• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Bondscoach haalt Verschaeren (18) en Raman bij de nationale ploeg

  Yari Verschaeren

  Begin deze zomer speelde Yari Verschaeren het EK voor beloften.

  Benito Raman

  Ook Benito Raman (Schalke 04) is nieuw in de selectie.

  0 / 0

  Roberto Martinez heeft zijn kern bekendgemaakt voor de EK-kwalificatiematchen in en tegen San Marino en Schotland. Anderlecht-talent Yari Verschaeren en Schalke-aanvaller Benito Raman zijn de twee nieuwkomers. Ook de broers Hazard, die in de lappenmand liggen, maken deel uit van de selectie. "Dinsdag zullen we zien hoe ze het stellen", vertelt de bondscoach.

  Nieuw: Verschaeren en Raman

  Roberto Martinez heeft Yari Verschaeren (Anderlecht) en Benito Raman (Schalke 04) opgenomen in zijn groep voor de EK-kwalificatiewedstrijden in en tegen San Marino (6 september) en Schotland (9 september). Voor beide spelers is het de eerste selectie voor de Rode Duivels.

   

  Verschaeren maakt de overstap van de nationale beloften waarmee hij begin deze zomer nog het Europees kampioenschap speelde. De aanvallende middenvelder, die vorige maand 18 werd, maakte er een knap doelpunt tegen gastland Italië (scrol omlaag voor de video).

   

  Raman verdient zijn selectie dankzij zijn prestaties in de Bundesliga. Vorig seizoen prikte de aanvaller er 10 binnen voor Düsseldorf, dit jaar staat de linksbuiten in de basis bij Schalke 04.

  "Groot talent Verschaeren, Raman is gegroeid in Duitsland"

  "We kijken niet naar de leeftijd, wel naar het talent", vertelt Roberto Martinez over de eerste selectie van Yari Verschaeren. "Yari speelt op zijn jonge leeftijd al een belangrijke rol bij zijn club. Hij heeft bij onze nationale jeugdteams gespeeld en onlangs deed hij ook ervaring op bij de beloften op het Europees kampioenschap."

   

  "Nu heeft hij zijn plaats verdiend in deze kern. Ik kijk ernaar uit om met hem te werken, want hij is een groot talent. We hebben het gevoel dat hij met zijn techniek perfect in de groep zal passen."

   

  "Yari is de toekomstige ambassadeur van het Belgische voetbal. Het was prachtig om te zien hoe hij zijn studies met het voetbal combineerde. In zijn hoofd is hij heel standvastig. Zijn karakter is heel belangrijk. Hij steekt zich nooit weg op het veld. Daarom komt deze selectie niet te vroeg."

   

  "Benito Raman heeft dan weer voor Duitsland gekozen. Dat vond ik erg dapper van hem", zegt de bondscoach over zijn tweede nieuwkomer. "Sinds hij in de Bundesliga speelt, hebben we een andere Raman leren kennen. Hij is gegroeid als speler en volwassen geworden."

   

  "Vorig seizoen bij zijn vorige club heeft hij indruk gemaakt. Hij is sterk in de diepte, heeft een goede timing en beweegt heel goed zonder bal. In ons systeem kan hij op verschillende posities spelen. Ik ben benieuwd naar zijn evolutie eenmaal hij bij ons is."

  Yari Verschaeren is de toekomstige ambassadeur van het Belgische voetbal.

  Bondscoach Roberto Martinez
  Beinto Raman

  De overstap naar Duitsland loont voor Benito Raman (l).

  Medische testen voor de Hazards

  Vaste waarden als Vincent Kompany, Axel Witsel en Timothy Castagne ontbreken door blessures. Eden Hazard, bij Real Madrid out met een dijblessure, en zijn broer Thorgan (rib), zijn er wel bij. De bondscoach verwacht ze volgende week in België voor medische tests.

   

  Koen Casteels en Jason Denayer, in juni nog out, keren terug in de kern. Anderlecht-doelman Hendrik Van Crombrugge verdwijnt opnieuw uit de selectie.

  Thorgan Hazard

  Thorgan Hazard liep vorig weekend averij op met Dortmund.

