• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joos: "Wat je als coach moet met Lamkel Ze? Wakker liggen, denk ik"

  Antwerp-speler Lamkel Ze maakte het al te bont na zijn doelpunt.

  Antwerp-speler Lamkel Ze maakte het al te bont na zijn doelpunt.

  Gisteren legden Antwerp en AZ een - op zijn zachtst gezegd - sensationele wedstrijd op de grasmat van het Koning Boudewijnstadion. Commentator Filip Joos schermde meteen na het laatste fluitsignaal met flink wat emoties.

  VIDEO: Filip Joos fileert Antwerp - AZ

  "Dat AZ de zege pakte, valt te wijten aan de twee domme Antwerp-uitsluitingen"

  "Ik vond het lang een heerlijke wedstrijd", opende Sporza-commentator Filip Joos. "Een clash tussen twee verschillende voetbalstijlen, waarbij die van Antwerp tot diep in de tweede helft - onder meer dankzij die bloedstollend mooie counter- de overwinning leek binnen te halen."

   

  "Dat AZ dan toch de zege pakte, valt te wijten aan de domme uitsluitingen van twee Antwerp-spelers. Dat het Mbokani overkomt, is gewoonweg vreemd. Een man met zoveel ervaring, die op zo'n moment zijn vierde rode kaart van zijn carrière pakt: raar."

   

  "Bij Lamkel Ze moeten we stilaan over een chronisch probleem spreken. Ik kan die adrenaline-opstoot na zijn fenomenale goal nog begrijpen, maar dat zo'n viering zo lang duurt... En als je op die hekken gaat kruipen, dan heb je het vlaggen."

  VIDEO: Tweede geel voor Mbokani na te drieste tackle

  "Lamkel Ze kunnen we stilaan een geniale gek noemen"

  Lamkel Ze lijkt bij Antwerp steeds meer tot een probleemgeval te transformeren. Wat moet de Great Old aan met de onberekenbare Kameroener?

   

  "Mensen gek noemen, is niet altijd juist. Maar Lamkel Ze kunnen we stilaan als een geniale gek bestempelen. Hij heeft te veel momenten waarbij het licht uitgaat."

   

  "Waarom hij altijd het haantje-de-voorste wil zijn, weet ik niet. Misschien heeft hij een moeilijke jeugd gehad, misschien ook niet. Maar het is alleszins een probleem. Zeker voor zijn coach. Die ligt er zeker en vast van wakker."

   

  Maandag sluit de transfermarkt. Moet Antwerp zich van Lamkel Ze ontdoen? "Kan je nog iemand vinden van zijn niveau, met zoveel potentieel? Ik denk het niet. Antwerp zal er zich over moeten buigen of ze hem aan boord willen houden. Dit zal niet de enige keer zijn dat dit Lamkel Ze zal overkomen."

  Rood voor Lamkel Ze na te uitbundige viering van de 1-0

  Topinterview Refaelov

  Antwerp-speler Lior Refaelov leverde na de match een topinterview af bij Peter Vandenbempt. "Hij verwoordde het beter dan dat ik dat nu doe", vond Joos. "Hij kreeg één vraag van Peter, en liep helemaal leeg. Alles wat op z'n hart lag -en dat was veel- kwam er uit." 

   

  "Ook hij zei: die negen die op het veld achterbleven, verdienen een oscar. En die twee, tja, zij verdienen de verdomhoek zeker?"

  VIDEO: Lior Refaelov stort z'n hart uit bij Peter Vandenbempt

  "Bij de 1-1 wist je: het is voorbij"

  Filip Joos kwam ook nog even terug op wedstrijd zelf: "Bij die 1-1 wist je: het is voorbij. AZ is een uitgekookte ploeg, met allemaal keurige jongens die 's zondags nog naar de kerk gaan. Zij zullen zich niet op van die domme overtredingen laten betrappen."

   

  "De koorknapen van AZ begonnen te voetballen omdat Antwerp niet langer op zijn stijl kon teren. De 1-1 was een mooie goal, dat wel, maar toch een gelukje. Voor hetzelfde geld blijft het 1-0 en gaat Antwerp door."

   

  "Of ik al zo'n wedstrijd heb meegemaakt? Niet echt, toch niet bij een match waar er zoveel op het spel staat. Ghana-Uruguay op het WK komt enigszins in de buurt. Suarez die de bal in de laatste minuut uit zijn eigen doel sloeg, waarop die Ghanese penalty-misser dan volgde."

  Of ik zo'n match al meemaakte? Ghana-Uruguay op het WK kwam in de buurt.

  Filip Joos

  VIDEO: AZ scoort net voor de toegevoegde tijd de 1-1

  "De ref verdiende de woede van de Antwerp-supporters niet"

  Helemaal op het einde van de match kreeg Joos het bericht over het overlijden van de 9-jarige dochter van ex-Barcelona-coach Luis Enrique in zijn mailbox. "Ik was boos. Boos op wat er hier toch weer allemaal gebeurd is. En als je dan zo'n boodschap krijgt..."

   

  "Mijn geest brengt dat dan in verband met bierdouches en haat jegens een ref die die woede niet verdiende. Dat zeg ik niet alleen, dat zegt Refaelov ook: en hij heeft gelijk."