• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Koersrevelatie Ilan Van Wilder: "Gegroeid in schaduw van Remco"

  Ilan Van Wilder terug thuis, mét truitje dat nog de sporen draagt van een dubbele valpartij in de slotrit

  Ilan Van Wilder heeft indruk gemaakt in de Ronde van de Toekomst, zeg maar de Tour de France voor beloften. Als eerstejaarsbelofte veroverde hij op z'n 19e al een podiumplek. "Dat had ik vooraf totaal niet verwacht, stiekem droomde ik van de top 10. Derde worden is dus echt wel een droom", vertelt de generatiegenoot van Remco Evenepoel aan Sporza.

  Hoogste niveau bij de beloften

  Ilan Van Wilder had al een mooi palmares bij de junioren, met onder meer zilver op het EK tijdrijden vorig jaar. Dat het werk tegen de klok hem ligt wist hij dus al, of hij het ook als ronderenner kon, dat was nog afwachten.

   

  "Ik wist wel dat ik een vrij goed klassement kon rijden", begint de 19-jarige renner, "maar de Ronde van de Toekomst is meteen het hoogste niveau bij de beloften en dus toch nog iets anders. Mijn derde plek is dus supermooi."

   

  Zeker als je weet dat Van Wilder nog maar eerstejaarbelofte is en bijvoorbeeld eindwinnaar Tobias Foss 3 jaar ouder is. "Dat speelt zeker een rol, vooral omdat ik nog ervaring mis. Maar ik heb veel goeie raad gekregen van de bondscoach (Rik Verbrugghe, red) en met de Belgische ploeg hebben we het ook goed gedaan."

  Ilan Van Wilder

  Ilan Van Wilder zit helemaal kapot na de slotrit.

  Veel Belgisch klimtalent? "Geen toeval"

  Er lijkt opvallend veel rondetalent bij de jonge Belgische renners en dat is ooit anders geweest. Geen toeval weet Ilan Van Wilder. "Dat is heel hard te danken aan de federatie", stelt hij.

   

  "Belgian Cycling heeft veel geïnvesteerd in klimtalent en ze gaan echt op zoek naar renners die graag bergop rijden. Ook ik heb daarvan kunnen profiteren, bijvoorbeeld met stages met de nationale ploeg in de Alpen en in de Ardennen."

  "Veel geleerd van koersen met en tegen Remco"

  Een 3e plaats in de Toekomstronde valt op, zeker als eerstejaars. "Er is wel al wat interesse", vertelt Ilan Van Wilder, "maar ik ben nog maar 19. Of ik volgend jaar al prof word? Afwachten, ik heb nog een zee van tijd."

   

  Wie de stap naar de profs wel al zette is leeftijdsgenoot Remco Evenepoel. Die hield Van Wilder vorig jaar van de Europese titel in het tijdrijden bij de junioren. "Ik heb al veel de vraag gekregen wat ik ervan vond om in de schaduw van Remco te koersen. Maar ik vond het een voordeel. Ik heb veel tegen maar ook met hem gekoerst en daar veel uit geleerd. In zijn schaduw ben ik rustig kunnen groeien." 

  Of ik volgend jaar al prof word? Afwachten, ik heb nog een zee van tijd.

  Ilan Van Wilder (19)

  WK tijdrijden volgende doel

  Zijn prestaties bij de junioren leverden Ilan Van Wilder een plek op in het belofteteam van Lotto-Soudal. "Daar ben ik heel tevreden mee", zegt hij. "Ik kan een mooi programma rijden en er is een goeie omkadering."

   

  "Ik zou ook liefst daar prof worden, zo doorstromen lijkt me logisch, maar ik wacht nog wat af."


  Dit seizoen maakt Van Wilder nog een doel van het WK tijdrijden. "Het parcours in Yorkshire ligt me, veel beter dan dat van het EK in Nederland. Het is lang en vrij lastig. Ik kijk ernaar uit en hoop op een top 10, misschien richting de top 5. Als eerstejaars zou dat fantastisch zijn."

  Ilan Van Wilder

  Ilan Van Wilder rijdt zijn eerste jaar bij de beloften.

  #forbjorg

  De vorige Belg die in de Ronde van de Toekomst het podium haalde, was Bjorg Lambrecht. Hij werd twee jaar geleden 2e, na Tourwinnaar Egan Bernal.

   

  Ilan Van Wilder: "Ik kende Bjorg niet persoonlijk, maar veel ploegmaten wel en stuk voor stuk zeggen ze dat het een fantastische jongen was en een enorm talent."

   

  "Ik ben uit respect voor z'n familie en voor de ploeg naar de begrafenis geweest. En voor de start van de Ronde was er een pakkende minuut stilte, een mooi eerbetoon. M'n derde plaats draag ik graag op aan Bjorg en zijn familie."