Na de EK-uitschakeling van de Panthers: "Leerproces duidelijk nog niet ten einde"

  Dirk Gerlo: "De statistieken liegen niet."

  Dirk Gerlo: "De statistieken liegen niet."

  Voor de Red Panthers is in de groepsfase een abrupt einde gekomen aan het Europese Kampioenschap in eigen land. Onze vrouwen verloren hun laatste groepswedstrijd met 0-1 van Spanje en maken geen kans meer op de medailles. Sporza-radiocommentator Dirk Gerlo legt de manco's in het spel van de Panthers bloot in een analyse.

  De Red Panthers van woensdagavond waren zeker niet de Red Panthers van hun openingswedstrijd tegen Nederland (1-1) en het eerste en laatste kwartier van hun tweede wedstrijd tegen Rusland (4-1).

   

  Er zat te veel spanning in de spelersgroep, te veel zenuwen, te weinig zelfvertrouwen.

   

  Statistieken - zo heb ik altijd begrepen - liegen niet. Wel, de Belgen zijn over de hele wedstrijd bekeken 4 keer in de cirkel van de Spanjaarden geweest. De Spanjaarden zijn op hun beurt 13 keer in de Belgische cirkel geweest.

   

  4 penaltycorners voor Spanje, eentje voor België. 7 doelpogingen voor Spanje, 1 voor België. 61% balbezit voor Spanje, 39% voor België. Dat zegt alles.

   

  En als de Belgen de bal al hadden, deden ze er te weinig mee: veel lateraal spel, geen diepgang, geen drang naar voren, te weinig speelsters die de bal durfden te vragen en de actie wilden maken.  

   

  En na het doelpunt van Spanje was de wil er wel, maar het ging er te chaotisch aan toe, zonder overleg. Er zat te weinig structuur in. 

   

  Spanje heeft het dan weer perfect gespeeld, veel druk gezet, weinig ruimte weggegeven. Het was creatiever en toch wat doelgerichter ook. De bezoekers hebben het na de goal heel verstandig uitgespeeld.

   

  Vandaag zullen de Panthers wel beseffen dat ze beter hadden moeten doen.

  Beetje bizar wat er bij die goal gebeurde

  Die actie bij het Spaanse doelpunt van Carlota Petchame was heel mooi: een lobbal over de Belgische keeper. Die bal daalde en landde - tot voor zo ver wij konden zien - op de doellijn en niet erachter. 

   

  De scheidsrechter oordeelde dat de bal wel degelijk over de lijn was en kende daarom een doelpunt toe. De videoref heeft dan alle mogelijke beelden bekeken en daar zie je de bal nooit over de doellijn.

   

  Het rare is dat de videoref tegen de scheidsrechter zegt: "Er is geen reden om jouw oordeel te wijzigen". Als de videoref nu had gezegd: "Ik kan geen beslissing nemen", dan blijft het oordeel van de veldscheidsrechter overeind en is het dus doelpunt.

   

  Maar nu is het alsof die videoref de veldscheidsrechter gelijk geeft en dat ze dus ook de bal over de lijn gezien heeft. Dat is een beetje bizar. Het is een heel discutabel doelpunt. Maar als je de hele wedstrijd bekijkt, moet je zeggen dat Spanje de kwalificatie meer verdiende dan België.

  Het leerproces is duidelijk nog niet ten einde

  Nu moeten de Red Panthers - en dat zal wellicht met lange tanden zijn - op dit EK nog klassementswedstrijden spelen tegen Ierland en Wit-Rusland, maar het belangrijkste is natuurlijk: ze zijn geen Europees kampioen en dus hebben ze zich nog niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen 2020.

   

  In het najaar komen er nu barrageduels tegen een hoger gerangschikt land en die wedstrijden zullen niet in België maar in het buitenland gespeeld worden. Tegen wie weten we nog niet. 

   

  Maar door de uitschakeling van België op dit EK spelen de Panthers hun goeie plaats op de wereldranglijst - de 9e - kwijt en wacht onze dames ongetwijfeld een hoger geplaatste en lastigere tegenstander.

   

  Nu, alles is niet verloren. De Panthers hebben wel degelijk vooruitgang geboekt. Tegen een pak toplanden hebben ze goeie resultaten behaald. Het komt er nu op aan om meer regelmaat te creëren en op het juiste moment te pieken. 

   

  Het is een leerproces waar ze inzitten, zoals de Red Lions dat ook hebben moeten doorlopen, en dat leerproces is duidelijk nog lang niet ten einde. 

  Dirk Gerlo

  Tweet van minister van Sport Muyters: