Antwerp niet welkom in Nederland, club reageert verrast

  supporters van Antwerp juichen

  Vorige week in Tsjechië waren de supporters van Antwerp nog wel welkom.

  Donderdag neemt Antwerp het in de heenwedstrijd van de Europa League-play-offs op tegen AZ. De burgemeester van Enschede wil geen Antwerpse fans in het stadion. "Die beslissing verrast ons", klinkt het bij Antwerp. "We doen er alles aan om een oplossing uit te werken."

  "Veiligheid kan onvoldoende gewaarborgd worden"

  De organisatie van het treffen tussen het Nederlandse AZ en Antwerp heeft heel wat voeten in de aarde. Door een storm kan de wedstrijd niet doorgaan in het stadion van AZ, waar een deel van de tribune ingestort is. AZ vroeg daarom de partij te mogen spelen in Den Haag, waar het voor zijn vorige Europese thuismatch terechtkon.

   

  Maar de Haagse burgemeester gaf AZ nul op het rekest - uit vrees voor mogelijke rellen met de harde kern van ADO Den Haag - en dus moest AZ een andere oplossing zoeken.

   

  Enschede, waar FC Twente speelt, is uit de bus gekomen als nieuwe bestemming. Maar ook daar zit de vrees voor rellen er goed in, want de burgemeester van Enschede heeft vandaag beslist dat er geen Antwerpse fans welkom zijn in het stadion.

   

  "Op basis van de informatie die voor dit soort wedstrijden wordt verzameld, moesten we in de driehoek (= het overleg tussen de politie, het openbaar ministerie en de burgemeester) tot de conclusie komen dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid in de stad en rond het stadion onvoldoende gewaarborgd kan worden", zegt burgemeester Van Veldhuizen.

  Antwerp valt uit de lucht

  In een mededeling zegt Antwerp "verrast te zijn over de beslissing die twee dagen voor de wedstrijd werd genomen door de burgemeester van Enschede."

   

  "Onze eerste twee Europese wedstrijden tegen Viktoria Pilsen zijn immers zonder noemenswaardige incidenten verlopen, met een ongelofelijke sfeer in het stadion. In de volledige voorbereiding naar deze wedstrijd heeft Antwerp samen met de Antwerpse ordediensten zich steeds constructief opgesteld om de openbare orde veilig te laten verlopen."

   

  "We bekijken momenteel de redenen voor deze beslissing en zullen er alles aan doen om een degelijke oplossing uit te werken. Zodra we meer informatie ontvangen van de Europese voetbalbond en de autoriteiten volgt meer informatie", besluit de club.

  Onze eerste twee Europese wedstrijden tegen Viktoria Pilsen zijn zonder noemenswaardige incidenten verlopen, met een ongelofelijke sfeer in het stadion.

  Royal Antwerp FC

  Play-offs Europa League

  einde
  11

  Geen nadeel voor Gent en Anderlecht

  In het recente verleden moesten ook Anderlecht en Gent al eens een Europese verplaatsing zonder supporters afwerken. In de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs mochten geen Belgische fans de trips maken naar Monaco (groepsfase Europa League) en Lyon (groepsfase Champions League). Het gebrek aan fans hinderde de Belgische teams overigens niet. Anderlecht won met 0-2 in Monaco, Gent met 1-2 in Lyon.