• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van Branteghem: "Wij zijn niet rouwig dat Memorial geen finale meer is"

  ATHLETICS MEMORIAL VAN DAMME PC

  De Memorial Van Damme verliest in 2020 en 2021 finalenummers van de Diamond League. Alle finales verhuizen naar Zürich. Het klonk als slecht nieuws, maar zo zien organisator Céderic Van Branteghem en directeur Wilfried Meert het niet.

  De Internationale Atletiek Organisatie (IAAF) maakte maandag zijn hervorming van de Diamond League bekend. In Brussel zullen er in tegenstelling tot de afgelopen jaren geen finales worden georganiseerd in 2020 en 2021. Dat klinkt als een stap achteruit, maar Céderic Van Branteghem is niet jaloers op Zürich.

   

  "We zijn niet speciaal rouwig om deze beslissing", zei Van Branteghem op een persconferentie. "Door de hervorming wordt de Memorial een finale van 28 disciplines op 1 avond. Het geeft ons opnieuw bepaalde vrijheden terug."

   

  "Als finale wisten we pas na de meeting in Parijs de startlijsten en konden we ook maar 1 wildcard uitdelen aan Belgen. Op bepaalde nummers willlen we er soms graag meer uitreiken. Soms is een duel tussen Europeanen ook gewoon interessanter voor ons dan een duel tussen een resem Kenianen bijvoorbeeld. En sowieso hebben we al bewezen dat we de beste atleten naar hier kunnen krijgen."

   

  "Alles zal sneller gaan en dat zal beter zijn voor de televisie. Ook de verbouwing van het Koning Boudewijnstadion speelt mee in het feit dat we niet heel hard hebben ingezet op de finale binnenhalen. In de toekomst zijn we uiteraard mogelijk wel opnieuw kandidaat om de finale te organiseren."

   

  "Ik durf gerust te zeggen dat we eerst eens willen zien hoe Zurich het zal doen. Ik had mijn collega van Zürich aan de lijn en hij zat wat met de handen in het haar omdat hij niet goed weet hoe hij alle events in zijn timeslot gaat krijgen."

  Meert: "De timing is ideaal, drie weken voor het WK"

  Sportief verwacht toernooidirecteur Wilfried Meert een aantrekkelijke meeting. Daar heeft hij goede redenen voor. "Het zal warm zijn en dat is wat de atleten graag hebben en nodig hebben."

   

  "De timing is ook ideaal, want we zitten drie weken voor het WK in Doha. Anders zitten we op het einde van het seizoen. Nu moeten de atleten tonen dat ze klaar zijn voor het WK."

   

  "Dat geldt ook voor Nafi Thiam. Andere jaren was ze leeg na de Olympische Spelen of na een ander groot kampioenschap. Alleen al om haar bezig te zien op het hoogspringen is het de moeite waard voor mensen om naar Brussel te komen."