Vandegoor: "Degenkolb zal zijn plaats kennen en kan profiteren van Gilbert"

  John Degenkolb trekt naar Lotto-Soudal.

  Lotto-Soudal heeft zich met John Degenkolb (30) nog wat extra gewapend voor het Vlaamse voorjaar. Degenkolb is een grote naam, maar zoekt al enkele jaren naar grote zeges. Is de investering van Lotto in de Duitse bonk begrijpelijk? Christophe Vandegoor: "Het moet nog blijken of hij weer kan aansluiten op het hoogste niveau."

  "Gilbert zal klassieke kern op sleeptouw nemen, geen stress voor Degenkolb"

  Het nieuws over John Degenkolb bij Lotto-Soudal sijpelde een eerste keer door tijdens de Baloise Belgium Tour. Toen dacht ik al: een goeie transfer. En zeker met Philippe Gilbert, die ik toch niet als een 37-jarige beschouw.

   

  Voor de buitenwereld en de concurrentie is dat blok in vergelijking met bijvoorbeeld - met alle respect - Jens Keukeleire en Tiesj Benoot qua naam toch van een andere orde. Het zijn wel twee oudere renners en dat is een beetje het vraagteken. Zoals ploegmanager Marc Sergeant ook in de persmededeling zegt: ze hopen de beste Degenkolb te zien. Dat is zeer de vraag.

   

  Sinds het gevierde jaar 2015 - waarin hij Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix won - heeft Degenkolb geen grote koers meer kunnen winnen, op die Roubaix-rit in de Tour van vorig jaar na. Dat is een teken dat zijn zware val op stage in 2016 er heel hard heeft ingehakt. Kan hij weer aansluiten op het hoogste niveau? Dat moet dus nog blijken.

   

  Maar ik denk dat hij wel kan profiteren van de aanwezigheid van Gilbert. Qua palmares is dat toch maal 5. Gilbert zal die hele klassieke kern op sleeptouw nemen en Degenkolb zal daar niet met de grote stress worden geconfronteerd. Hij zal mee in het zog kunnen van Gilbert, die de kar zal trekken met zijn ervaring en klasse.

   

  En de komst van Degenkolb en Gilbert vind ik ook enorm goed nieuws voor Tim Wellens, die volgens mij minstens even goed kan presteren in de Vlaamse klassiekers als in de Waalse klassiekers. Met dat trio kun je naar de oorlog. 

  John Degenkolb won vorig jaar de kasseirit in de Tour.

  "Ze proberen het bij Lotto een beetje zoals bij Lefevere"

  Gilbert blijft wel de nummer 1. Dat heeft hij ook bewezen in de finales bij Deceuninck-Quick Step, waar hij altijd als eerste probeerde weg te zijn, anders zat hij gevangen. Dat zal hij ook bij Lotto-Soudal doen.

   

  Daar kan Degenkolb van profiteren. Hij zal de koers niet moeten maken of zal niet alle druk op zich moeten nemen. Hij kan meegaan in de schaduw en dat wordt zijn grote voordeel. 

   

  Ze proberen het op die manier een beetje zoals de ploeg van Lefevere, met meerdere zwaargewichten dus. Qua uitstraling heb je dan een sterker blok dan vroeger. 

   

  Gilbert is natuurlijk geen 29-jarige meer zoals in 2011, toen hij alles aan flarden reed. Maar Gilbert is wel op en top prof. Hij zal niet zomaar gratuit 3 jaar naar Lotto komen om alleen geld te pakken. Integendeel. 

  "Degenkolb zal zijn plaats kennen"

  Er zijn verhalen dat Degenkolb een moeilijke jongen is, maar ik heb nooit met hem op de kamer gelegen. Daar kan ik niet over oordelen.

   

  Maar mocht het zo zijn, dan denk ik dat het voor de rust in de ploeg goed is dat hij een duo met Gilbert vormt. Want Gilbert heeft al alles bewezen. Degenkolb is dan de nummer 2 en zal zijn plaats zeer goed kennen. 

  Christophe Vandegoor