Thomas Briels: "Ik had tranen in de ogen na speech van bondscoach"

  Thomas Briels

  Thomas Briels had kleine oogjes na een korte nacht.

  Met de Europese titel hebben de Red Lions gisteren de kroon op het werk gezet. Aanvoerder Thomas Briels hamert met plezier op het grote aandeel van Shane McLeod. "Hij is de beste coach waarmee ik al gewerkt heb."

  Een dag na de gewonnen EK-finale tegen Spanje en na een lange feestnacht sprak Thomas Briels met kleine oogjes met de pers. "Het is een korte nacht geweest", zei de aanvoerder van de Red Lions. "Het was een super feestje en we hebben ervan genoten."

   

  Briels was er al bij op de Olympische Spelen van Peking in 2008 en heeft het hele parcours van de Belgen meegemaakt. "We hebben grote stappen moeten zetten. Heel wat momenten hebben de groep gevormd, ook teleurstellingen."

   

  "Als je mij 10 jaar geleden had verteld dat we dit zouden bereiken, dan had ik dat nooit gedacht. Er zijn veel coaches en spelers gekomen en gegaan. Maar we hebben ondanks de teleurstellingen volgehouden en we zijn blijven werken. Dan is het heel mooi om nu wereldkampioen en Europees kampioen te zijn."

  "De speeches van de bondscoach zijn legendarisch"

  Briels schat het aandeel van bondscoach Shane McLeod heel hoog in. "Van alle coaches, en ik heb er al veel gehad, is Shane de beste coach. Hij is niet alleen tactisch heel sterk, ook met de spelers doet hij het super."

   

  "Hij is een halve psycholoog en hij heeft van alle spelers één team gesmeed. Het is knap hoe hij dat doet, iedereen voelt zich goed in de groep. Iedereen wil voor hem door het vuur gaan en de speeches die hij voor de wedstrijden doet zijn legendarisch."

   

  "Ik zat gisteren met tranen in de ogen na zijn speech en hij heeft de briefing gedaan om 13u en we speelden pas om 20.30u. En na de briefing wilden we allemaal meteen spelen. Iedereen was al klaar. Hij is een van de beste coaches ter wereld."

  "Triple is nog nooit gebeurd, iedereen droomt ervan"

  Het EK is nog maar net gewonnen en het vizier wordt al op Tokio gericht bij de buitenwereld. "Het is heel grappig, want je wint zo'n groot toernooi en 10 minuten later beginnen de mensen al te praten over het volgende toernooi", zegt Briels.

   

  "Mentaal vergt het veel om het hele toernooi tot het laatste fluitsignaal geconcentreerd te blijven. Dus is het belangrijk om hier als groep van te genieten. Over twee maanden komen we weer samen en gaan we denken aan de volgende stap. Dinsdag begin ik weer te trainen bij mijn club."

   

  De Red Lions zijn dankzij de EK-titel zeker van deelname aan de Olympische Spelen en kunnen daar iets unieks realiseren. "Dat zou het mooiste zijn, de triple in het hockey is nog nooit gebeurd: Europees, wereld- en olympisch kampioen. Het is heel moeilijk en we zullen weer van 0 moeten beginnen, maar iedereen droomt ervan."