewijzen."

   

  Wat doet zo'n ongeval daags voor de GP met het F1-circus? "Het is cru, maar ik denk dat alles gewoon doorgaat zoals gepland."

   

  "De mensen zijn dit niet meer gewoon. Vroeger werd je bijna wekelijks geconfronteerd met zulke ongevallen. Je wordt nu misschien even wakkergeschud, waarbij het gevaar nog eens wordt onderstreept."

   

  "Want dat wordt soms wel eens vergeten. Ook met de vele veiligheidsmaatregelen blijft autosport een gevaarlijke sport."