Robert Van de Walle en Ulla Werbrouck geëerd in judomekka Japan

  judokampioenen

  Robert van de Walle staat helemaal links, Ulla Werbrouck (met haar zwart-wit kleed) in het midden.

  Net voor de start van het wereldkampioenschap judo in de Japanse hoofdstad Tokio heeft de Internationale Judo Federatie (IJF) een hommage uitgebracht aan de grootste kampioenen in de olympische geschiedenis van de sport. Onder hen ook Robert van de Walle en Ulla Werbrouck.

  Voor de 55e verjaardag van het olympische bestaan van het judo, dat in 1964 in Tokio voor het eerst op het olympische menu stond,, vierde de federatie "de helden van elke editie sinds het begin in Tokio tot vandaag".

   

  Robert Van de Walle was de eerste Belg die aan bod kwam. De 65-jarige ex-judoka pakte in 1980 goud in de categorie -95 kg op de Spelen van Moskou.

   

  "De eer van de beste judoka op de Spelen van 1980 komt toe aan twee grote kampioenen: de Belg Robert Van de Walle en de Italiaan Ezio Gamba", klonk het op het gala. "Ik wil gewoon zeggen dat ik het echt ongelooflijk vind om deze erkenning te krijgen, ik ben ontzettend trots. Bedankt iedereen", sprak Van de Walle op het podium.

   

  Ulla Werbrouck (47) ontving de eer van de beste vrouwelijke judoka van Atlanta 1996. Ook zij werd op het podium geroepen in het Grand Prince Hotel New Takanawa in Tokio. "Dank voor deze prijs, maar vooral voor dit speciale moment. Het voelt als thuis zijn, hier in Japan. Het is ongelooflijk. Nogmaals bedankt", zei Werbrouck, die in Atlanta de beste was in de klasse tot 70 kg.

  WK judo 2019 met 11 Belgen

  Morgen gaat in Tokio het wereldkampioenschap van start. Voor ons land betreden 11 judoka's de tatami in het mekka van hun sport.

   

  Mannen:

  60 kg: Jorre Verstraeten

  66 kg: Kenneth Van Gansbeke

  73 kg: Dirk Van Tichelt

  81 kg: Matthias Casse en Sami Chouchi

   

  Vrouwen:

  52 kg: Charline Van Snick en Amber Ryheul

  57 kg : Mina Libeer

  70 kg : Gabriella Willems en Roxane Taeymans

  78 kg : Sophie Berger