"We zijn een nieuwe wereldorde in het hockey aan het verwezenlijken"

  Triomferende gezichten in Antwerpen zaterdagavond.

  De Red Lions zijn na wereld- ook Europees kampioen. Niets dan blije reacties na een titel om in te kaderen. Een overzicht.

  Luypaert: "Vieren met familie, vrienden en fans is prachtige ervaring"

  Zeven maanden geleden wonnen de Red Lions het WK, maar de EK-zege schatte Loïck Luypaert nog mooier door de omstandigheden. "Je kan geen grote tegenpool hebben dan met India. Daar was niemand, behalve een aantal journalisten. Hier vieren we met vrienden, familie, iedereen. Dit is een prachtige ervaring."

   

  Dit is momenteel het mooiste stadion ter wereld, denk ik. Jammer dat het afgebroken wordt. Wat een prachtig toernooi. Als Spanje voorkomt is het een lastig team. Als je zelf voorkomt dan is het een andere match. We hebben heel volwassen gespeeld en hadden iets meer ervaring. Het WK helpt ons vandaag."

   

  "Al eens een finale winnen geeft een goed gevoel. Iedereen was heel rustig. Vandaag hebben we een mooie match gespeeld. Voor de spelers was het EK winnen mooier dan een olympisch ticket. Voor de staf was het omgekeerd. Ik denk dat het nog een fantastisch feest zal worden, want we moeten iedereen hier bedanken."

  Van Aubel: "Een nieuwe wereldorde in het hockey"

  Een gewoonte wou Florent van Aubel een nieuwe eindzege niet noemen, maar deugd deed het natuurlijk wel. "We spelen de perfecte finale en het perfecte toernooi. Mooier dan dit kan niet."

   

  "Het is een mooie periode voor het Belgische hockey. We zetten het hockey op de kaart en niet alleen bij de fans, maar ook bij het gewone volk. Dat maakt het leuk voor ons", zei de maker van de 2-0.

   

  "We spreken veel over een nieuwe wereldorde in het hockey. Dat zijn we nu aan het verwezenlijken. Het kan alleen maar beter gaan en er komen nog heel mooie momenten aan", klonk het veelbelovend.

  McLeod: "We zijn een familie geworden"

  Bondscoach Shane McLeod staat bekend om zijn inspirerende speeches in de kleedkamer. Ook vanavond ontroerde de Nieuw-Zeelander zijn spelers. "Ik heb gesproken over wat een sportploeg kan doen voor een land. Dat de spelers bevoorrecht zijn dat ze kunnen doen wat ze doen."

   

  "Ik sprak ook over mijn zoon, zijn leven op dit moment, en de liefde voor het spel die hij krijgt door de jongens te zien spelen. We zijn zelf een soort familie geworden."

   

  De wedstrijd zelf was snel voorbij. "Bij 5-0 is de druk weg. We hadden ook al genoeg suspense gehad in de halve finale. Ik ben blij dat we het professioneel hebben afgemaakt. Het was best wel een indrukwekkende score." 

   

  McLeod keek ook al vooruit. "Ik zoek altijd manieren om te verbeteren, dat is een deel van mijn job. We krijgen nu twee maanden om individueel toe te werken naar de Olympische Spelen. Daar kijk ik heel erg naar uit."

  Boon: "Mooiste toernooi van mijn leven"

  Tom Boon wordt soms verweten niet thuis te geven op grote momenten, maar speelde een sterk EK en werd medetopschutter van het toernooi. Hij glunderde na de finale.

   

  "Ik denk dat dit het mooiste toernooi van mijn leven is. Het WK is belangrijker, zou je kunnen denken, maar dit meemaken in je eigen land met het publiek achter je, is fantastisch."

   

  "Dat ik geen kans kreeg topschutter te worden? Dat is niet erg. We zijn hier om samen prijzen te winnen. Een individuele prijs is leuk, maar de beker in de lucht mogen steken is 100 keer leuker. Ik ben tevreden over mijn seizoen en mijn toernooi. Ik ben blij dat ik de ploeg heb kunnen helpen."