Joos over de Serie A: "Inter wordt de grootste uitdager van Juventus"

  Antonio Conte, Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo en Maurizio Sarri.

  Wie houdt Juventus van een zoveelste landstitel? De voorbeschouwing op een nieuw seizoen in de Serie A wordt zowat elk jaar met dezelfde vraag geopend, maar het antwoord is deze keer minder eenduidig. Filip Joos ziet Inter als grootste uitdager: "Als Juve de titel verliest, dan is het misschien wel dit seizoen."

  "Sarri naar Juventus: zoals Vanhaezebrouck naar Club Brugge"

  Bij Juventus moet coach Maurizio Sarri de grootmacht naar een zoveelste Scudetto proberen te loodsen. "Hij is naar de club gegaan waar hij uitgespuwd werd. Vergelijk het met Hein Vanhaezebrouck die naar Club Brugge trekt. En Hein heeft onlangs gezegd dat hij dat niet kan doen", vertelt Filip Joos.

   

  "Ik ben vooral nieuwsgierig naar hoe Cristiano Ronaldo onder Sarri gedijt. Het kan zijn dat hij zijn doelpuntenrecord verbrijzelt, maar het kan ook niet klikken tussen hen. Ik denk dat Eden Hazard de ideale transitie was voor Sarri naar Ronaldo. Sarri heeft Hazard niet kunnen kneden, het was net omgekeerd."

   

  "Die starre Sarri van bij Napoli met zijn schema's is een beetje weg. Ze hebben hem genomen om beter te voetballen dan onder Max Allegri. Maar niet om beter te voetballen en dan niet te winnen. Als dat gebeurt in november, dan vliegt hij."

   

  "Zoals bij elke coach luidt de vraag: haalt hij de panettone, het traditionele kerstgebak in Italië? Ik denk het wel, maar hij zit er ook met een enorme kern die hij in de hand moet houden."

  Maurizio Sarri bij zijn nieuwe werkgever.

  "De Ligt moet voorbij monstres sacrés"

  In die brede kern zit met Matthijs de Ligt (20) een nieuw goudhaantje, al kent de Nederlandse verdediger een moeizame voorbereiding. "Ik heb nooit begrepen dat hij naar Juve is gegaan", zegt Joos. "Er is het verhaal dat je in Italië leert verdedigen, maar dat is achterhaald."

   

  "Hij hinkt er tegen Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci aan. Het zal niet lang duren voor De Ligt speelt, maar het is toch opvallend dat hij in de voorbereiding problemen had."

   

  "Als hij wordt ingepast, dan kan Juve die stap hoger zetten, want dan heeft het een hele goeie voetballer achterin. Maar hij moet natuurlijk voorbij die monstres sacrés." 

  Matthijs de Ligt komt over van Ajax.

  "Ik zou het jammer vinden mocht Napoli helemaal uit de boot vallen"

  "Het wordt sowieso weer Juventus tegen de rest, maar het wordt wel spannender dan anders", voorspelt Filip Joos. "Ik geloof wel in Antonio Conte bij Inter. Dat gaat voor iets zorgen en hij heeft nieuwe spelers gekregen."

   

  "Na Romelu Lukaku komt waarschijnlijk ook Alexis Sanchez (Manchester United). Dan haal je wel twee spelers waarvan de ene geen topseizoen achter de rug heeft en de andere een dramatisch seizoen. Of dat dan ineens lukt bij sergeant Conte, daar twijfel ik ook aan."

   

  "Maar er is enthousiasme bij Inter. Ze zullen weer 60.000 abonnees hebben. Vergelijk met Napoli, waar er maar 8.000 zijn. KV Mechelen heeft er meer, hé. Ik zou het jammer vinden mocht Napoli helemaal uit de boot vallen, mocht je echt die tweestrijd tussen Juventus en Inter krijgen."

   

  "Maar ik vrees dat Inter eerder de uitdager wordt dan Napoli, tenzij die laatste club toch nog vers bloed haalt. Hirving Lozano (PSV) is er nu, Mauro Icardi (Inter) wordt ook nog altijd genoemd. Onder Carlo Ancelotti was Napoli vorig seizoen al veel minder dan onder Sarri. Het geloof in de speelstijl was er al niet meer."

