• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Gillé en Vliegen dubbelen op US Open: "2 of 3 ronden winnen en dan ligt alles open"

  Vliegen en Gillé braken dit seizoen helemaal door. Eind juli wonnen ze 2 ATP-titels op een rij.

  Op de US Open maken Sander Gillé en Joran Vliegen hun debuut in het dubbelspel. Vijf jaar geleden kozen beide Limburgers er resoluut voor om samen te dubbelen. Vorige maand wonnen ze hun eerste ATP-titels en rukten ze op naar de top 50 van de wereld. Sportweekend zocht hen op.

  "Het is een hele weg geweest: veel investeren en weinig terugkrijgen. En dat zoveel jaren lang. Dromen worden doelen en uiteindelijk worden doelen werkelijkheid. Dat geeft zoveel voldoening", getuigen Gillé en Vliegen na het jaar van hun doorbraak in het dubbelspel.

   

  "Je verdient er weinig mee, je kan er niet van leven. Als het dan een aantal weken minder gaat begin je automatisch te denken: is dit het wel? We hadden het gevoel dat er altijd nog marge was. Ik denk dat dat samen met het geloof en het harde werk ons tot hier heeft gebracht."

  Alles op het dubbelspel

  Joran Vliegen en Sander Gillé bewijzen dat je als dubbelspecialist ver kan geraken in de tenniswereld. Na hun studies in Amerika mikten ze aanvankelijk op het enkelspel, maar samen ging het beter. 

   

  "Naarmate je in dat enkelcircuit begint en er een tijdje in zit, merk je dat je misschien niet de kwaliteiten hebt om een top 100-speler in het enkelspel te worden. We zijn rond de 500e plaats geraakt en toen stonden we voor een keuze."

   

  Gillé en Vliegen besloten vijf jaar geleden om vol voor een carrière in het dubbelspel te gaan. Met succes.

   

  "De deuren die voor ons zijn opengegaan met het dubbelspel en de ervaringen die we beleefd hebben in de Davis Cup, grandslams en nu de top 50 van de wereld, zijn echt fenomenaal. Ik ben heel blij met onze keuze. Het is een van de beste beslissingen van ons leven."

  Begin februari betekende winst in de Davis Cup tegen wereldtoppers Soares en Melo een kantelpunt voor Gillé en Vliegen.

  2019: het jaar van de sprong naar de wereldtop

  Joran is linkshandig, Sander is rechtshandig. Qua spelstijl en karakter vullen ze elkaar perfect aan. Hun doorbraak kwam er in februari in hun Davis Cup-duel tegen Brazilië, waar ze wereldtoppers Soares en Melo klopten. 

   

  "Dat was de eerste grote overwinning die we hebben gehaald tegen twee absolute toppers. Het was één van de belangrijkste wedstrijden die we ooit gespeeld hebben."

   

  Vervolgens maakten ze hun grandslamdebuut op Wimbledon, wonnen ze in Bastad en Gstaad twee ATP-titels op een rij en trekken ze met ambitie naar New York. 

   

  "We hebben op Wimbledon de 2e ronde gehaald. Dat is mooi. Maar ik denk dat we gerust 2 of 3 ronden kunnen winnen en dan ligt alles open. Als we een goeie dag hebben, kunnen we van iedereen winnen. Met die mentaliteit moeten we elke keer op de baan gaan en dan is er heel veel mogelijk."

   

  Ik denk dat we op de US Open gerust 2 of 3 ronden kunnen winnen en dan ligt alles open. Als we een goeie dag hebben kunnen we van iedereen winnen. Met die mentaliteit moeten we elke keer op de baan gaan en dan is er veel mogelijk.

  Sander Gillé en Joran Vliegen