• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Scoren en rood pakken: wie waren de voorgangers van Lamkel Ze?

  Lamkel Ze liep tegen een domme rode kaart aan in de match tegen AZ.

  Lamkel Ze liep tegen een domme rode kaart aan in de match tegen AZ.

  Lamkel Ze liep na de al te enthousiaste viering van zijn openingsdoelpunt tegen AZ nogal knullig tegen een tweede gele kaart aan. Welke voetballers gingen de Kameroener van Antwerp voor? Een overzicht.

  Eric Hassli (Vancouver Whitecaps FC)

  De Fransman Eric Hassli (38) speelde in het seizoen 2011-2012 bij het Canadese Vancouver Whitecaps FC. In een MLS-match tegen New England nam de uitgekookte Fransman succesvol een penalty voor zijn rekening.

   

  Hassli vierde zijn goal niet bijster inventief en trok zijn truitje uit. De Fransman had het echter uitstekend uitgedokterd, want onder zijn tenue met lange mouwen had Hassli nog eentje met korte exemplaren aan. De ref liet zich evenwel niet zo makkelijk bedotten en duwde de spits een tweede gele kaart onder de neus.

  Edinson Cavani (PSG)

  De Uruguayaan Edinson Cavani (32) valt doorgaans vooral op met zijn vele goals en assists. De spits van PSG vierde zijn doelpunten lange tijd door een geweerschot te simuleren met zijn armen en handen.

   

  Sinds 2014 is Cavani echter afgestapt van deze eigenzinnig celebratie, nadat hij hierdoor tegen een rode kaart was aangelopen in een wedstrijd tegen Lens. De Uruguayaan zal wellicht nog steeds enige wrok koesteren omwille van zijn rode kaart, des te meer omdat landgenoot en Barcelona-speler Luis Suarez nog steeds op gelijkaardige wijze zijn doelpunten viert.

  Medi Dresevic (Norrby IF)

  Norrby-speler Medi Dresevic (27) speelde op 31 augustus 2016 een wedstrijd om nooit meer te vergeten. De Zweed, die al zijn hele carrière in eigen land speelt, lukte toen een hattrick.

   

  Dresevic vond zijn drie goals van zo'n gedenkwaardige makelij dat hij prompt de tribunes in sprong en zélf uitbundig applaudisseerde voor zijn laatste treffer. De ref kon het grapje evenwel niet smaken en stuurde de middenvelder naar de kleedkamers.

  Mario Gjoerovski (Muanthong United)

  De Macedoniër Mario Gjoerovski (33) trok in 2012 al de Europese deur achter zich dicht en trok naar Thailand, Azië. Gjoerovski maakte er in zijn eerste drie seizoenen het mooie weer bij Muangthong United, waarin hij 59 keer de weg naar het net vond.

   

  Bij een van zijn doelpunten, in 2013, trok de aanvallende middenvelder pardoes zijn broek uit en drapeerde zijn broek over zijn hoofd. Het Thaise publiek werd wild van euforie, de scheidsrechter zelf had minder begrip voor de actie van Gjoerovski: tweede geel en rood.

  Jacopo Violani (amateur)

  Niet alleen professionele voetballers kunnen tegen een domme tweede gele kaart aanlopen, ook op amateurniveau kunnen ze er wat van. Jacopo Violano, een voetballer van een onbekende Italiaanse ploeg uit de lagere reeksen, strafte een flater van de bezoekende doelman genadeloos af.

   

  De man wist met zijn vreugde geen blijf en kopte uitgelaten zijn eigen spelerscabine aan flarden. De scheidsrechter was onverbiddelijk en interpreteerde de viering als een ongepaste uiting van agressiviteit: de uitsluiting was een feit.

  Carlos Tevez (Boca Juniors)

  Ook Carlos Tevez (35), ex-speler van onder meer Manchester United, Manchester City en Juventus, liet zich in zijn eerste jaren als profvoetballer betrappen op een jeugdzonde. Tevez begon zijn carrière in Argentinië bij Boca Juniors (2001-2004), en na talloze Europese omzwervingen keerde de spits in 2018 naar zijn heimat terug..

   

  De Argentijn scoorde in die eerste periode een belangrijk doelpunt tegen aartsrivaal River Plate. Tevez trok zijn truitje uit en vierde de goal door het doelloos gefladder van een kip na te doen. Een duidelijke knipoog naar de weinig flatterende bijnaam van River Plate: 'Los Pollos', ofwel 'De kippen'. Ook nu wilde de ref niet van wijken weten. Een uit het lood geslagen Tevez moest onverbiddelijk gaan douchen.