   

  "Ik denk dat het leuker leven en trainen is met Ancelotti, maar op het veld viel het al tegen. Ze zijn nog 2e geworden, maar dat was door een gebrek aan deftige concurrentie."

  Ik zou het jammer vinden mocht Napoli helemaal uit de boot vallen, mocht je echt die tweestrijd tussen Juventus en Inter krijgen.

  Filip Joos

  "Mertens komt altijd weer aan de oppervlakte"

  Bij hoofduitdagers Inter en Napoli lopen met Romelu Lukaku en Dries Mertens twee hoofdrolspelers rond. Lukaku is nieuw in de Serie A. "Je mag de druk op hem niet onderschatten. Hij is de duurste transfer ooit bij Inter. En hij is geprikkeld."

   

  "Die post op Instagram over zijn lichaam? Dat snap ik wel, want kritiek op je lichaam is kritiek op je werkinstrument. Ik zag Lukaku enkele maanden geleden bij de kinesist: dik is hij niet, hé. Hij is onwaarschijnlijk sterk. Ik heb liever dat hij zo'n post doet dan dat ik naar zo'n reclamefilmpje van Ronaldo moet kijken."

   

  "Of hij topschutter kan worden? Als het spel van Sarri aanslaat, neen. Want dan wordt het Ronaldo. Maar als zijn gebruikelijke droogte wegvalt, dan kan hij de topschutter worden. Hij is in elk geval supergemotiveerd en Conte gelooft in hem. Hij zal natuurlijk afgemeten worden aan de topmatchen, maar er zijn ook tegenstanders waar hij een hattrick tegen kan scoren."

   

  Flirten met de titel van capocannoniere in Italië, Dries Mertens weet wat het is. Zal de Rode Duivel ook dit seizoen aan de lopende band scoren? "Je mag hetzelfde verwachten als de voorbije seizoenen. Hij weet intussen zo goed hoe het er aan toegaat. Ook al zit hij eens op de bank, hij komt altijd weer aan de oppervlakte."

  Dries Mertens.

  "De erfenis van Nainggolan bij Inter is de Champions League"

  Wie een stap teruggezet heeft, is Radja Nainggolan. "Natuurlijk heeft hij op een bepaalde manier een beetje met zijn carrière gesold, maar om nu te zeggen dat hij er niet heeft uitgehaald wat er in zat, dat is ook overdreven", zegt Filip Joos over de terugkeer van de 31-jarige middenvelder naar Cagliari.

   

  "Radja is door Conte bij het huisvuil gezet, maar Inter heeft zijn ticket voor de Champions League te danken aan de goal van Nainggolan tegen Empoli. Hoe ze dat toen geflikt hebben in die match... God had toen een blauw-zwarte pyjama aan. De erfenis van Nainggolan bij Inter is dus de Champions League. En dat verliezen we te snel uit het oog."

   

  Bij Atalanta Bergamo staat dan weer een landgenoot voor het seizoen van de bevestiging: Timothy Castagne. "Daar draait het nog niet helemaal, maar het was vorig seizoen wel een van de mooiste ploegen om naar te kijken. Het is gewoon een goeie ploeg en Castagne doet het daar uitstekend, beter dan ik verwacht had."

   

  "Ze hebben bij die club ook Josep Ilicic, een speler voor wie ik echt een ticket betaal. Die heeft zoveel flair en klasse in zo'n lang lichaam."

   

  "En ook Roeslan Malinovski speelt er, al zal hij in het begin veel op de bank zitten. Maar ze geloven in hem. Dat zag je ook bij Dennis Praet bij Sampdoria: hij zat er geregeld op de bank in het begin, maar ze geloofden in hem. Dat bekijken we hier niet altijd op de juiste manier."

  Radja Nainggolan keerde terug naar Sardinië.

  "Veel hangt toch weer af van de slotdagen van de transferperiode"

  Kortom: Juventus toch weer tegen de rest? "De grote lijnen liggen vast, maar veel hangt toch weer af van wat er nog in de laatste dagen van de transferperiode gebeurt."

   

  "Juventus staat op één, maar het zal niet met een al te groot puntenverschil zijn. En als ze de titel toch eens verliezen, dan is het misschien wel nu."

   

  "De voorbije jaren werd dat ook wel gezegd en probeerden journalisten op speeldag 10 er al krampachtig de spanning in te houden, maar voelde je dat dat niet klopte. Maar nu voel je dat het wel kan."