Simon Davies: "Kompany zal aanvoerder zijn tegen Genk"

  Simon Davies

  Simon Davies.

  Anderlecht is met 2 op 12 aan de competitie begonnen en krijgt nu Genk, Standard, Antwerp en Club Brugge op zijn bord. Coach Simon Davies is niet bang: "Ik denk dat we de beste ploeg van het land zijn, dat Kompany de beste speler is en dat onze fans de beste van België zijn." Kompany zal zich op de wedstrijddag wel meer concentreren op zijn rol als speler.

  "We verstoppen ons niet"

  Anderlecht-coach Simon Davies kreeg een spervuur aan vragen, maar de Engelsman beantwoordde die rustig en counterde de meeste kritiek. 

   

  Hoe was de sfeer op training de voorbije week na de mislukte start en de 4-2 op Kortrijk? "We verstoppen ons niet. De resultaten zijn niet wat we wilden. We proberen heel wat te veranderen en dat vraagt tijd. Maar iedereen binnen de club steunt ons. Iedereen deelt dezelfde visie."

   

  "We leggen al goed voetbal op de mat en domineren in de match. Maar dit is profvoetbal en we moeten wedstrijden winnen. Zowel op de lange als op de korte termijn willen we matchen winnen. Maar de manier waarop we spelen stemt ons vrij tevreden."

  "Geen fysiek probleem en spelers geloven in wat we doen"

  Sommige voetbalvolgers stelden vragen bij de fysieke paraatheid van Anderlecht, dat steeds leek weg te zakken na de rust na een stevig en fel begin met veel druk.

   

  Davies wuift dat weg: "Daar bestaat geen twijfel over. Als we naar alle fysieke parameters kijken, horen we bij de besten van de competitie. We zijn op dat vlak heel tevreden over onze manier van werken."

   

  "We hebben evenwel een pak jonge spelers. Het zal tijd vergen om het voetbal dat we spelen 90 minuten vol te houden. Maar dat komt zeker."

   

  Samir Nasri (foto onder) sprak na Kortrijk van een gebrek aan vertrouwen bij de spelers. Davies gaat deels akkoord: "Hun vertrouwen zal misschien een beetje geraakt zijn, omdat we geen matchen winnen. Maar het zal dat zeker niet zijn door onze manier van spelen. De spelers geloven in wat we doen. Het is maar een kwestie van tijd eer de successen zullen volgen."

   

  "Iedereen van laag tot hoog bij de club staat achter ons. Alleen voor de supporters vind ik het een beetje sneu. Zij zijn de beste van het land. Wij zijn het aan hen verschuldigd. En we verdienden ook al meer dan we kregen."

  "Belangrijk dat Vinnie op de wedstrijddag een speler is"

  Er komt een zwaar programma aan met Genk, Standard, Antwerp en Club. Is Davies bang of denkt hij dat met deze manier van spelen de punten ook komen? "Ik denk dat Anderlecht de beste ploeg van de competitie is. We are Anderlecht."

   

  "We hebben respect voor elke tegenstander. We spreken niet van grote of kleine teams. We respecteren iedereen gelijk. Maar Anderlecht is de beste. Maar dat moeten we bewijzen. Het zeggen is makkelijk."

   

  Elke speeldag waren er heel wat wissels. Heeft Anderlecht geen nood aan stabiliteit? "In het begin van het seizoen zoek je naar welke spelers passen in het systeem. Er zullen altijd veranderingen zijn. We zijn namelijk bezig aan een nieuw project. Dat lukt niet van vandaag op morgen. We willen een speelstijl introduceren die nieuw is bij de club."

   

  Om meer stabiliteit te brengen maakte Davies bekend dat vanaf morgen Kompany de aanvoedersband zal dragen. Tot nu droeg de oudste speler op het veld die, het was Zulj of Nasri al. "Vinnie zal het team leiden en op matchdagen zal hij zich concentreren op zijn rol als speler."

   

  "We werken als staf door de week heel goed samen rond een visie. Maar het is belangrijk dat Vinnie op de wedstrijddag een speler is. Kijk: we zijn elkaar nog altijd aan het ontdekken, de spelers en de staf, maar ook de spelers onderling en de staf onderling."

   

  "Het is belangrijk dat Vinnie de beste speler van de competitie kan zijn, wat hij ook is. En ik kan dan de verantwoordelijkheid nemen over wat er naast het veld gebeurt, zoals de wissels en de tactische aanpak. Misschien was hij daar tijdens de match toch te veel mee bezig. We leren van onze samenwerking."

   

  "Maar ook als ploeg. Als we morgen winnen, dan leren we daaruit. Als we verliezen, leren we daar ook uit. We zitten in een proces en zullen uiteindelijk succesvol zijn."

   

  Kompany speelde niet zijn beste match tegen Kortrijk. Davies: "Hij was daar heel eerlijk over tegen de groep. Het was een verrassing dat we 4 goals tegenkregen na 2 clean sheets. Je scoort samen, je slikt samen goals. Elke tegengoal was nooit de fout van 1 persoon. Maar iedereen maakt nu eenmaal fouten."

  Het is belangrijk dat Vinnie de beste speler van de competitie kan zijn, wat hij ook is. En ik kan dan de verantwoordelijkheid nemen over wat er naast het veld gebeurt, zoals de wissels en de tactische aanpak. 

  Simon Davies

  "We rekenen op Roofe na de internationale break"

  Anderlecht scoort moeilijk en Kemar Roofe moet dat probleem oplossen. Alleen kwam de 26-jarige spits van Leeds aan met een enkelblessure. "We rekenen op hem na de internationale break", zegt Davies. "Hij werkt hard in de fitnesszaal en doet ook al wat oefeningen op het veld. Zijn vooruitgang verloopt naar wens." Peter Zulj miste vorige week het duel op Kortrijk, maar kan vandaag weer gewoon meetrainen.

  Herbekijk de persconferentie: