Antwerp-fans meesters in binnenglippen: van netwerking tot zwarte markt

  Antwerp-fans: je komt ze overal tegen.

  Antwerp-fans: je komt ze overal tegen.

  Van de affiche van een muziekevenement dat vandaag in Enschede plaatsvindt tot de link naar een website om Nederlandse nummerplaten na te maken: op sociale media circuleren tal van tips waarmee Antwerp-fans elkaar aanmoedigen om toch naar Enschede te reizen. De supporters van Antwerp hebben dan ook een reputatie om in stadions binnen te glippen.

  Fanclub "Suzan en Freek"

  De beslissing van Onno van Veldhuizen, de burgemeester van Enschede, om geen Antwerp-fans toe te laten in zijn stad of aan het stadion voor de Europese kwalificatiematch tegen AZ zorgt voor groot ongenoegen bij de fans van Antwerp.

   

  Op de sociale media roepen de Antwerpse supporters op om op eigen initiatief naar Enschede af te zakken.

   

  "Wij komen naar Suzan en Freek met onze Belgische fanclub. Na jaren van ongeduldig wachten kunnen we eindelijk onze toppers live aan het werk zien (foto hieronder)", klinkt het spottend bij Antwerp-fans.

   

  Suzan en Freek staan op de affiche van Summer Sounds, een muziekevenement dat vandaag in Enschede plaatsvindt. Het optreden is een perfect excuus - volgens sommige Antwerp-fans met gevoel voor humor - om straks toch naar Enschede te reizen.

  "Bel naar de burgemeester"

  Op sociale media circuleren tal van dit soort berichten. Ook de telefoonnummers van burgemeester Van Veldhuizen en het secretariaat van AZ zijn te vinden, met de boodschap de burgemeester zoveel mogelijk te bellen en druk uit te oefenen.

  Zwarte markt in Pilsen

  Hoeveel fans er vandaag effectief naar Nederland zullen rijden, is afwachten. Het is in elk geval een feit dat de supporters van Antwerp de "meesters" lijken in het vinden van achterpoortjes om hun ploeg koste wat kost aan het werk te zien.

   

  In een iets verder verleden was het vaak simpel en werden toegangstickets nagemaakt. Of werd op legale wijze een restauranttafel geboekt voor 20 tot 30 mensen, die betaalden om te eten in de hoofdtribune van de thuisploeg waartegen Antwerp speelde.

   

  Sinds de voetbalwet zijn de controles veel strenger en zijn overtreders vaak bekend. Dus worden de initiatieven creatiever.

   

  In 2017 kochten 200 Antwerp-fans tickets voor de match tegen Club Brugge in Jan Breydel door zich te registreren als Club-fans bij het ticketsysteem "Club 1891". Club Brugge merkte het trucje uiteindelijk op, blokkeerde de tickets en betaalde de fans terug.

   

  Raak je niet meer aan een ticket voor een match buitenshuis, dan kan een groot netwerk ook altijd helpen. In augustus 2017 merkte KV Mechelen heel wat fans in rood en wit op in zijn eigen supportersvakken. KVM kwam er na de match achter dat Antwerp-fans via bevriende Mechelen-fans of via sponsors en bedrijven aan tickets waren geraakt.

   

  Het kan ook altijd helpen om lid te worden van supportersclubs van andere voetbalclubs, of om simpelweg lid te worden van een andere club die online tickets verkoopt. Op die manier raken Antwerp-supporters al jaren binnen in allerlei stadions, dus in de vakken van de thuissupporters. 

   

  En dan is er natuurlijk nog de zwarte markt. In de vorige Europese kwalificatieronde in Tsjechië tegen Viktoria Pilsen kreeg Antwerp 650 tickets. Een aantal fans dat geen kaartje voor het uitvak kon bemachtigen, kocht tickets op de zwarte markt.

   

  Pilsen blokkeerde een deel van die kaarten, maar een aantal fans slaagde er op "inventieve wijze" toch in het stadion te betreden. "Locals" benaderen en wat extra (smeer)geld op tafel leggen, kan daarbij helpen...

  Intussen op de sociale media: