• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Stuntzege tegen Polen staat in top 3 van Yellow Tigers-geschiedenis"

  Yellow Tigers

  De vreugde was enorm bij de Yellow Tigers.

  Lodz, 28 augustus 2019, 19.50u: bij 7-11 in het voordeel van Polen hoor ik mezelf nog zeggen “nu is het voorbij”. Lodz, 28 augustus 2019, 20.02u: Marlies Janssens blokt Natalia Medrzyk en de stuntzege is een feit. Of hoe de Yellow Tigers nooit opgeven vooraleer de laatste bal is gespeeld.

  Iedereen looft de vechtlust van de Yellow Tigers

  's Ochtends was assistent-coach Kris Vansnick nog aan de ontbijttafel verschenen met de profetische woorden "dit is de dag waarop we Polen kloppen". Ik ben zelfs geneigd te geloven dat Kris het écht meende.

   

  Okay, Polen is niet Italië, maar de overwinning tegen Polen en vooral het spel dat de Yellow Tigers lieten bewonderen mag voor een keer niet gerelativeerd worden.

   

  Ik sprak vandaag al met verschillende buitenlandse coaches en topspeelsters en iedereen looft de vechtlust van de Yellow Tigers. Ze vonden de Belgen gisteren tegen Polen ook tactisch superieur met slimme tipballen, snelle passes naar de middenspeelsters, ijzersterke receptie en verdediging, gevarieerd spel en uiteraard – je kon er moeilijk naast kijken – een weergaloze Britt Herbots.

  "Als je hier dit Polen kunt verslaan, dan is niks onmogelijk"

  Zo kort na een emotionele knalprestatie is het gevaarlijk om de superlatieven boven te halen, maar ik plaats deze prestatie zonder de minste twijfel bij de top-3 uit de Tigers-geschiedenis: naast het brons op het EK 2013 in Berlijn en de kwalificatie voor het WK 2014, ook al in en tegen Polen.

   

  Als je dan bedenkt dat de Yellow Tigers van alle toplanden veruit de jongste ploeg zijn (een gemiddelde leeftijd van nauwelijks 22 jaar) dan mogen we hopen dat er nog progressie mogelijk is.

   

  Uiteraard hebben we niet de lengte van andere landen en we hebben niet de grote recruteringsvijver waaruit landen als Rusland, Polen, Italië, Turkije… kunnen vissen. Maar we hebben een goed systeem met de volleybalschool, we hebben een technisch kader dat een duidelijke visie heeft en de speelsters door en door kent en we hebben ambitie.

   

  Matchen zoals die van gisteren winnen is ontzettend belangrijk, vooral op het mentale vlak. Als je voor 10.000 Poolse fans de thuisploeg kunt verslaan, dan groeit het besef dat uiteindelijk niks onmogelijk is.

  Misschien spelen de Yellow Tigers zondag in de achtste finales tegen Slovakije, maar het is ook mogelijk dat Rusland en/of Italië in de laatste wedstrijd van de groepsfase de boel wat belazeren en we zondag Rusland ontmoeten. Wel… laat ze maar komen. De Yellow Tigers zijn er klaar voor.

   

  Overigens, bedankt Britt Herbots om bij matchpunt voor Polen die opslag niet 5 centimeter verder te serveren (dan zou dit artikel er wellicht niet gekomen zijn).

  Marc Willems

  Herbeleef de spannende slotfase van de match