Marc Willems "fährt nach Lodz": "Ambitie van Tigers op EK is top 8"

  Volleybalcommentator Marc Willems volgt voor u het EK.

  Vanaf vandaag spelen de Yellow Tigers de eindronde van het EK volleybal. De Belgen spelen in het volleybalgekke Polen tegen Oekraïne, Slovenië, Italië, Portugal en Polen.  Stevige tegenstanders en toch zijn de Yellow Tigers mét ambitie naar Lodz afgereisd. Onze volleybalcommentator Marc Willems is ook ter plaatse.

  “Theo, wir fahr’n nach Lodz”

  Ik verdenk er de Grieks-Duitse zangeres Vicky Leandros van nooit in het Poolse Lodz te zijn geweest.  Mocht dat wel gebeurd zijn, dan zou ze nooit “Theo, wir fahr’n nach Lodz” op die manier gezongen hebben.    

   

  Yellow Tiger Kaja Grobelna kan het weten. Zij werd in Polen geboren en speelde 2 jaar in de Atlas Arena van Lodz.  En ze zeggen daar dus niet [Lotsj] – zoals Vicky Leandros zingt - maar wel [Woetch].

  EK is hoofddoel van de zomer

  “Voor aanvang van de zomer vond ik het behoud in de Volley Nations League de belangrijkste doelstelling, maar nu we hier zijn moet ik toch zeggen dat het EK het belangrijkste is”, zo stelt coach Gert Vande Broek.

   

  Dat dit EK dan ook nog in Polen begint is extra fijn.  De Atlas Arena
  met zo’n 13.000 zitjes zal voor de wedstrijden van de Poolse nationale ploeg
  ongetwijfeld vollopen. 

   

  “Hier ademen ze volleybal”, weet ook Gert Vande Broek. Dat weet ook de Belgische hoofdaanvalster Kaja Grobelna als geen ander.  “Voor mij is het een beetje thuiskomen”, zegt de Yellow Tiger met Poolse roots.

  Voor mij is het een beetje thuiskomen.

  Yellow Tiger Kaja Grobelna

  Top 8 is de ambitie

  24 landen, verdeeld over 4 groepen van 6, nemen deel aan dit EK en de Yellow Tigers leggen de lat voor zichzelf hoog: “Wij willen in de top 8 eindigen”, klinkt het bij speelsters én staf.

   

  Om dat doel te bereiken moet België in z’n groep 2e of 3e worden (Italië en misschien ook Polen lijken te sterk).  Met een 4e plaats na de groepsfase stoten de Belgische volleybalvrouwen nog wel door, maar dan wacht in de achtste finale wellicht het sterke Rusland en dat is misschien te hoog gegrepen.  Maar de groepsfase als 3e beëindigen is zeker mogelijk.

   

  “Dan moeten we in onze openingsmatch wel winnen van Oekraïne en de dag nadien ook van Slovenië”, weet Gert Vande Broek.  “Als we die eerste matchen winnend kunnen afsluiten, kan het een leuk EK worden.”

   

  Als we die eerste matchen winnend kunnen afsluiten, kan het een leuk EK worden.

  Bondscoach Gert Vande Broek

  Groep lijkt er klaar voor

  De voorbije weken hadden sommige Yellow Tigers af te rekenen met wat blessures, maar iedereen lijkt toch tijdig klaar voor dit EK. 

   

  “Ik denk niet dat we al de vorm hebben van de Volley Nations League”, zegt Gert Vande Broek. "Maar eenmaal in de zaal zal de klik er wel komen. We zullen dat topniveau ook nodig hebben om die eerste matchen te winnen.”

  Yellow Tigers op EK volleybal 2019

  1/8e finales
  Rusland België 3-1
  wedstrijden groep B
  België Oekraïne 3-0
  Italië Portugal 3-0
  Polen Slovenië 3-0
  België Slovenië 3-0
  Portugal Polen 0-3
  Slovenië Portugal 3-0
  Oekraïne Italië 0-3
  Italië België 3-0
  Polen Oekraïne 3-1
  Portugal België 1-3
  Italië Slovenië 3-0
  België Polen 3-2
  Oekraïne Slovenië 2-3
  Portugal Oekraïne 0-3
  Polen Italië 3-2
  stand in groep B
      M M+ M- ptn
  1. Italië 5 4 1 13
  2. Polen 5 4 1 12
  3. België 5 4 1 11
  4. Slovenië 5 2 3 5
  5. Oekraïne 5 1 4 4
  6. Portugal 5 0 5 0

  De wedstrijden van de Yellow Tigers worden live uitgezonden op Eén (vrijdag) en Canvas (de andere dagen) én op de Sporza-livestream.