• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Paul Van Himst: "Vroeger was er jaloezie, nu is er leedvermaak"

  Paul Van Himst

  Paul Van Himst gaat op zijn 75e nog altijd kijken naar Anderlecht.

  Anderlecht-Standard dat blijft een klepper, maar zelden is het verschil tussen beide ploegen zo groot geweest. Anderlecht bengelt onderaan met 2 punten, Standard is leider met 10 punten meer dan paars-wit. Stof genoeg voor een gesprek met Anderlecht-coryfee Paul Van Himst. "Ik vind dat er te veel gesleuteld wordt aan de ploeg, maar qua voetbal vind ik het wel goed."

  "Moeilijk begin niet verwacht"

  Het verschil tussen Anderlecht en Standard is groot, niet alleen qua punten maar ook qua gemoedstoestand vindt Paul Van Himst. "Standard wint vorige week op het nippertje, is mentaal opgeladen en sowieso een moeilijk te bespelen ploeg", weet de 75-jarige oud-voetbalkampioen.

   

  "Anderlecht speelt altijd een halfuur goed, maar scoort niet. En als er geen punten zijn is er ook geen plezier, dan komt er twijfel en kritiek. De situatie is dus helemaal anders."

   

  Had Van Himst verwacht dat het begin zo moeilijk zou zijn? "Helemaal niet", antwoordt hij in gesprek met Sporza. "Want ik vind dat er in Anderlecht veel kwaliteit zit. En dan was er ook het programma: de eerste wedstrijden, dat waren ploegen waartegen je punten moet pakken."

   

  "Als dat dan niet lukt, kom je in een moeilijke situatie terecht, zeker met matchen tegen Standard en Genk."

  Vorige week verloor Anderlecht met 1-0 in Genk.

  Speler-trainer? "Moeilijk te combineren"

  "De rol van speler-trainer Vincent Kompany heeft daar, denk ik, niets mee te maken", vindt oud-bondscoach Paul Van Himst. "Probleem is wel: Kompany heeft spelers gehaald die Anderlecht normaal niet kan betalen, maar die lang niet gespeeld hebben. Die niet klaar zijn om anderhalf uur te voetballen."

   

  "Als je dan niet vroeg kan scoren en het spel valt stil, dan krijg je een goal tegen en moet je risico nemen… Dan wordt het moeilijk.”

   

  De combinatie speler-trainer ligt ook voor Van Himst niet voor de hand. "Ik vind het moeilijk kunnen. Alleen trainer zijn is al moeilijk. Die moet toch vooral veel kijken, alles zien. Ik denk dat het heel moeilijk te combineren is."

   

  Van Himst is ook niet wild van coach Simon Davies. “Ik ken die man helemaal niet, weet niet wat hij doet. Oké, hij is trainer, hij doet de persconferenties en ik las al uitspraken die ik een beetje overdreven vond."

  Het trainersduo Davies-Kompany.

  "Het voetbal vind ik wel goed"

  "Wat me ook opvalt: de basisploeg is al heel veel veranderd", gaat Paul Van Himst voort.

  "Kijk naar Yari Verschaeren bijvoorbeeld. Hij lijkt mij een van de enigen die ritme in het spel kan brengen. Maar als je die er de ene keer afhaalt, de andere keer op de bank zet…"

   

  "Jonge spelers kunnen daar nerveus van worden en dat schaadt ook de collectiviteit van de ploeg. Ik denk dat er een ploeg gezet moet worden en die 3, 4 matchen laten staan, dan kan je oordelen."

   

  "Als ploeg hadden we verder kunnen staan, maar qua voetbal vind ik het wel goed. Alleen moet dat halfuur goed voetbal minstens 2 keer per match kunnen en dat komt er niet uit door spelers die wegdeemsteren."

   

  "Ze missen ook iets vooraan. Dat is nu het grote werk van Vincent, daar eens iets proberen en misschien iemand zetten die niemand verwacht, maar die de verdediging pijn kan doen."

  Vincent Kompany en Yari Verschaeren

  "Als je de ene keer Verschaeren eraf haalt en dan weer op de bank zet..."

  "Vroeger jaloezie, nu leedvermaak"

  Met de intrede van Marc Coucke is er veel veranderd bij Anderlecht, maar toch heeft Paul Van Himst nog hetzelfde gevoel bij de ploeg. "Anderlecht blijft Anderlecht. Ik ga nog naar de matchen, heb dezelfde plaats, we spelen nog altijd in paars-wit", vertelt hij.

   

  Maar nu wel in het Lotto Park? "Daar is te veel over gezegd, vind ik. Kijk, Roger Vanden Stock verkoopt Anderlecht en Coucke wordt de nieuwe baas. Dus die doet dan wat hij wil, dat moet je respecteren. En over die vete tussen Coucke en Vanden Stock weet ik ook niet veel. Roger hoor ik ook niet meer."

   

  Het beruchte interview van Vanden Stock heeft Van Himst wel gelezen. "Eigenlijk is dat Roger Vanden Stock niet, hij is zo niet. Ik zou het misschien niet zo uitgedrukt hebben."

   

  Tot slot, komt het goed met dit Anderlecht? “Ik denk het wel, als het vuurtje eens aanwakkert. Niet om nog kampioen te spelen, maar het zal dan toch veel beter worden."

   

  Van Himst: "Vroeger was er jaloezie omdat we veel wonnen, nu is er leedvermaak. Maar het positieve is toch dat beter voetbal dat ze brengen. Ik zou daarop voortgaan om te zeggen: het komt wel in orde."

  Marc Coucke en Roger Vanden Stock in betere tijden.