• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Veel youngsters bij topploegen: "Enorme golf talenten die erg vroeg afgeroomd wordt"

  " "

  Alle winnaars van de klassementen in de Tour de l'Avenir, België won het ploegenklassement.

  Het valt op de voorbije weken: de WorldTour-ploegen trekken in groten getale talentvolle beloften aan. Almeida, Bagioli, Foss, Dainese, Zimmermann, Ries,... het zijn maar enkele namen van jonge toppers. Is dat een gevolg van het succes van Evenepoel (19), Bernal (22) en Pogacar (20)? Michel Wuyts en José De Cauwer laten er hun licht over schijnen. 

  Wuyts: "Valt nu meer op"

  Joao Almeida (21) is de Portugese beloftekampioen op de weg en tegen de klok, vorig jaar won hij Luik-Bastenaken-Luik U23. Andrea Bagioli (20) won eerder dit jaar de veeleisende Ronde van de Isard. De twee trekken naar Deceuninck-Quick Step.

   

  De Noor Tobias Foss (22), eindwinnaar van de Ronde van de Toekomst, gaat Jumbo-Visma versterken. Ook de Duitser Georg Zimmermann (21, naar CCC) en de Luxemburger Michel Ries (21, naar Trek-Segafredo) haalden de top 10 in de Tour de l'Avenir. Alberto Dainese (21) is dan weer de Europese beloftekampioen en een prooi voor Team Sunweb. En zo zijn er nog heel wat namen.

   

  "Wat mij betreft, is die trend er altijd geweest", stelt onze commentator Michel Wuyts vanuit de Vuelta. "Alleen valt dat nu wat meer op, omdat het contingent van talenten groter is."

   

  "Ik heb  de indruk dat er de jongste 2, 3 jaar een pak nieuwe talenten doorstroomt van de beloften. Het is gedurende een periode van 2, 3 jaar een tijdje minder geweest, nu heb je een enorme nieuwe golf die zelfs heel vroeg afgeroomd wordt en vervangen door nieuwe."

  De Cauwer: "Niet spiegelen aan Evenepoel"

  Cocommentator José De Cauwer ziet nog een ander effect: "De beloftecategorie krijgt door die talenten van nu meer aandacht, waardoor die talenten ook vroeger in beeld komen."

   

  Hij plaatst wel meteen een kanttekening. "Ik lees over Ilan Van Wilder (19 jaar en 3e in de Tour de l'Avenir) of die volgend jaar prof moet worden, halfweg het seizoen moet instappen of toch nog een seizoen bij de beloften moet draaien."

   

  "Het is niet aan mij, maar ik zou toch 2 keer nadenken. Niet iedereen groeit zo snel door als die leeftijdsgenoot van hem. Ik zou me zeker niet gaan spiegelen aan ene Remco Evenepoel. Een jaartje geduld hoeft zeker niet minder te zijn. Er is nog zoveel te leren en zoveel te ontdekken.”

  Ik zou toch 2 keer nadenken, mocht ik Ilan Van Wilder zijn. Niet iedereen groeit zo snel door als die leeftijdsgenoot van hem.

  José De Cauwer
  " "

  Ilan Van Wilder.

  "3 jongeren verplicht per WorldTour-team"

  Michel Wuyts stelt anderzijds toch deze tendens vast: "Als de uitslag van de Ronde van de Toekomst een feit is, gaan ze de top 10 afromen. Bovendien is er ook het gegeven dat je in een WorldTour-formatie minstens 3 mannen jonger dan 25 moet hebben."

   

  Ook renners die de Toekomstronde niet rijden, springen in het oog. Zo betaalt Sunweb nu al de 20-jarige Noor Andreas Leknessund, die pas in 2021 bij hen zal gaan rijden. "Je moet het ploeg per ploeg bekijken", stelt Wuyts.

   

  "En Team Sunweb is zo een van die ploegen die sinds jaar en dag investeert in jeugd en daar graag een langere weg mee bewandelt. Naast Dainese hebben ze nu ook Mark Donovan (GBr, 20) en Thymen Arensman (19, Ned) aangetrokken."

   

  "Dat zijn typisch ploegen die scouten, die mannen in het vizier houden, tijdig binnen nemen en dan ook een kans geven als prof."

   

  "Ook Deceuninck-Quick Step doet dat. Teammanager Patrick Lefevere is ook al langer bezig met het aantrekken van mannen, voor wie hij tal van pionnen uitzet om die in het oog te houden. De instelling is daarbij even belangrijk als uitslagen halen. "Laat het
  mij weten", zegt Lefevere. "Dan geef ik die mannen een kans.""

   

  Lefevere mikt trouwens weer wat meer op de jeugd. De Cauwer: "Hij begint opnieuw met een belofteteam. Het 1e jaar in Italië om dan na 1 of 2 jaar dat volop uit te bouwen. Lefevere heeft trouwens een heel goeie periode gekend met het Klein Constantia-team, waar veel goeie renners zijn uitgekomen."

   

  Dat team werd gesponsord door het Zuid-Afrikaanse wijndomein Klein Constantia van Quick-Step-mecenas Zdenek Bakala. Het team bestond 4 jaar, van 2013 tot 2016. Enkele bekende namen die uit het team voortkwamen: Petr Vakoc, Lukasz Wisniowski, Rémi Cavagna, Enric Mas, maar vooral ene Julian Alaphilippe.

  Michel Wuyts en José De Cauwer

  Michel Wuyts en José De Cauwer hoort u elke dag tijdens de Vuelta.

  3e keer, goeie keer voor Tobias Foss in Toekomstronde