  "Dinsdag zien hoe ze het stellen"

  Eden Hazard blesseerde zich twee weken geleden op training bij Real Madrid aan de dij en kwam in La Liga nog niet in actie voor de Koninklijke. Toch roept de bondscoach zijn aanvoerder op.

   

  "We zullen volgende week samen bekijken of hij fit geraakt voor Schotland", laat Roberto Martinez noteren. "We werken nauw samen met de medische staf van Real Madrid. Zij willen Hazard natuurlijk ook zo snel mogelijk zien spelen. Dit weekend wordt al belangrijk. Misschien kan hij al minuten maken tegen Villarreal. Dat is afwachten."

   

  "De wedstrijd tegen Schotland is pas op 9 september. We zullen zien of hij het haalt. Voor zijn broer Thorgan geldt hetzelfde. Hij heeft een ribprobleem en traint bij Dortmund individueel. We zullen dinsdag zien hoe hij het stelt."

  Eden en Thorgan Hazard.

  "Zonder blessure was Engels erbij"

  Met de blessures achterin van Vincent Kompany en Dedryck Boyata had Björn Engels zijn selectie verdiend. "Bjorn is niet honderd procent. Daarom is hij er niet bij", vertelt de bondscoach over de verdediger van Aston Villa.

   

  "Jammer, want ik had hem er graag bij gehad. Als je een gevestigde waarde bent en je hebt een kleine blessure, dan is dat geen probleem. Maar voor een debutant ligt dat moeilijker. Hij zou zich niet hebben kunnen manifesteren zoals hij wou. Ik ben heel tevreden over zijn vooruitgang. Hij maakte een prachtig debuut in de Premier League en is heel goed bezig", vindt Roberto Martinez.

  Harry Kane en Björn Engels

  Björn Engels (r) in duel met Tottenham-aanvaller Harry Kane.

  "Jan Vertonghen blijft belangrijk"

  In de verdediging ziet de bondscoach ook Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen evoluties doormaken. Vermaelen ruilde zijn bankzittersstatuut bij Barcelona in voor een vaste stek in de basis in Japan. Vertonghen verdween bij Tottenham uit de ploeg en maakte nog geen speelminuten dit seizoen in de Premier League.


  "Jan blijft enorm belangrijk voor mij", is Roberto Martinez duidelijk. "Hij is onze recordinternational. We zijn natuurlijk bezorgd als we zien dat iemand die altijd speelde nu opeens niet meer speelt. Zijn rol is in twee maanden erg snel veranderd, maar hij zal fris en klaar zijn om zich te tonen bij de nationale ploeg."

   

  "Wat Thomas betreft, zijn we heel tevreden met zijn nieuwe rol. Het heeft voor mij nooit uitgemaakt in welke competitie je speelt. Thomas wilde een nieuwe competitie leren kennen en hij geniet daar duidelijk van. Daar zijn we blij mee."

  Jan Vertonghen

  Dit seizoen heeft Jan Vertonghen nog niet gespeeld voor Tottenham.

  De bondscoach over..

  • ... Romelu Lukaku: "Zijn transfer was misschien nog wel de beste van allemaal. Hij is fris gestart bij Inter na een moeilijk seizoen vorig jaar bij Manchester United. Een transfer was de enige oplossing. Hij is in Italië heel goed van start gegaan. Hij lijkt mij gefocust en gelukkig en meteen goed aangepast."
  • ... Michy Batshuayi: "Hij heeft bij ons heel goede statistieken, zeker gezien zijn weinige speelminuten. Zijn gevoel voor doel is altijd juist. Ik hoop dat hij binnen de komende tien maanden een club vindt waar hij kan spelen met het oog op het EK."
  • ... Moussa Dembélé: "Maar hij blijft een optie voor de toekomst voor ons. De Chinese competitie kent een pauze op dit moment en we plannen een gesprek met hem. We willen persoonlijk van hem weten hoe zijn ervaring er tot dusver is verlopen."

  18 op 18 voor de Rode Duivels?

  Met Schotland en San Marino krijgen de Rode Duivels volgende week twee zwakkere tegenstanders tegenover zich. Schotland haalde 6 op 12 in de EK-voorronde, San Marino 0 op 12. België heeft na 4 wedstrijden het maximum van 12 punten en leidt daarmee in groep I voor Rusland (9 op 12). De top 2 plaatst zich rechtstreeks voor Euro 2020.