ANALYSE: "Sterren staan beter dan ooit voor olympisch hockeygoud"

  Belgische hockeyploeg

  Met de Europese titel hebben de Red Lions zich ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen.

  Na de Europese en de wereldtitel ontbreekt enkel nog olympisch goud op het palmares van de Red Lions. "Die kans moeten ze met beide handen grijpen", stelt onze commentator Dirk Gerlo na de gewonnen EK-finale.

  "Geen dramatiek zoals in halve finale"

  De finale tegen Spanje (5-0) verliep heel anders dan de thriller tegen Duitsland in de halve finales (4-2). "Ik had de indruk dat de Spanjaarden hun finale al twee dagen eerder hadden gespeeld tegen Nederland (4-3). Ze leken me mentaal niet helemaal opgewassen tegen de omstandigheden", blikt onze radiocommentator Dirk Gerlo terug.

   

  "Nederland pakte het veel te laks aan tegen Spanje. In die val trapten de Red Lions niet. Ze wilden schitteren voor eigen volk. Er was weer die enorme gretigheid en die wil om prima hockey op de mat te leggen. Dat is ook gebeurd: de combinaties waren er en de goals volgden snel."

   

  "Bij Spanje lieten de uitblinkers het helemaal afweten. Daardoor was de spankracht helemaal niet te vergelijken met de dramatiek in de halve finales."

   

  "Dat kan je de Red Lions niet kwalijk nemen. Ze hebben het publiek in Wilrijk met volle teugen laten genieten."

   

  Kijk naar de goals in de EK-finale België - Spanje (5-0):

  "Band of Brothers"

  "De Red Lions hebben veel geleerd uit de verloren finales op de Olympische Spelen en het vorige EK", gaat Dirk Gerlo voort. "De voorbije twee jaar hebben ze nog veel progressie gemaakt."

   

  "Tactisch en technisch zijn de spelers rijper geworden, fysiek hebben ze nog enkele procentjes gewonnen en het zelfvertrouwen is alleen maar toegenomen. Dat zag je goed tegen Duitsland. Zelfs met een achterstand op het bord blijven de Belgen hockey spelen."

   

  "Je hebt ook meer leiders in de ploeg. Een stuk of 7 spelers durft de bal op te eisen en de actie te maken. En het belangrijkste kenmerk van de kampioenenploeg: de groep is nu hechter dan ooit."

   

  "Spreek gerust van een Band of Brothers. Bondscoach Shane McLeod is erin geslaagd om van zijn groep een familie te maken."

  Red Lions

  "De Belgische groep is hechter dan ooit."

  "En er zit nog rek op"

  "De wedstrijden tegen Spanje en Duitsland getuigen van absolute wereldklasse. En er zit nog rek op", denkt Dirk Gerlo. "Dat ze zich al geplaatst hebben voor de Olympische Spelen is een groot voordeel. Shane McLeod verheugt er zich op om zonder druk individueel met zijn spelers te kunnen werken."


  Versleten zijn de Red Lions nog lang niet. Gerlo: "Thomas Briels is met 32 de oudste van de groep, maar dan heb je de 23-jarige Wegnez, een wereldspeler als Van Doren is maar 1 jaar ouder en Alexander Hendrickx, de man van de penaltycorner, is er ook nog maar 26."


  "Om de hoek staat nog talent. Denk maar aan Meurmans, Cosyns, Plennevaux, Poncelet en Dockier. De bondscoach kan uit een groot reservoir putten voor Tokio. En die concurrentie scherpt de kern nog wat aan, want iedereen wil erbij horen."

   

  Wegnez leidt België naar de overwinning met een prachtgoal tegen Duitsland:

  "Olympisch goud leeft al"

  Met de Europese en de wereldtitel op zak is volgend jaar alleen goud goed genoeg voor de Red Lions op de Spelen van Tokio. "Dat leeft al", weet Dirk Gerlo.

   

  "Zilver in Rio was fantastisch, maar dat had eigenlijk al goud moeten zijn. De Red Lions zullen de omstandigheden creëren om optimaal te presteren in Japan."


  "Niet vergeten dat de concurrentie ook niet zal stilzitten", waarschuwt hij. "Ook Nederland, Australië en Duitsland zijn kandidaat voor olympisch goud."

   

  "De medaille ligt dus nog niet klaar, maar de sterren staan wel beter dan ooit voor België. Die kans moeten ze met beide handen grijpen", besluit onze hockeycommentator.

  Manu Leroy en Dirk Gerlo

  Oud-international Manu Leroy en Sporza-commentator Dirk Gerlo.