Wuyts: "Heb een Alaphilippe gezocht, maar niet gevonden voor deze Vuelta"

  Michel Wuyts verwacht geen Alaphilippe-verhaal in de Vuelta.

  Michel Wuyts verwacht geen Alaphilippe-verhaal in de Vuelta.

  2019 bracht wielerliefhebbers een atypische en fantastische Ronde van Frankrijk: zonder uitgesproken favoriet en vol spektakel. Net dat is al vaker het recept geweest van de Vuelta. Michel Wuyts blikt vooruit op de Ronde van Spanje 2019. Met de Tour nog in het achterhoofd.

  Wie wordt de Julian Alaphilippe van de Vuelta?

  "De Tour heeft geleerd dat het ontbreken van uitgesproken favorieten goed is voor de spankracht. Ik stel dan ook met blijdschap vast dat 6 ploegen meerdere kopmannen naar voren schuiven", opent onze commentator zijn vooruitblik. 

   

  "Astana heeft Lopez en Fuglsang. Jumbo-Visma heeft Bennett, Kruijswijk en Roglic, UAE-Emirates start met Aru, Pogacar en in mindere mate Henao. Bora heeft Formolo, Majka en Mühlberger. Ineos zet in op Geoghegan Hart en Poels en dan is er natuurlijk Movistar met Valverde, Quintana en Soler."

   

  "Van geen enkele naam kan ik zeggen dat het een uitgesproken favoriet is. Als ik moet kiezen, denk ik aan Fuglsang, die er nog altijd iets van wil maken in een grote ronde. Aan Lopez, die complementair is met Fuglsang. Aan Roglic, die geleerd zal hebben uit de fout te hevig te zijn voor en tijdens de eerste week van de Giro. En aan Aru, die ervaring heeft en gezegd heeft vol voor het podium te gaan."

   

  "Ik heb gezocht naar een "Alaphilippe" voor deze Vuelta, maar die heb ik eigenlijk niet gevonden. Misschien Esteban Chaves na zijn klierkoorts. Hij weet wat het is om etappes te winnen in de Vuelta en kan de schijn misschien een tijdje hoog houden in het klassement. Of Pierre Latour. Een knokker, maar niet met dezelfde veerkracht en explosiviteit als Alaphilippe. Hem zie ik niet vechten voor een rit en het klassement."

  Doet Roglic in de Vuelta wat in de Giro niet gelukt is?

  Wie wordt de Xandro Meurisse van de Vuelta?

  "Er doen dit jaar 11 Belgen mee. Dat is weinig. Vorig jaar waren het er 15 en in 2016 nog 21. Dat heeft te maken met de aantrekkingskracht van het WK. Vroeger bestond het dogma dat je de Vuelta moest rijden om top te zijn op het WK. Dat is verdwenen", stelt Michel Wuyts vast.

   

  "Straks wordt het WK gereden in Yorkshire op een parcours dat flandriens ligt. Daarom kiezen veel Belgen voor de “Canadese weg”. Op Gilbert na dan. En als hij ergens start, is het niet om een bijrol te spelen, maar om minstens een etappe te winnen. Daar is hij zeker toe in staat."

   

  "Je hebt De Gendt waarvan je altijd iets kan verwachten. Teuns was er vorig jaar al heel dichtbij. Bij de sprinters hebben we Theuns, maar die zit met Degenkolb in de ploeg en dat is een probleem voor hem. En dan heb je nog avonturiers Armée, Wallays en Van der Sande, die altijd actief is. Dat zijn de mannen waar we het van moeten hebben."

   

  "Iemand die kan verrassen als Xandro Meurisse in de Tour? Op grond van wat hij toonde bij de beloften zou ik zeggen Harm Vanhoucke (foto), maar dat mag je die jongen eigenlijk niet aandoen. Hij start voor het eerst in een grote ronde en gezien het gigantisch aantal hoogtemeters mag je geen verwachtingen rond zijn nek hangen. Dat wordt een strop."

   

  "Het is bijzonder jammer dat we er nog eens op moeten terugkomen, maar dit was een bijzonder mooie kans geweest voor Bjorg Lambrecht. Dat had er dit jaar zeker ingezeten."

  De 11 Belgen: Sander Armée, Steff Cras, Tim Declercq, Thomas De Gendt, Philippe Gilbert, Nathan Van Hooydonck, Tosh Van der Sande, Dylan Teuns, Edward Theuns, Harm Vanhoucke en Jelle Wallays.

  Wat wordt het Val Thorens van de Vuelta?

  "Het parcours van de Ronde van Frankrijk leek dit jaar zonder twijfel meer op wat in de Vuelta al 20 jaar gebeurt. Ook al is het moeilijker in Frankrijk, de moeilijkheden waren meer gespreid door bijvoorbeeld in de eerste week al naar de Vogezen te trekken", analyseert onze commentator. 

   

  "In deze Vuelta zitten in de eerste week al twee of drie aankomsten bergop en ze blijven met de regelmaat van de klok terugkeren. Al is het parcours wat minzamer dan de voorbije jaren. Het aantal monsterlijke beklimmingen is enigszins beperkt."

   

  "Nog een gelijkenis met de Tour is de drang om de tijdritten weinig invloed te laten hebben op het algemeen klassement. Er is een individuele tijdrit van 36 kilometer en een ploegentijdrit van ruim 13 kilometer. Dat is een miezerig aantal. Voor mij had het gerust het dubbele aantal kilometers mogen zijn, want ik vind dat de winnaar van een grote ronde een complete renner moet zijn."

