Grootse plannen KBVB: Flames in Europese top 8 en 80.000 speelsters

  De Red Flames vieren een goal.

  De Red Flames moeten het ambitieus plan trekken de volgende 5 jaar.

  Het is de voetbalbond (KBVB) menens met het vrouwenvoetbal. De KBVB stelde dinsdag een ambitieus vijfjarenplan voor en wil de komende twee seizoenen 3 miljoen euro investeren in vrouwenvoetbal. "Voor je het weet ligt de wereld aan je voeten."

  Met een flitsend promofilmpje in het Nederlands en het Frans daagt de voetbalbond vrouwen uit: "Word de beste die je kan zijn en laat het aan de wereld zien. Want voor je het weet ligt de wereld aan je voeten." De boodschap van de voetbalbond is duidelijk. Voetbal is geen mannenzaak meer en de bond wil de trein duidelijk niet missen.

   

  De voetbalbond stelde daarom in Brussel een ambitieus plan voor het vrouwenvoebal voor. Het plan heeft vier pijlers:

   

  1. Het aantal speelsters moet van 40.000 naar 80.000 gaan tegen 2024.
  2. De Red Flames moeten proberen de top acht van de Europese ranglijst te bestormen.
  3. Om het vrouwenvoetbal te laten groeien en te professionaliseren wordt 3 miljoen euro geïnvesteerd de komende twee jaar.
  4. De KBVB wil meer vrouwen in de voetbalwereld. Als scheidsrechters, trainers of in het management.

  Meer vrouwen in alle mogelijke functies: speelsters, refs, trainers

  Vrouwenvoetbal zit in de lift. De KBVB wil de lift van een extra versnelling omhoog voorzien de volgende vijf jaar. Het mikt op een verdubbeling van 40.000 naar 80.000 voetbalsters tegen 2024 door onder meer meisjes warm te maken op school, met interscholencups en rondreizende voetbalattractieparken.

   

  De Red Flames en de speelsters in de Belgische competitie moeten daarbij natuurlijk het goede voorbeeld geven. De bond spreekt de ambitie uit om met de nationale vrouwenploeg de top 8 in Europa te bestormen. Daarom gaan de KBVB en de Pro League samen investeren in de Super League en in de uitbouw van de vrouwenteams. Ook de nationale jeugdteams gaan nog professioneler werken (video-analyse, health & performance,…) zodat de talentvolle speelsters vlotter doorstromen naar onze nationale vrouwenploeg.

   

  Al die plannen kosten uiteraard geld. De bond zal de komende twee jaar 3 miljoen euro investeren. Dat geld moet uit sponsoring en eigen middelen komen. “We zijn ontzettend verheugd dat ING België de eerste hoofdsponsor van het Belgische vrouwenvoetbal wordt”, zei CEO Peter Bossaert, die benadrukt dat het over minstens een vervijfvoudiging van de middelen van vandaag is. 

   

  Tot slot draait het niet alleen om speelsters. De bond wil ook meer vrouwelijke scheidsrechters, trainers en managers zien in het voetbal. Het Referee Department zal meer vrouwelijke refs opleiden en er komen meer opleidingen voor de diploma's UEFA A en UEFA B om het aantal vrouwelijke trainers van hoog niveau te doen stijgen.

  Het verslag uit het Journaal:

  Bondscoaches Serneels en Martinez zijn enthousiast

  Ives Serneels en Roberto Martinez, bondscoaches van respectievelijk de Red Flames en de Red Devils, toonden zich heel enthousiast over het plan "The World at our Feet"

   

  Martinez: "Dit plan is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Ik heb zoveel geleerd van dit congres. Dit voorbeeld moet overal in de wereld gevolgd worden om vrouwenvoetbal te stimuleren. Een visie zoals die van de KBVB is essentieel om professioneler te gaan werken en vooruitgang te boeken."

   

  "In België begrijpen we vrouwenvoetbal heel goed en zijn we goed bezig. Ik ben ervan overtuigd dat het vrouwenvoetbal zal blijven groeien. Onze Super League is sterker aan het worden en elk project dat opgestart wordt, doet het vrouwenvoetbal eer aan."

   

  Serneels begon zo'n 8 jaar geleden aan zijn opdracht als bondscoach van de nationale vrouwenploeg, toen nog de "Duivelinnen": "Als we kijken vanwaar we komen, mogen we ontzettend blij zijn met alle mensen die zich de laatste jaren hebben gesmeten voor het vrouwenvoetbal. We moeten dit ambitieuze plan doen slagen. Heel veel bekwame mensen hebben daarover nagedacht. Als we ons allemaal smijten, gaat het lukken."

  Net als de UEFA en de FIFA: "Wat we nodig hebben"

  Ook internationaal was er weerklank in Brussel. De Europese bond UEFA en wereldbond FIFA hadden lovende woorden over voor het actieplan. "Dit is exact wat we nodig hebben om de ontwikkeling voort te zetten", reageerde Nadine Kessler, Head of Women's Football bij UEFA, in Brussel.

   

  Het vrouwenvoetbal zit enorm in de lift. Dat bewezen niet alleen de kijkcijfers van het voorbije WK in Frankrijk, maar ook enkele miljoenendeals die de FIFA afsloot. "Dat WK was een explosie die er al een tijdje zat aan te komen", zegt Emily Shaw, de FIFA-bazin van het wereldwijde vrouwenvoetbal.

   

  "Daardoor is men nu minder sceptisch om te investeren in vrouwenvoetbal. Dat heeft niet alleen met het succes van het WK te maken, maar ook omdat grote investeerders een gemeenschappelijk verhaal gevonden hebben. Neem bijvoorbeeld het geloof in gendergelijkheid of gelijke kansen."

   

  Volgens Kessler, voormalig Duits international, is de trend al een tijdje ingezet. "En dat is niet alleen maatschappelijk belangrijk, maar er zijn ook meer zakelijke mogelijkheden. Bedrijven beseffen dat er een ander doelpubliek te bereiken is met vrouwenvoetbal", aldus de UEFA-vertegenwoordigster, die net als Shaw het woord nam.

   

  Beide voetbalbestuurders toonden zich heel positief over het actieplan dat de KBVB lanceerde. "De aandacht voor vrouwenvoetbal moet en zal aanwezig blijven, maar alleen maar als we erin blijven investeren en werken. Wat de Belgische voetbalbond doet door vrouwenvoetbal een topprioriteit te maken, is exact wat we nodig hebben om de ontwikkeling voort te zetten", vertelde Kessler.

   

  "De Belgische voetbalbond maakt een enorm statement. Dit plan toont hoe serieus deze federatie is over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal", vulde Shaw aan.