"Brugs resultaat om te koesteren, maar het is zeker nog niet gespeeld"

  Tom Boudeweel.

  Tom Boudeweel.

  Als je met 0-1 wint in Europa, dan ben je een gelukkige voetbalclub. Tom Boudeweel versloeg Linz-Club voor Radio 1 en constateert dat de Brugse coach Philippe Clement de juiste keuzes maakte. "Zijn aanpak heeft geloond", zegt de commentator.

  Het is een beetje dubbel: na zo'n wedstrijd zeg je dat 0-2 voor Club gemoeten had, gezien de kansen die de Brugse spitsen op het einde nog hadden.

   

  Anderzijds: in de eerste helft, en zeker de eerste 5 minuten, had Linz minstens 1 keer moeten scoren. Als je deze match 10 keer speelt, weet ik niet hoeveel keer het 0-1 zou zijn. 

   

  Dan zie je maar: als je volledig onder de voet gelopen wordt - zoals Club in de openingsfase - dan kun je daar weinig aan doen, hoe goed je ook voorbereid bent en erop ingesteld bent. Het overkomt je en dan moet je sterk staan.

   

  En dan moet je ook het geluk hebben dat er geen bal binnengaat. Het geluk dat Linz had in de vorige ronde tegen Bazel heeft Club gisteren gehad tegen Linz. Het moet natuurlijk allemaal een beetje meezitten en dat was het geval voor Club.

  Goeie keuze om met Openda te starten

  Je kunt zeggen dat het tactische plannetje van Philippe Clement geloond heeft. Met Openda centraal vooraan, die kon uitvallen naar links en rechts, had de coach van Club de meest kwieke, soepele en lichtvoetige spits opgesteld. 


  Zo had Clement het vooraf uitgetekend: hanteer de lange bal en zoek de ruimte in de rug van de Linz-defensie. Want dat was vooraf opgevallen: Linz staat altijd zeer hoog, waardoor er veel ruimte is. Daar heeft Club toch een paar keer van kunnen profiteren met de snelle jongens Openda, Dennis en Okereke.

   

  Het was dus een goeie keuze om met Openda te starten. En de defensie stond er ook, al was er niet zo veel keuze door het uitvallen van Mechele.

   

  Je zag wel dat het twee andere helften waren. Voor de rust had Clement gevraagd om de bal wat meer naar voren te trappen, kwestie van te overleven.

   

  Maar dat was niet altijd de juiste keuze, omdat de bal snel terugkwam. Ik heb in mijn bescheiden loopbaan als commentator wel maar weinig gezien wat die van Linz uit hun mouwen schudden, al kwam het er gisteren niet heel lang uit. Maar tegen Bazel heeft Linz het gehaald met heel veel geloop, net Duracel-konijntjes. 

   

  Ik vond dat er bij Linz tegen Bazel iets meer orde in de chaos was, want hun tactiek kwam er tegen Club na de rust niet meer uit. Als de tegenstander sterk genoeg is om te voetballen, dan zie je dat Linz toch maar een gewoon ploegje is. Als ze zelf moeten voetballen, zie je de beperkingen van hun systeem en kwaliteit.

  Club heeft een goeie ploeg, maar ook een dure

  Club Brugge en andere Belgische ploegen behalen weinig Europese uitoverwinningen, dus moet je dit resultaat gewoon koesteren.

   

  Club staat er veel beter voor dan vóór de heenmatch, al is dat geen garantie om zich volgende week nu eens makkelijk te plaatsen. Club beseft zelf ook dat als Linz alles of niets speelt - wat ze sowieso gaan doen - dat de Oostenrijkers dan alles kunnen plat lopen. Als je dan een goal slikt, kan alles weer vanaf 0 beginnen.

   

  Dus is het zaak dat Club zijn eigen voetbal terugvindt, want het is zeker nog niet gespeeld.

   

  Sportief staat er veel op het spel, dat spreekt. De poorten naar de Champions League openen, zou voor Club uiteraard ook financieel een schitterende zaak zijn, want het gaat hier om heel veel geld.

   

  Club heeft door de transfer van Simon Mignolet en de opwaardering van het contract van Hans Vanaken én misschien straks ook nog een nieuwe speler voor de 6-positie een goeie ploeg, maar ook een dure.

   

  Maar als je met de Champions League 30 of 40 miljoen euro binnenhaalt en volgend jaar een Diatta of Dennis kunt verkopen voor 20 of 25 miljoen, ben je op een ander niveau bezig dan een Waasland-Beveren of Cercle Brugge.

  Tom Boudeweel