   

  "Wat me ook opvalt, is dat er 9 of 10 kansen voor de sprinters zijn. Op papier wel te verstaan. Want daarvoor zullen de sprinters serieus moeten werken, want aan de kusten van Spanje is het landschap nooit vlak."

   

  "Net als in de Tour schuift de organisatie de scherprechter naar de voorlaatste rit. De hoop dat het dan allemaal ontploft werd in de rit naar Val Thorens wat gekelderd door de weersomstandigheden. In de Vuelta zie ik alles geconcentreerd op rit 20 naar Plataforma de Gredos."

   

  "Daar krijgen de renners een aantal beklimmingen na elkaar die niet tot het hooggebergte, maar tot het middengebergte behoren. Het is in die omgeving dat Frank Vandenbroucke formidabel uithaalde in de etappe naar Avila in 1999. Daar gaat de Vuelta in de definitieve plooi gelegd worden."

  • 1 ploegentijdrit
  • 1 individuele tijdrit
  • 8 aankomsten bergop
  • 3.290 kilometer in totaal
  • Alto de Los Machucos (foto) zit net als in 2017 in het parcours

  Wie wint de eerste jongerentrui in de Vuelta?

  "Voor de allereerste keer reikt de Vuelta een jongerentrui uit. Vorig jaar was Miguel Angel Lopez al derde in het algemeen klassement. Hij liet toen demarrages zien die de rest niet kon beantwoorden. Dit jaar moet hij volgens mij proberen nog wat hoger te mikken en dan wint hij automatisch de trui voor de beste jongere."

   

  "Ik verwacht ook wel veel van Tadej Pogacar (het 20-jarige toptalent van UAE-Emirates). Het is weinig renners gegeven in hun eerste profjaar al te mikken op eindzeges in rittenkoersen en die ambitie ook meteen waar te maken. Bovendien kan hij zich wat verschuilen achter Aru en Henao."

   

  "Door de prestaties van Bernal en Evenepoel is het zo dat we nu meer durven te verwachten van jongeren. Sprinters staan er vaak sneller. Je hebt beensnelheid of niet. Nu doen ook jonge klimmers mee voor de ereplaatsen."

   

  "Dat is een waardevol signaal dat zegt dat de grootste smeerlapperij uit het peloton is, al moet je natuurlijk altijd voorzichtig blijven met zo'n uitspraak."

  Welk invloed hebben de wielertransfers op de Vuelta?

  "Een verschil met de Ronde van Frankrijk is dat ondertussen heel wat wielertransfers bekendgemaakt zijn", vervolgt onze commentator. "Die gaan zonder twijfel invloed hebben op de Vuelta. Ik schrok me een hoedje dat Mas, vorig jaar tweede, de selectie van Deceunick-Quick Step niet heeft gehaald."

   

  "Wilfried Peeters zegt daarover dat de afspraak was dat Mas volop zijn kans zou gaan in de Tour en geen Vuelta zou rijden. Ik heb sterk het vermoeden dat Mas de ronde van zijn eigen land best had willen rijden, maar de selectie niet heeft gehaald omdat hij kopman wordt bij Movistar."

   

  "Bij Movistar heb je dan weer de vertrekkers Quintana en Carapaz. Carapaz doet uiteindelijk niet mee, maar in welke mate staan de gedachten van Quintana nog op de eenheid bij Movistar? Bij Jumbo-Visma heeft Bennett zijn ongenoegen al laten blijken over de komst van Dumoulin. Wat zeggen Roglic en Kruijswijk daarover?"

   

  "Ook bij Sunweb vraag ik me af hoe de andere renners omgaan met het nieuws dat Dumoulin en Kämna vertrekken? Ofwel raken ze meer gemotiveerd ofwel vragen ze zich af waar het met hun ploeg naartoe gaat?"

  Ronde van Spanje
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Salinas de Torrevieja - Torrevieja13.4 kmASTLópez
  2/>Benidorm - Calp199.6 kmN. QuintanaRoche
  3/>Ibi - Alicante188 kmBennettRoche
  4/>Cullera - El Puig175.5 kmJakobsenRoche
  5/>L'Eliana - Alto de Javalambre170.7 kmMadrazoLópez
  6/>Mora de Rubielos - Ares del Maestrat198.9 kmJe. HerradaTeuns
  7/>Onda - Alto Mas de la Costa183.2 kmValverdeLópez
  8/>Valls - Igualada166.9 kmN. ArndtEdet
  9/>Andorra la Vella - Alto Els Cortals d'Encamp94.4 kmPogacarN. Quintana
  10Jurançon - Pau36.2 kmRoglicRoglic
  11/>Saint-Palais - Dantxarinea180 kmIturriaRoglic
  12/>Los Arcos - Bilbao171.4 kmGilbertRoglic
  13/>Bilbao - Los Machucos166.4 kmPogacarRoglic
  14/>San Vicente de la Barquera - Oviedo188 kmBennettRoglic
  15/>Tineo - Puerto del Acebo154.4 kmKussRoglic
  16/>Pravia - Alto de la Cubilla144.4 kmFuglsangRoglic
  17/>Aranda de Duero - Guadalajara219.6 kmGilbertRoglic
  18/>Colmenar Viejo - Becerril de la Sierra178.2 kmHiguitaRoglic
  19/>Ávila - Toledo165.2 kmCavagnaRoglic
  20/>Arenas de San Pedro - Plataforma de Gredos190.4 kmPogacarRoglic
  21/>Fuenlabrada - Madrid106.6 kmJakobsenRoglic