België voor het eerst Europees jumpingkampioen: "Geen woorden voor"

  " "

  V.l.n.r.: Verlooy, Devos, Wathelet, Guéry en bondscoach Peter Weinberg.

  Pieter Devos (op Claire), Jos Verlooy (Igor), Jérôme Guéry (Quel Homme) en Gregory Wathelet (Nevados) hebben geschiedenis geschreven: ze bezorgden ons land in Rotterdam het allereerste teamgoud op het EK jumping. In één klap was ook Tokio 2020 een feit. "Wij Belgen doen het al een heel jaar goed, dit is de kers op de taart."

  Na een spannende strijd met Duitsland heeft ons land voor de eerste keer een medaille gepakt op een EK en het was meteen goud. Na een foutloze dag gisteren rukte België van de 8e naar de 1e plaats op. Vandaag kwam er nog 1 strafpunt bij. Devos had met 5 punten het schrapresultaat, Verlooy bleef foutloos, net als Guéry, maar die was buiten de tijd, bedacht met 1 strafpunt.

   

  Slotruiter Wathelet mocht nog een balk laten vallen, maar bleef koel en foutloos. België eindigde zo met 12,07 punten voor Duitsland met 16,22. Groot-Brittannië was derde met 21,41 punten.

   

  Er waren 3 tickets voor de Spelen te verdienen voor 3 nog niet-gekwalificeerde landen. Die gingen naar België, Groot-Brittannië en Frankrijk (4e). 

   

  "Hier zijn geen woorden voor", trilde Verlooy meteen na de wedstrijd voor de camera. Pieter Devos viel hem bij: "We zijn een jonge ploeg, maar nu ook een ploeg met ervaring. En die staat er vandaag. De laatste jaren hebben veel mensen een beetje aan ons getwijfeld, maar we hebben vandaag bewezen dat we er staan. Het kan niet beter. Dit is gewoon top en de plaats die België verdient."

   

  De Belgische ruiters presteren al een heel seizoen sterk. Dit is de kers op de taart: "We hebben vandaag laten zien dat we bij de top horen", aldus Verlooy.

   

  Wat doet het meeste deugd: EK-goud of het olympische ticket? Devos: "Allebei. We moeten nog even bevatten dat we Europees kampioen zijn, maar we kwamen naar hier voor het ticket. Meer druk legden we ons niet op. Dat we dan ook nog kampioen worden, is geweldig. Voor een land als wij geeft dat weer een extra boost."

   

  Jos Verlooy maakt ook nog kans op een individuele medaille. Hij staat voorlopig 2e: "Ik kijk enorm uit naar zondag om dit door te trekken. We gaan nu feesten, maar niet te veel. Zondag moeten we weer bij de zaak zijn."

  Lof voor federatie op persconferentie

  De 4 Belgische jumpingruiters roemden op de persconferentie na de titel de werking van de federatie en verwezen ook naar de teamspirit die de basis vormde voor de allereerste medaille op een EK. "We verdienden al jaren een medaille op een kampioenschap, maar het lukte telkens niet", verklaarde Devos.

   

  "Dat maakte hier en daar de onterechte kritiek los dat wij het niet konden, hoewel wij al twee keer de finale van de Nations Cup wonnen en ook twee keer de overall-ranking. De federatie is ons blijven steunen en dat werd vandaag beloond met een dik verdiende Europese titel."

   

  "Als je paard in vorm is, moet je niet meer twijfelen"; zei Verlooy. "Op de eerste plaats moet je zelf proberen nul te rijden en als dat lukt komt het resultaat vanzelf. Vandaag en de vorige dagen hebben we getoond dat wij op die manier de beste ploeg zijn."

   

  "Na de ongelukkige proef van gisteren voelde ik mij moreel verplicht om iets terug te doen voor deze fantastische groep vrienden", klonk het bij Guéry. "Het parcours van vandaag lag mijn paard iets beter dan dat van de dag voordien en dus ben ik heel tevreden dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren voor de ploeg. Toen Gregory Wathelet het als laatste moest afmaken, wist ik dat het goud voor ons zou zijn."

   

  "Deze Europese titel is het resultaat van een ganse ploeg met de federatie op kop", aldus Wathelet. "Zij zijn in ons blijven geloven. Maar ik wil ook Olivier Philippaerts en Niels Bruynseels bedanken omdat zij ons met raad en daad hebben bijgestaan om over de kleinste details overleg te plegen. Van federatie tot reserven: iedereen zat op dezelfde lijn. Het was op en top teamspirit."