Helft wielerfans vindt wedstrijden voorspelbaar

  UCI-voorzitter Lappartient: "Er bestaan nog manieren om te verbeteren, bijvoorbeeld door meer info te tonen tijdens uitzendingen."

  22.300 wielerfans uit 134 landen hebben deelgenomen aan een enquête die peilde naar hun mening over het aantrekkelijker maken van het wielrennen op de weg. Uit de resultaten blijkt dat de helft van de respondenten wielerwedstrijden voorspelbaar vindt. 

  "De vragenronde vormt een eerste stap in een groter proces om het wielrennen nog aantrekkelijker te maken, waartoe ook een onderhoud met mensen uit alle geledingen van de sport behoort", zegt de UCI. 

   

  Wat waren de belangrijkste bevindingen van de enquête bij 22.300 respondenten?

   

  • Op de vraag of wielerwedstrijden opwindend zijn om te volgen antwoordde 84 % positief. Opvallend is de 50 % die het voorspelbare karakter van het wedstrijdverloop betreurt.

   

  • De meest genoemde oorzaken van de voorspelbaarheid zijn de oortjes (48 %), de vermogensmeters (40 %), de grote budgettaire verschillen tussen de ploegen (39 %) en de concentratie van de betere renners bij enkele teams (71 %).
   
  • Een integrale uitzending geniet de voorkeur van 40 % van de respondenten, 26 % verkiest een uitzending van de laatste uren voorafgegaan door een samenvatting van de eerste uren en 21 % is tevreden met een uitzending van de laatste uren zonder samenvatting van de eerste wedstrijduren.

   

  Van alle respondenten kwam 11,1 % uit België, alleen de VS, Frankrijk en Spanje waren nog beter vertegenwoordigd.  

  "De consultatie leert ons dat het wielrennen op de weg een positief imago heeft bij de fans en dat ze tevreden zijn over de manier waarop het aangeboden wordt", concludeert UCI-voorzitter David Lappartient. "Maar ze toont evenzeer dat er manieren bestaan om nog te verbeteren, bijvoorbeeld door meer info te tonen tijdens de uitzendingen."